Jornada en commemoració del dia internacional de les dones treballadores
Jornada Institucional en Commemoració del Dia Internacional de la Dona
Cada any, al voltant del 8 de març, la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) celebra una jornada institucional per commemorar el Dia Internacional de la Dona. Aquesta jornada, organitzada pel Servei d'Igualtat i Diversitat (antic Observatori per a la Igualtat de la UAB), inclou diverses activitats, entre les quals destaca un acte de reconeixement a una persona, departament o centre de la UAB que s’hagi distingit per la defensa dels drets de les dones.
Objectius de la Jornada
L’acte es realitza en compliment d’una de les mesures del Pla d’acció per a la igualtat de gènere a la UAB, concretament la que estableix l’organització d’un esdeveniment institucional amb motiu del Dia de les Dones Treballadores. Aquesta mesura inclosa en el primer Pla d'Acció de 2006 és especialment rellevant, ja que marca la primera vegada en la història de la UAB que la celebració del 8 de març es fa de manera institucional. A més, és considerada una acció essencial dins de l’eix de visibilització i sensibilització.
Activitats i Contingut
En les primeres edicions, part del contingut de la jornada se centrava en la presentació de dades sobre la situació de les dones a la UAB. Això era important perquè, malgrat la percepció general que la universitat és un espai lliure de desigualtats, les dades mostraven una distribució desigual en les activitats realitzades entre gèneres. Es presentaven dades i es detallaven les accions i mesures que la UAB estava implementant per corregir aquestes desigualtats.
Un altre aspecte destacat de la jornada és l’acte de reconeixement. Cada any, es premia i es reconeix una dona, entitat o persona que s’hagi destacat per la seva defensa i lluita pels drets de les dones. A més, per primera vegada, es premia i visibilitza la recerca de gènere desenvolupada a la UAB.
Evolució de la Jornada
El contingut i les activitats de la jornada han evolucionat al llarg dels anys, adaptant-se a les línies polítiques dels diferents equips de govern i les direccions del Servei d'Igualtat i Diversitat. Els pòsters en commemoració del Dia Internacional de la Dona també han reflectit aquestes línies polítiques. Des de 2013, i especialment a partir de 2016, els pòsters han deixat de ser només instruments per anunciar l’acte i han passat a ser eines de sensibilització i reivindicació.
Edicions Anteriors
A continuació, trobareu les edicions de la jornada des de 2006 fins a l’actualitat, amb els pòsters i una breu descripció del contingut de cada edició. Aquesta secció us permetrà veure com ha evolucionat la celebració i els temes tractats al llarg dels anys.
El 6 de març de 2024, la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) va commemorar el Dia Internacional de les Dones Treballadores amb la XIX Jornada Institucional a la sala d'actes del Rectorat. L'acte va reconèixer enguany la trajectòria de la Dra. Margot Pujal i Llombart del Departament de Psicologia Social, destacant el seu compromís amb la igualtat de gènere. A més, va incloure una actuació del cor de cambra de la UAB. L'acte va ser infoaccessible, amb interpretació en llenguatge de signes i subtitulació disponibles.
La jornada va ser oberta per la secretària general Esther Zapater. Maria Prats, directora de l'Observatori per a la Igualtat, va presentar els resultats principals de la diagnosi per a l'elaboració del V Pla Acció per a la Igualtat de Gènere. Seguidament, es va procedir amb l'acte de reconeixement a la Dra. Margot Pujal i Llombart, doctora pel Departament de Psicologia Social de la UAB, destacada per la seva investigació en psicologia social i estudis de gènere. Margot Pujal i Llombart és coordinadora del grup DES-Subjectant.GESPI, centrada en l'estudi social de la subjectivitat i subjecció des d'una perspectiva interseccional de gènere. També ha coordinat el centre Joan Rivière de psicologia i gènere i ha publicat articles sobre temes com el sistema de gènere colonial, l'estigma, el treball sexual, la desbinarització del gènere i les violències masclistes.
La jornada va concloure amb l'actuació del cor de cambra de la UAB i unes paraules de clausura per part del rector Javier Lafuente.
El 9 de març de 2023, la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) va commemorar el Dia Internacional de les Dones Treballadores amb un acte institucional al saló d'actes del Rectorat. L'esdeveniment, organitzat per l'Observatori per a la Igualtat, va incloure un reconeixement a Pilar Carrasquer Oto, directora de l'Institut d'Estudis del Treball i professora de Sociologia de la UAB. L'acte va ser presidit pel rector Javier Lafuente i conduït per la secretària general Esther Zapater. Maria Prats, directora de l'Observatori per a la Igualtat, va presentar el procés de negociació del pla d'igualtat de gènere en l'àmbit laboral. L'esdeveniment es va retransmetre en directe i es va garantir la seva accessibilitat informativa.
L'11 de març de 2021 es va celebrar la XVI Jornada institucional a la UAB per commemorar el Dia Internacional de les Dones Treballadores. Durant l'acte, es va reconèixer l'alumnat de la primera promoció del Grau d'Estudis Socioculturals de Gènere per la seva implicació amb el moviment feminista. La jornada, que es va poder seguir en directe a través del canal de YouTube de la UAB, va incloure presentacions de les línies polítiques en matèria d'igualtat de gènere de la Universitat i una explicació de la importància dels estudis de gènere per part de Meri Torras, coordinadora del grau. L’acte va ser infoaccessible, amb una intèrpret de llenguatge de signes i subtitulació. Podeu recuperar tota la jornada aquí.
Reconeixement a la Dra. Laura Duarte Campderrós, responsable tècnica de l’Observatori per a la Igualtat de la Universitat Autònoma de Barcelona.
Posteriorment a l'entrega del Premi va tenir lloc una taula rodona amb les anteriors directores de l’Observatori per a la Igualtat de la UAB: María Jesús Izquierdo Benito, Carolina Gala Durán, Montserrat Rifà Valls i Joana Gallego Ayala, que van reflexionar sobre la seva tasca al llarg d’aquests 15 anys. Lluís Ferrer Caubet, ex rector de la UAB, va ser-ne el moderador. També van intervenir la Vicerectora d'Alumnat i Ocupabilitat Sara Moreno Colom i la Directora de l'Observatori per a la Igualtat Maria Prats Ferret.
Podeu recuperar tota la jornada aquí.
Reconeixement a la Dra. Maria Jesús Espuny Tomás, professora emèrita del Departament de Dret Públic i de Ciències Historicojurídiques i directora del Centre d’Estudis de Recerca Dones i Drets (CEDD).
En l'acte, la degana de la Facultat de Dret, Esther Zapater, va descriure la trajectòria professional i personal de la professora Espuny, i posteriorment a l'entrega del Premi va tenir lloc la conferència Discriminaciones invisibles en el trabajo de hombres y mujeres, que va impartir la professora Amparo Ballester, catedràtica de Dret del Treball i de la Seguretat Social de la Universitat de València.
Finalment, també van intervenir la Vicerectora d'Alumnat i Ocupabilitat Sara Moreno Colom i la Directora de l'Observatori per a la Igualtat Maria Prats Ferret.
Podeu recuperar tota la jornada aquí.
Reconeixement a la Dra. Montserrat Solsona, departament de Geografia de la UAB i membre del Centre d'Estudis Demogràfics.
Posteriorment a l'entrega del Premi va tenir lloc la conferència "¿Existe lo que no se registra y contabiliza? Género y producción estadística", a càrrec de la professora Lina Gálvez, catedràtica del Departament d'Economia, Mètodes Quantitatius i Història Econòmica. La professora Gálvez va destacar la utilitat de l'estadística per donar visibilitat i conscienciar de les desigualtats de gènere. Podeu recuperar tota la jornada aquí.
Reconeixement a la Dra. Mercedes Unzeta, doctora en Química i catedràtica emèrita del departament de Bioquímica i Biologia Molecular.
Posteriorment a l'entrega del Premi va tenir lloc la conferència Innovaciones de género y salud a càrrec de la Dra. Maria Teresa Ruíz Cantero, professora de Medicina a la Universitat d'Alacant i especialitzada en el biaix de gènere en la salut. La colla castellera de la UAB, els Ganàpies, va participar en l'acte fent un Pilar femení.
Feu click aquí per veure l'acte sencer i la conferència.
Reconeixement a Fàtima Bosch, catedràtica de Bioquímica i Biologia Molecular de la UAB i Directora del Centre de Biotecnologia Animal i Teràpia Gènica (CBATEG).
Virginia Haurigot, professora del Departament de Bioquímica i Biologia Molecular i personal tècnic del CBATEG, glossarà la trajectòria acadèmica i professional de Fàtima Bosch i es projectarà un vídeo amb diversos testimonis que parlaran d'ella i de la seva trajectòria personal i professional.
En el mateix acte, comptarem amb la conferència “El género del Derecho” a càrrec d’Octavio Salazar Benítez, professor titular de Dret Constitucional de la Universitat de Córdoba. El Rector de la UAB, Ferran Sancho, presentarà i tancarà la Jornada en la que la directora de l'Observatori, Dra. Teresa Freixes, farà esment de les activitats realitzades i els projectes en curs.
Feu click aquí per veure l'acte sencer i la conferència.
Reconeixement a Anna Cabré, professora emèrita del Departament de Geografia i Fundadora del Centre Demogràfic de la UAB.
Lectura dramatitzada de l’obra “Jardí de dones” de Jaume Melendres dirigida per Spei Macià, professora del Departament de Didàctica de l’expressió Musical, Plàstica i Corporal de la UAB.
Feu click aquí per veure l'acte sencer i la conferència.
Reconeixement a Amparo Moreno Sardà, professora del Departament de Periodisme i de Ciències de la Comunicació, qui va impartir la conferència “Aportacions del feminisme a un humanisme plural”.
Lectura de “L’enèssim manifest pel Dia Internacional de la Dona Treballadora” a càrrec de Martí Sales i Sariola.
Feu click aquí per veure l'acte sencer i la conferència.
Reconeixement al grup de recerca de la UAB Dones i Drets amb menció especial a la seva fundadora, la catedràtica de Filosofia del Dret Francesca Puigpelat i Martí.
Conferencia “Les crisis actuals tenen gènere?” a càrrec de la professora del Departament de Sociologia Sara Moreno.
Feu click aquí per veure l'acte sencer i la conferència.
Reconeixement a la professora María Dolors Garcia Ramon per la seva defensa dels drets de les dones a la UAB
Conferència sobre la "Participació de les dones als mitjans de comunicació" a càrrec de la Sra. Elvira Altés Rufias, professora del Departament de Mitjans, Comunicació i Cultura de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB.
Feu click aquí per veure l'acte sencer i la conferència
Reconeixement a la professora María Josefa Yzuel per la seva defensa dels drets de les dones a la UAB
Conferència “Dones químiques excepcionals” impartida per la professora Pilar González Duarte, catedràtica de química inorgànica de la UAB
Feu click aquí per veure l'acte sencer i la conferència.
Reconeixement a la professora María Jesús Izquierdo per la seva defensa dels drets de les dones a la UAB
Conferència “De Hillary Clinton a Michelle Obama: situació de la dona a la política nord-americana” impartida per la periodista Núria Ribó
Feu click aquí per veure l'acte sencer i la con
Reconeixement a la professora Verena Stolcke per la defensa dels drets de les dones a la UAB
Quaranta anys a l’Autònoma amb les ponències de la catedràtica Maria Dolors García Ramón i la cap d’Administració del Servei d’Informàtica Maria Rosa Garcia
Projecció del curtmetratge “Els treballs de les dones”
Feu click aquí per veure l'acte sencer i la conferència.
Acte de reconeixement a la professora Teresa Torns per la seva defensa dels drets de les dones a la UAB
Difusió del treball de les dones de la UAB:
- Presentació de la recerca finançada en la segona convocatòria d’ajuts de la UAB a investigacions sobre el sexisme: Maria Prat, Desenvolupament i avaluació d’estratègies per a la promoció i participació femenina al Servei d’Activitat Física de la
- Presentació de la tesi elaborada per Maribel Ponferrada, Chicas y poder en la escuela. Identidades académicas, sociales y de género entre jóvenes de la periferia
- Lliurament del premi del concurs de fotografia Dona i Activitat Física
Feu click aquí per veure l'acte sencer i la conferència.
Reconeixement a Hortensia Iturriaga per la defensa dels drets de les dones a la UAB
Presentació de les recerques finançades en la segona convocatòria d’ajuts de la UAB a investigacions de gènere:
- Raquel Piqué Huerta, Professora agregada laboral del Departament de Prehistòria. Títol del projecte subvencionat: Anàlisi i modelització del funcionament de la discriminació en societats caçadores recol·lectores a partir de dades etnogràfiques.
- Susanna Subirà Álvarez, titular d’universitat del Departament de Psicologia Clínica i de la Salut. Títol del projecte subvencionat: El perfeccionisme com a factor de risc de psicopatologia en la dona.
Feu click aquí per veure l'acte sencer i la conferència.
Reconeixement a Judith Astelarra, professora del Departament de Sociologia, per la seva contribució a la defensa dels drets de la dona a la UAB.
Presentació de les recerques finançades en la primera convocatòria d’ajuts de la UAB a investigacions de gènere:
- Teresa Freixes, Tècniques per a l’avaluació de l’impacte de gènere: obtenció d’indicadors per a avaluar l’impacte de gènere a l’ensenyament i la recerca.
- Carles Monereo, Existeix un estil de gestió femení? Estratègies discursives dels gestors universitaris.
- Carolina Gala, La conciliació de la vida laboral i la familiar: perspectiva històrica, regulació i aplicació pràctica en l’àmbit universitari.
Feu click aquí per veure l'acte sencer i la conferència.