Espai de treball de les masculinitats
“Els homes que volem ser”, l’espai de treball de la masculinitat a la UAB
Què puc fer com a home per lluitar contra les violències masclistes? Puc fer-ho a la universitat?
El rol dels homes de la comunitat UAB és indispensable per construir una universitat feminista. Per repensar la masculinitat hegemònica, la UAB ofereix un servei d’acompanyament adreçat a homes que vulguin transformar la seva manera de relacionar-se des d’una perspectiva no sexista.
L’espai de treball de masculinitats es proporciona a través de l’associació CONEXUS, la qual està formada per psicòlegs i psicòlogues especialitzades en la millora de les relacions afectives i l’erradicació de la violència. Aquesta entitat es dedica a l’atenció, la formació i la investigació psicosocial.
El servei compta amb:
-
Formació de l’alumnat i del personal treballador
-
Atenció individualitzada a la comunitat UAB presencial a la seu de CONEXUS i virtualment.
-
Sensibilització (campanyes, xerrades, accions)
-
Impuls i dinamització d’un grup d’homes contra les violències masclistes
Què obtindré d'aquest servei?
L'espai de treball de les masculinitats busca repensar la masculinitat hegemònica, la qual tendeix a generar problemes a l'hora de relacionar-se amb els altres. Segons la recerca de CONEXUS, l'ordre de gènere patriarcal imposa la restricció emocional. És a dir, els homes que segueixen els comportaments patriarcals no poden expressar lliurament les emocions vulnerables, com la tristesa o la impotència, i han de potenciar el desig sexual i la ràbia. Per tant, els valors masculins tradicionals forcen als homes a mostrar-se freds, controladors, desbordats sexualment, egoistes i, fins i tot, violents. No permet que s'expressin lliurement.
Això desemboca en actituds de superioritat i dominació que es tradueixen en diferents formes de violència masclista i LGTBIfòbica. A més, impedeix que els homes desenvolupin tasques domèstiques o de cura. Per exemple, cuidar de les persones que estimes no està ben vist.
Aquest servei aspira precisament que els homes de la comunitat UAB trenquin amb les barreres patriarcals i s'expressin lliurement. D'aquesta manera, també milloren les relacions amb les altres persones, les quals se sentiran escoltades i estimades. Finalment, fent servir l'espai de masculinitats t'uniràs a la lluita contra les violències masclistes a la universitat, perquè les podràs detectar i prevenir.
Quins són els objectius de l’espai de treball de les masculinitats i com els executem?
Amb aquest espai ens hem proposat aconseguir una cultura de centre implicada i responsabilitzada en l'erradicació de les violències masclistes i LGTB-fòbiques. D'aquesta manera, volem comptar amb els homes per detectar, canviar, prevenir i actuar en situacions de violència masclista que puguin presenciar.
Concretament, hem dissenyat una campanya per visibilitzar el paper imprescindible dels homes en aquesta lluita per la igualtat, posant com a lema "Els homes que volem ser". Hem imprès cartells, fulletons i obert un espai a les nostres xarxes socials (Instagram, X i Facebook) per promocionar aquesta iniciativa i posar-la a l'abast de tota la comunitat.
També oferim aquest servei de sensibilització i formació específic pels homes de la UAB sobre les masculinitats, les cures i les violències masclistes.
En què consisteixen els tallers i com puc apuntar-me?
Els tallers són gratuïts per tots els homes de la UAB (alumnat, PDI i PAS) i s’ofereixen presencialment en català i castellà a les següents dates:
Tallers adreçats a l’alumnat:
-
26 d’octubre de 13.00 h a 15. 00 h a l’Escola d’Enginyeria
-
30 d’octubre de 15.30 h a 17.30 h a la Facultat de Ciències
-
7 de novembre de 13.00 h a 15.00 h a la Facultat de Filosofia i Lletres
-
14 de novembre de 13.00 h a 15.00 h a la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia
Formulari d’inscripció alumnat
Tallers adreçats al personal treballador:
-
2 de novembre d’11.00 h a 13.00 h a la Facultat de Ciències de la Comunicació
-
9 de novembre de 12.00 h a 14.00 h a la Facultat de Filosofia i Lletres
-
16 de novembre de 12.00 h a 14.00 h a la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia
Formulari d’inscripció PDI i PAS
L’associació CONEXUS imparteix els tallers amb personal formador especialitzat en la desconstrucció de la masculinitat. Són activitats dinàmiques, amb material audiovisual i casos concrets que es basen en l’esperit crític, que compten amb les teves opinions, dubtes i reflexions. Estan concebudes per ser participatives i col·lectives amb tots els homes que s’hi involucren. Per exemple, en una d’elles analitzareu detalladament un cas de violència, per detectar els components que intervenen i com s’ha originat.
Els continguts que es tractaran als tallers es divideixen en tres blocs en dues hores: masculinitats, masculinitats i violència, i masculinitats cuidadores.
Bloc |
Aprendré a... |
Masculinitats |
|
Masculinitats i violència |
|
Masculinitats cuidadores |
|
Finalment, segons els resultats dels tallers, volem dinamitzar un grup d’homes que continuïn aprofundint i treballant en la seva masculinitat durant el curs. Durant quatre o sis sessions, entre la persona formadora i els participants, reflexionaran sobre la masculinitat i les violències masclistes.
L’espai de treball de les masculinitats és finançat amb el Pacto de Estado contra la violència masclista de l’octubre al desembre de 2023, com a prova pilot.