Campanyes
L’Observatori per a la Igualtat ha realitzat diferents campanyes de sensibilització per a l'alumnat de la Universitat Autònoma de Barcelona.
Podeu consultar-les i descarregar-ne els materials als correspondents enllaços.
A les xarxes, feminisme!
La UAB respon davant les violències masclistes. Aquesta campanya iniciada l’any 2022 engloba una sèrie d’accions per sensibilitzar sobre el Protocol per prevenir l’assetjament sexual, per raó de sexe, orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere, i la violència masclista. També promociona el servei d’atenció psicològica de la UAB dirigit a les persones que hagin patit assetjament.
La campanya compta amb un cartell que recull la informació essencial del protocol i que s’ha penjat per tot el campus.
Campanya preventiva, de sensibilització i informativa que va acompanyar el taller “Jo em responsabilitzo” per a la prevenció de violències de gènere. Aquesta acció s’adreça a homes de la comunitat UAB perquè es corresponsabilitzin amb l’erradicació de les violències masclistes.
La campanya ha comptat amb cinc cartells amb lemes que animen a prendre accions concretes contra les violències masclistes. A més a més, vam organitzar una activitat de sensibilització anomenada “Estimats homes, us demanem...” per obtenir peticions dirigides als homes de la comunitat UAB per continuar construint una universitat feminista. Les persones que van participar van omplir pòsits que van enganxar una pissarra.
La UAB aspira a ser un espai lliure de lgtbifòbia. És per això que l’any 2021 amb motiu del dia internacional contra la lgtbifòbia, el 17 de maig, vam realitzar una campanya de sensibilització amb set infografies. Aquestes contenen dades sobre l’estat de les persones LGTBI a la universitat.
Campanya preventiva, de sensibilització i informativa que va acompanyar el Punt Lila Virtual de la FMUAB de 2020. La finalitat d’aquesta campanya és visibilitzar les violències masclistes i lgtbifòbiques que es donen en els entorns virtuals i que suposen un greu atac als drets i llibertats de les dones i persones LGTBI, i al seu desenvolupament personal. També es vol posar sobre la taula les estratègies feministes d'autodefensa online com a manera de fer front col·lectivament a aquestes violències.
Consta de 6 imatges que es van difondre a través dels espais virtuals i la web de la Festa Major així com del web i les xarxes socials del Servei d'Igualtat i Diversitat. També es van elabora polseres i mascaretes amb el lema “A les xarxes, feminisme” que es van distribuir entre els participants d’aquesta edició de la Festa Major.
Material descarregable:
- Cartells
L’objectiu de la campanya és doble: donar a conèixer el Punt Lila i el procediment que s’ha de seguir en cas de patir una situació de violència masclista o lgbtfòbica, i visibilitzar les violències masclistes que reben les dones i persones LGTBI als espais d’oci com a mecanismes d’expulsió d’aquest espai públic. Amb aquesta finalitat, s’informa a través de cartells i fulletons de l’existència d’un Punt Lila, de la seva ubicació i horari, de les característiques, i de quin tipus de violència i assetjament atén.
Campanya posada en marxa en el marc de la Festa Major de la UAB 2018, i en diverses edicions, amb la finalitat de fer reflexionar sobre el desig, el consentiment i la masculinitat, trencar la complicitat masculina i crear models de conducta masculins alternatius a la norma. En aquesta línia, la campanya s’acompanya de l’activitat al Memory del consentiment que es realitza a l’estant del Servei d'Igualtat i Diversitat habilitat a la plaça Cívica el dia de la FMUAB.
En motiu de la Diada de Sant Jordi d'enguany, dia del llibre i de les persones enamorades a Catalunya, volem convidar-vos a repensar la manera com ens vinculem sòcio-afectivament.
Creiem que l'amor (no només dins les parelles) és un dels motors de creixement i de canvi més potents de la nostra societat i, per aquest motiu, no podem permetre que els mecanismes de l'amor romàntic intoxiquin la nostra forma d'estimar. Els mites de la mitja taronja, de l'exclusivitat, de la posessió, del sacrifici, etc. provoquen sentiments de gelosia, por a la soledat, inseguretat i dependència emocional. Això genera relacions insanes i desiguals que faciliten l'exercici de violència dins la parella.
És per això que confiem en el potencial constructiu i transformador de l'amor i rebutgem tota toxicitat en les relacions afectives. Repensar un món nou està íntimament lligat a repensar la nostra concepció de l'amor.
Material descarregable:
- Cartell
L'humor té una funció social: en paraules de Bourdieu, l'humor serveix per a difondre un habitus establert pel poder. L'humor reprodueix esquemes mentals establerts per la cultura hegemònica que, en la nostra societat, és patriarcal.
Podem dir, doncs, que l'humor té molt a veure amb el poder i que, per tant, no és neutre, sinó que s'exerceix de dalt cap a baix. És llavors quan l'humor deixa de tenir gràcia i esdevé una eina de control social. Moltes vegades reprodueix estereotips sexistes, banalitza la violència masclista, fomenta la cultura de la violació, difon models de bellesa tòxics, castiga les masculinitats no hegemòniques, etc. Aquesta producció cultural en forma d'humor sexista dóna continuïtat al sistema patriarcal i a la dominació masculina.
El 10 de novembre de 2016 va tenir lloc l'anual Festa Major de la UAB. En motiu de la celebració, el Servei d'Igualtat i Diversitat va realitzar la campanya "No siguis paparra" amb l'objectiu de fer de la festa un espai lliure d'assetjament, de discriminació i de sexisme. Aquest objectiu s'emmarca dins el Tercer Pla d'Acció per a la Igualtat entre homes i dones a la Universitat Autònoma de Barcelona (Eix 4, mesura 4). Per tal de sensibilitzar a la comunitat universitària, s'ha difós el cartell de la campanya "No siguis paparra" amb una relació de conductes sexistes i el telèfon del personal de seguretat.
Per una altra banda, també s'ha previst la detecció i la intervenció en situacions de violència sexista amb el Protocol d'abordatge i intervenció contra les agressions sexistes a la Festa Major de la UAB. En el marc d'aquest protocol s'han realitzat formacions al personal de seguretat sobre la intervenció en casos de violència sexista amb una perspectiva de gènere. El protocol s'ha divulgat amb molt èxit entre la comunitat UAB mitjançant el kit antisexista, on s'explica que fer en cas de ser víctima d'una agressió.
En el marc de la campanya institucional "Fora la LGTBIfòbia de la UAB", el Servei va elaborar un díptic per tal d'informar a les persones que pateixin assetjament per raó d'orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere sobre les eines legals que estan a la seva disposició.
Material descarregable:
- Cartell "No siguis paparra", octavetes LGTBIfòbia i kit antisexista.
- Pregó de Festa Major a càrrec de Miquel Missé
Amb motiu del Dia Internacional de la Dona Treballadora, el 8 de març, i com ja és tradició, el Servei d'Igualtat i Diversitat va iniciar una campanya per commemorar la cita.
Enguany però l'objectiu va ser promoure la interacció amb la comunitat estudiantil i vetllar perquè la campanya no es limités al 8 de març, és per això que el Servei ri va elaborar enganxines i cartells (aquí) per encoratjar a denunciar i respondre les situacions de discriminació a la UAB per mitjà del hashtagh #comunicaccio, enviant-les a través d’un missatge privat al twitter i facebook de l'Observatori, o per correu electrònic.
La campanya es va portar a terme en tres fases, coincidint amb la presentació de diferents materials, podeu consultar-les (i descarregar tots els materials) a la pestanya "8 de març", "No callis! (Geolocalització)" i "Espais Lliures de Discriminació".
Consulta totes les publicacions sota el hashtag #comunicaccio a Facebook i Twitter
El 7 de novembre de 2013, en motiu de la Festa Major de la UAB, el Serbei d'Igualtat i Diversitat va encetar la campanya No és No!, amb la voluntat de promoure una campanya de sensibilització al voltant de la violència en les relacions a la universitat i els espais d'oci. La campanya es va utilitzar per realitzar una recollida de dades sobre la percepció de diverses formes de violència en diferents espais del campus i que ens mostren la necessitat de jornades reivindicatives com la del 25 de novembre.
Aquestes dades, juntament amb un estudi realitzat pel grup Antígona de la UAB, evidencien la presència de violència en les relacions al campus: Un 21% de l’estudiantat participant manifesta haver patit alguna vegada assetjament, un 14% stalking, un 5,3% abusos sexuals i un 3,4% agressions sexuals. Un 28 % dels casos es van produir dins de les instal·lacions universitàries.
El Servei, en aquell moment Observatori per a la Igualtat, a banda de la difusió a les xarxes socials (podeu consultar el hashtag #NoesNo25N directament a Twitter), va elaborar diferents materials que podeu consultar i descarregar:
- Programa amb totes les activitats del 25 de Novembre
- Cartell "No és no!" i octavetes
- Vídeo "Hi ha sexisme a la UAB?" (a partir del recull de testimonis el mateix dia 25-N sobre la seva experiència amb la discriminació a la UAB)
Diferents col·lectius, entitats, departaments i grups de recerca van organitzar activitats entre els dies 3 i 14 de març en motiu del Dia Internacional de les Dones Treballadores: recollides de signatures a la plaça Cívica, xerrades, taules rodones, visionats de pel·lícules i conferències sobre la dona en diferents àmbits, etc. omplen un programa d’activitats diverses i engrescadores (podeu consultar el programa complert aquí).
Com a activitat destacada, el Servei (antic Observatori per a la Igualtat) va retre homenatge el dia 7 de març a les 12h a la Sala Teatre UAB, a Amparo Moreno, en un acte obert a tota la comunitat i que es va poder seguir en directe. La sessió va constar de la conferència “Aportacions del feminisme a un humanisme plural”, a càrrec de la mateixa professora homenatjada, a més, de la lectura d'un manifest, la projecció d’audiovisuals sobre sexisme i comunicació, etc.
També vam presentar la campanya "#Comunicacció" i els respectius materials: cartell i primeres enganxines, una sèrie de tres exemples anb diferents situacions comunicatives (foto: exemple d'una de les enganxines).
En el marc de la campanya "#Comunicaccio", el Servei convidava a denunciar i respondre les situacions de discriminació a la UAB per mitjà del hashtagh #comunicaccio, enviant-les a través d’un missatge privat al twitter i facebook del servei, o per correu electrònic. Es pot consultar aquí el mapa (Vols denunciar una situació? Aquí tens les instruccions!).
“Aquest és un espai lliure de discriminació i respecta a les persones, independentment de la raça, etnicitat, expressió, orientació sexual, etc.”, es pot llegir al cartell per un “Espai lliure de discriminacions” dins de la tercera fase de la campanya “#comunicaccio”, que va començar el 8 de març i que, entre d’altres coses, proposava denunciar i respondre les discriminacions del campus per tal de confeccionar un “Mapa de les discriminacions” –obert i consultable aquí-.
Des del Servei d'Igualtat i Diversitat de la UAB es pretèn fer un pas més per avançar cap a una universitat lliure de discriminacions, instant a tota la comunitat universitària a adoptar un compromís en la prevenció i l’acció contra qualsevol tipus de discriminació. És per això que aquesta fase insta la comunitat UAB que declari els seus espais lliures de “sexisme, racisme i homofòbia” penjant el cartell als llocs de treball, tot assumint el missatge que proposa.
Amb l’objectiu de donar el tret de sortida a aquesta part de la campanya, el 20 de maig a les 13h es va realitzar una accíó simbòlica a la Plaça Cívica, pintant-hi el símbol del cartell (com el de la imatge que acompanya aquest text): consulteu les fotografies de la jornada. A més es va fer un enviament massiu d'emails amb el cartell adjunt "4 maneres de contribuir a una universitat amb menys desigualtat" (consulta'l aquí).
Podeu descarregar el cartell "Espai lliure de discriminacions" i penjar-lo al vostre espai de convivència.
Amb aquesta campanya van convidar a tota la comunitat universitària a participar durant el 2013 en l'elaboració del Tercer pla d'acció per a la igualtat de la UAB a través de les següents vies:
- Omplint un qüestionari sobre el grau de coneixement i la valoració del Segon pla d'acció per a la igualtat de la UAB. Accés al qüestionari
- Visitant la nostra estand del 8 de març a la plaça cívica
- Participant als grups de discussió o de treball que es van realitzar durant el mesos de març i abril