Aprovat el V Pla d'acció per a la igualtat de gènere que incorpora, per primera vegada, un pla específic en matèria laboral
El Consell de Govern de la UAB va aprovar el 25 de setembre el V Pla d’acció per a la igualtat de gènere de la UAB 2024-2030, que incorpora, per primera vegada, el I Pla d’igualtat de gènere en matèria laboral de la UAB (I PGML).
El V Pla d’acció per a la igualtat de gènere de la UAB 2024-2030 és l’instrument que permet articular les polítiques per a la igualtat de gènere i LGTBI+ de la Universitat, reafirmant un cop més el seu compromís polític amb l’aplicació efectiva del principi d’igualtat d’oportunitats i la no-discriminació.
El Pla parteix de l’experiència acumulada per la UAB en el disseny i implementació dels quatre plans d’igualtat anteriors, motiu pel qual s’ha aplicat la mateixa metodologia i instruments utilitzats per a l’elaboració dels plans d’igualtat de la Universitat. Així mateix, s’ha comptat en tot el procés amb la participació de la representació del personal treballador.
Els aspectes més destacats en matèria laboral giren al voltant d’assegurar la conciliació de la vida laboral o estudiantil i familiar per tal de fer efectiva la no-discriminació per raó de sexe, en l’embaràs o la maternitat, així com el deure dels poders públics de garantir la igualtat d’oportunitats entre dones i homes. Un altre element important és la igualtat retributiva, per la qual es fixa elaborar informes sobre la distribució salarial així com analitzar i corregir la discriminació.
Un pla que s’estructura en vuit punts clau
El document s’organitza en vuit punts més un apartat de fons i referències. Després d’una introducció, es detalla el procés d’elaboració del Pla, que comença amb la diagnosi i finalitza amb l’aprovació del document pel Consell de Govern, el passat 25 de setembre de 2024.
A l’apartat tres es presenta un resum del marc normatiu vigent en la matèria. A l’apartat quatre es descriu la situació de les dones a la UAB i al cinquè s’exposa la valoració per part de la comunitat de les accions que s’estan duent a terme a la universitat en matèria d’igualtat de gènere i LGTBI+. El sisè apartat presenta els principals resultats de l’avaluació del grau d’implementació de les accions del IV PAG de la UAB.
L’apartat setè conté el conjunt d’objectius per assolir la igualtat de gènere i les mesures que s’han d’aplicar (per cada mesura s’especifica l’òrgan executor, els instruments, els recursos necessaris i l’indicador per avaluar-ne l'aplicació). Les accions s’estructuren en eixos, un dels quals engloba i distingeix els aspectes laborals definits pel Reial decret 901/2020: Selecció i promoció; Classificació professional i retribució; Condicions de treball; Formació; Exercici de corresponsabilitat en les cures; Infrarepresentació femenina. Així mateix, s’han negociat mesures que afecten a altres àmbits d’actuació com el de promoció de la cultura i les polítiques d’igualtat o el referent a les violències masclistes i LGTBI-fòbiques.
Finalment, al vuitè punt es defineix quina és la metodologia i els instruments que s’utilitzaran per impulsar l’aplicació de les mesures i per fer el seguiment del grau d’execució del pla.
Les mesures previstes en aquest V Pla es fonamenten en els resultats obtinguts de la diagnosi elaborada pel Servei d’Igualtat i Diversitat però també, i respecte a les accions referents a l’àmbit laboral, en el procés de negociació amb la representació del personal de la Universitat.
Document del V Pla d’acció per a la igualtat de gènere de la Universitat Autònoma de Barcelona. Sexenni 2024-2030