Guia per a un ús no sexista del llenguatge
Les llengües romàniques, com el català i el castellà, utilitzen la flexió de gènere, on els substantius, adjectius, articles i pronoms varien segons el gènere gramatical. En català, es conserven els gèneres masculí i femení del llatí, mentre que altres llengües, com l'anglès, no tenen flexió de gènere. Només un 15% de les llengües del món presenten oposició de gènere masculí-femení.
L'ús del masculí com a genèric ha generat malentesos i pot tenir conseqüències negatives per a les dones, fent-les invisibles o menystenint-les. Això ha portat la societat actual a considerar aquest ús com a potencialment excluent.
Encara avui, molts textos reflecteixen visions sexistes i androcèntriques. Els usos androcèntrics invisibilitzen les dones en certs àmbits, mentre que els usos sexistes menystenen un dels dos sexes.
Objectiu de la Guia
Aquesta guia té com a objectiu identificar i proposar solucions a aquests usos sexistes i androcèntrics en el llenguatge. A més, descriurà estratègies lingüístiques per evitar l'ús del masculí com a genèric.
Guia per a l'ús llenguatge no sexista a la UAB

Altres recursos
- Recomanacions per a un ús adequat del llenguatge a les universitats
Recurs elaborat per la CRUE, la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles, i aprovat pel Ple de Polítiques d'Igualtat de Gènere en la sessió del 19 de juliol de 2024. L'objectiu d'aquest document és proporcionar unes recomanacions bàsiques per promoure un ús no sexista del llenguatge a nivell universitari i contribuir a l'agenda 2030.