Guia ús llenguatge no sexista
Les llengües romàniques, com el català i el castellà, utilitzen la flexió de gènere, on els substantius, adjectius, articles i pronoms varien segons el gènere gramatical. En català, es conserven els gèneres masculí i femení del llatí, mentre que altres llengües, com l'anglès, no tenen flexió de gènere. Només un 15% de les llengües del món presenten oposició de gènere masculí-femení.
L'ús del masculí com a genèric ha generat malentesos i pot tenir conseqüències negatives per a les dones, fent-les invisibles o menystenint-les. Això ha portat la societat actual a considerar aquest ús com a potencialment excluent.
Encara avui, molts textos reflecteixen visions sexistes i androcèntriques. Els usos androcèntrics invisibilitzen les dones en certs àmbits, mentre que els usos sexistes menystenen un dels dos sexes.
Objectiu de la Guia
Aquesta guia té com a objectiu identificar i proposar solucions a aquests usos sexistes i androcèntrics en el llenguatge. A més, descriurà estratègies lingüístiques per evitar l'ús del masculí com a genèric.