Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Serveid'Igualtat i Diversitat

La UAB acull la XII Trobada per a la Igualtat de Gènere de la Xarxa Vives d'Universitats

23 oct. 2024
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

El 17 d’octubre de 2024 es va celebrar la XII Trobada d'Igualtat de Gènere de la Xarxa Vives a la Universitat Autònoma de Barcelona. Aquest esdeveniment interuniversitari va abordar diversos aspectes sobre la prevenció i reparació de les violències masclistes en l'àmbit educatiu.

 

Trobada Xarxa Vives XII
Esther Zapater, Montserrat Iglesias, Noemí Canelles i Míriam Comet

La Sala Teatre es va omplir de personal treballador i alumnat de diverses universitats que venir a gaudir d’una jornada d’activitats relacionades amb la violència masclista i la prevenció a l’àmbit educatiu. Entre els assistents hi havia sobretot personal personal docent preocupat per la igualtat en l’àmbit educatiu i interessats en formar-se per tal de poder crear aquest espai segur dins les seves aules. 

La jornada va començar amb la benvinguda institucional a càrrec d’Esther Zapater, secretaria general de la UAB. Seguidament, es va dur a terme una taula rodona sobre com podem generar espais segurs dins la universitat, amb la participació de diverses expertes en la temàtica. 

Montserrat Iglesias, directora de l’Escola de Prevenció i Seguretat Integral de la UAB, es va centrar en les bones pràctiques per evitar la repetició de les violències masclistes. Comentava l’importància de la consciència de l’alumnat sobre els diversos protocols i les ajudes que poden rebre dins la universitat. 

Noemí Canelles, membre de la cooperativa Fil a l’Agulla, va continuar amb la seva ponència “La perspectiva comunitària de la prevenció”, emfatitzant l’impacte comunitari de les violències i la importància de la comunitat en la prevenció i l’abordatge de les mateixes.

A continuació, Míriam Comet, professora associada del Departament de Mètodes d’Investigació i Diagnòstic en l’Educació de la UB, va tancar la taula parlant sobre els espais segurs en l’àmbit educatiu i sobre les aportacions que s’han fet des de les ciències de l’educació respecte la temàtica. 

La taula rodona va tenir molt bona acollida,  i hi van participar més d’una trentena de persones que van poder resoldre els seus dubtes o fer les seves aportacions durant el torn de preguntes. 

Durant la pausa, els assistents van poder gaudir d’un dinar ofert per Tsuru, una empresa de càtering sostenible, ecològic i contra el malbaratament.

A la tarda, Tània Sordo, advocada i investigadora de la Universitat Carlos III de Madrid (UC3M), va presentar la conferència titulada “La reparació com a eix en la intervenció front l’assetjament i les violències masclistes a la universitat”. En la seva intervenció, va destacar la importància d’implantar mecanismes reparadors davant situacions de violència. Sordo, autora de la guia  “Pràctiques de reparació de violències masclistes” va oferir una perspectiva actualitzada basada en la seva experiència com a investigadora.

La primera sessió va finalitzar amb un taller d’autocures per gestionar violències masclistes i LGTBI-fòbiques, orientat a professionals que tracten diàriament amb dones en situació de violència masclista. El taller va ser conduït per Núria Becerra, Doctora en Psicologia social (UAB), psicòloga especialitzada en violències masclistes de l'entitat G360 Cartografies humanes i socials i professora associada a la UB.

El segon dia de la Trobada va acollir la reunió del Grup de Treball d’Igualtat de Gènere de la Xarxa Vives, que va tenir lloc a la Sala de Juntes de l’edifici del Rectorat. Aquest grup, format per representants de les universitats membres, té com a missió coordinar accions i projectes que promoguin la igualtat, la diversitat i la inclusió en el context acadèmic.

La XII Trobada d’Igualtat de Gènere continua amb la tasca de sensibilització i acció iniciada en edicions anteriors. En la seva onzena edició, celebrada el 2023 a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), es van discutir els reptes de l’era digital amb una perspectiva de gènere. Cada edició d’aquest esdeveniment es reafirma com una plataforma fonamental per avançar cap a la igualtat real i la protecció efectiva de totes les persones en l’entorn universitari.

 

 

Dins de