Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Institut d'Estudis Medievals

Congressos

* Dante visualizzato: Le carte ridenti I: XIV secolo:
Col·loqui internacional del 20 al 22 de maig de 2015
Col·loqui internacional promogut per la revista Dante e l'Arte, els propers 20, 21 i 22 de maig, que es desenvoluparà entre la Universitat Autònoma de Barcelona i el Museu Nacional d'Art de Catalunya. 
A aquest primer col·loqui barceloní seguiran en els pròxims anys una sèrie de trobades a nivell europeu i americà per tal de continuar l'estudi sistemàtic del Dante visualitzat entre els segles XIV i XVI.
A la pàgina de la jornada podreu trobar tota la informació relacionada amb el projecte. 

* La Sibil·la. So. Imatge. Litúrgia. Escena:
Simposi internacional, del 20 al 21 de novembre de 2014. 
La professora Maricarmen Gómez i el professor Eduardo Carrero organitzen el simposi internacional "La Sibil·la. So. Imatge. Litúrgia. Escena" que es celebrarà els dies 20 i 21 de novembre de 2014 a la Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB, a la Sala d'Actes.
(pdf4)

* Cino da Pistoia nella storia della poesia italiana
Barcelona 2 i 3 d'octubre.
La Societat d'Estudis Dantescos, juntament amb la UAB i la UB, organitzen el congrés Cino da Pistoia nella storia della poesia italiana. 
Aquest tindrà lloc els dies 2 i 3 d'octubre, a la Facultat de Filologia de la Universitat de Barcelona (2 d'octubre) i a la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat Autònoma de Barcelona (3 d'octubre).

* III Simposi Científic de l'IEM
27 de juny a la Reial Acadèmia de Bones Lletres
El proper divendres 27 de juny tindrà lloc a la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona el tercer Simposi Científic de l'Institut d'Estudis Medievals, amb el tema "Les herències de l'Edat Mitjana".

* 19es Jornades Occitanes
Durant tot el mes de maig, com cada any des de fa 19 anys, es celebren les Jornades occitanes a la UAB. 
L’edició d’aquest any estarà dedicada a dues grans figures relacionades amb la llengua i literatura occitanes: Frederic Mistral, autor occità del qual es celebra el centenari de la seva mort i Martí de Riquer, catedràtic de Literatura romànica a la Universitat de Barcelona, en motiu del centenari del seu naixement.
El primer acte de les jornades serà el dilluns 5 de maig, a les 13 h. a la Biblioteca d’Humanitats amb la inauguració de dues exposicions:
-Centenari de la mort del Premi Nobel occità, Frederic Mistral.
-Martí de Riquer, una vida dedicada a la recerca.
Seguidament, a les 13,15 h. Sala José Agustín Goytisolo de la Biblioteca d’Humanitats, tindrà lloc la conferència La biblioteca de Martí de Riquer a càrrec de la Professora. Dra. Isabel-Clara de Riquer Permanyer, de l’Institut de recerca en Cultures Medievals (IRCVM) (Universitat de Barcelona). Per més informació sobre els actes que es desenvoluparan durant les 19es Jornades Occitanes consulteu el programa.

* XXVI SETMANA INTERNACIONAL D'ESTUDIS MEDIEVALS:
Aquestes setmanes es van organitzar en un principi, en Juny de 1973, per l' Institut d' Estudis Medievals de la Universitat Autònoma de Barcelona i desde 1983 en col·laboració amb el llavors Institut de Història Medieval, que actualment reb el nom d' Institut d' Estudis de la Cultura Medieval de la Universitat de Barcelona.
L' objectiu és la formació del professorat universitari des d'un punt de vista científic ja que està patrocinat pel CSIC (Consell Superior d' Investigacions Científiques). La presència de representacions estrangeres en aquest cicle de conferèncias dóna a la Setmana l' epítet d' Internacional.
Fins al dia d' avui, han passat per les Setmanes, tot un seguit de investigadors procedents de les universitats espanyoles i estrangeres. D' entre ells figures eminents com ara: Georges Duby, a més d' altres com: Dufourcq, Heers, Burns, Boscolo, Wolf i Peter Brown; i d' entre els espanyols: J.A. García de Cortázar, Riquer, Lacarra, Vernet, Font Rius, Coll i Alentorn, Ladero-Quesada, Iradiel, Valdeón, Mitre, Suárez, Riu etc...
Aquestes Jornades s' organitzen annualment al final del mes de Juny. El Curs, prèvia avaluació, equivaldrà a un crèdit. L' assistència, una vegada realitzada l' inscripció, és obligatòria de cara a la obtenció del Diploma corresponent.

* Dante i l'Art:
-Dissabte 26 de maig a les 19h a la Fundació Vila Casas
Salvador Dalí i Dante a càrrec de Rossend Arqués (Prof. Filologia italiana UAB-IEM-SCED) i Raffaele Pinto (Prof. Filologia italiana UB SCED)
-Dissabte 2 de juny a les 19h a la Fundació Mascort
Miquel Barceló i Dante a càrrec de Joan Tarrida (Director de Galaxia Gutenberg) i Eduard Vilella (Prof. Filologia italiana UAB-IEM-SCED)
-Divendres 8 de juny a les 19.30h al Museu de la Mediterrània
Pintura i poesia a la Divina Comèdia. El cant XXVI del Purgatori a càrrec de Narcís Comadira (Poeta i pintor)

* Primer Simposi Científic de l'Institut d'Estudis Medievals (IEM) - 3 de juliol de 2012:
L’Institut d’Estudis Medievals (IEM) de la Universitat Autònoma de Barcelona us convida al seu primer simposi, en el decurs del qual es formularà l’estat de la qüestió (status questionis) d’algunes de les principals línies de recerca que desenvolupen els membres i amics d’aquesta institució. 
En el seu conjunt, aquesta trobada oferirà una perspectiva precisa sobre les formes d’investigació punteres dins de la medievalística actual.

* "Divination and the Epistemology of Prognostic Sciences in the Middle Ages":
https://ikgf.fau.de/events/event-history/conferences/2012/2012-divination-and-prognostic-sciences-in-the-middle-ages.shtml

* II Colóquio Internacional de Filosofia Medieval da Universidade Federal Fluminense (UFF). A Filosofia Medieval Catalã em contexto: de Ramon Llull (1232-1316) a Vicent Ferrer (1350-1419):
Entre els dies 28 i 29 de novembre tindrá lloc a la Universidade Federal Fluminense el “II Colóquio Internacional de Filosofia Medieval da Universidade Federal Fluminense (UFF). 
A Filosofia Medieval Catalã em contexto: de Ramon Llull (1232-1316) a Vicent Ferrer (1350-1419)”, el qual té el recolzament de l’Institut Ramon Llull. 
Entre els ponents que hi participaràn està el Prof. Alexander Fidora, el Prof. Víctor Pallejà, la Profa. Celia López i el doctorant Luciano José Vianna, tots membres de l’IEM.

* Os caminhos da paz mundial no século XXI (dia 26 de novembro de 2012):
En aquest col.loqui, el qual tindrá lloc a la Facultat São Bento, seran discutides les possibles sortides per a la crise actual mitjançant una evaluació general dels problemes. 
Entre els ponents que hi participaràn està el Prof. Alexander Fidora i el Prof. Víctor Pallejà, membres de l’IEM.

* Conferència magistral del Prof. J.Antoni Iglesias-Fonseca:
Conferència magistral del Prof. J.Antoni Iglesias-Fonseca sobre "El beato mexicano, testimonio de unas cubiertas de pergamino viajeras. 
Una reflexión a propósito del estudio de fragmentos y membra disiecta de códices medievales", a la Universidad Autónoma de México.

* Conferència "Alle origini della pittura romanica europea: gli affreschi di Galliano":
Conferència "Alle origini della pittura romanica europea: gli affreschi di Galliano". 
Data i lloc: Dimarts 2 d'octubre de 2012 al Museu Nacional d'Art de Catalunya (sales del absis d'Anèu i Sant Pere de Brugal) 19.00h