Coneix les activitats que s'organitzen a la UAB en el marc del dia internacional de la Dona i la Nena a la Ciència
Descobreix les activitats organitzades a la UAB en el marc del dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència
![11F2025](https://www.uab.cat/ca/igualtat-diversitat/img/11f2025/laboratori_dona.jpg)
El 11 de febrer se celebra el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència, una data que busca reconèixer el paper fonamental de les dones en la ciència, promoure la seva participació activa i incentivar les noves generacions a trencar les barreres de gènere. Aquesta jornada també destaca les dificultats històriques i actuals que moltes dones han enfrontat per aconseguir visibilitat i reconeixement en els camps científics i tecnològics.
A la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), aquest dia serà celebrat amb una sèrie d’activitats dissenyades per sensibilitzar la comunitat universitària sobre la importància de la igualtat de gènere en la ciència i la tecnologia. Les activitats programades inclouen exposicions, converses, jocs interactius i tallers que volen visibilitzar les aportacions de les dones en la ciència i engrescar a les noves generacions de joves científiques.
Una de les activitats de la jornada serà l’exposició “Dones Honoris Causa dels àmbits de Ciències, Biociències i Enginyeria”, organitzada per la Biblioteca de Ciència i Tecnologia (BCT) de la UAB. Aquesta exposició mostra les biografies i els mèrits de destacades científiques que han rebut la distinció Honoris causa per la UAB, com ara Lisa Randall (2019), Margarita Salas (2018), Katarzyna Chalasinska-Macukov (2009) i Lynn Margulis (2007). L'exposició estarà oberta des de l'11 de febrer fins al 10 de març a les Facultats de Ciències i Biociències, i serà un recordatori de la contribució extraordinària de les dones a la ciència.
A més de l’exposició, s'ha organitzat una conversa titulada “Les Honoris causa dels àmbits de Ciències, Biociències i Enginyeria”. En aquesta activitat, es debatran qüestions sobre què significa rebre aquesta distinció, com es proposen les candidatures i per què hi ha menys dones reconegudes amb aquesta honorífica distinció en relació amb els homes. Els ponents d’aquesta conversa inclouen destacades figures de la UAB, com Montserrat Llagostera Casas, catedràtica del Departament de Microbiologia i Genètica, María Josefa Yzuel Giménez, catedràtica del Departament de Física, Núria Barniol Beumala, professora del Departament d'Enginyeria Electrònica de l'Escola d'Enginyeria i Xavier Roqué Rodríguez, membre de l’Institut d’Història de la Ciència i professor del Departament de Filosofia de la Facultat de Filosofia i Lletres.
L'activitat tindrà lloc el dimecres 11 de febrer a les 13 h al vestíbul de la BCT.
Per als estudiants, també s’ha preparat el joc interactiu “QUI ÉS QUI?”, un desafiament que posarà a prova els coneixements sobre les dones en la ciència, la natura, el progrés i els invents. A través d’aquesta activitat, els participants podran conèixer més sobre els avenços que han fet les dones en diversos àmbits científics, alhora que es diverteixen responent preguntes relacionades amb la història de la ciència. Aquest joc serà disponible durant tot el mes de febrer a les parets de les Facultats de Ciències i Biociències i de l'Escola d'Enginyeria.
Finalment, el dia 5 de març, a les 17 h, es durà a terme un taller d'autodefensa femenina, organitzat pel club Món-Físic. Aquest taller està orientat a proporcionar eines pràctiques per enfrontar-se a situacions intimidatòries i ajudar les participants a desenvolupar la seva autoconfiança i capacitats per gestionar les emocions en situacions d'agressió. El taller estarà obert a l'alumnat i personal de les Facultats de Ciències, Biociències i l'Escola d'Enginyeria.
Amb aquestes activitats, la UAB busca, un any més, fomentar una major participació de les dones en els àmbits científics i sensibilitzar la comunitat universitària sobre la importància de treballar per un futur més inclusiu i equitatiu en la ciència.