Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Institut deCiències de l'Educació ICE

IX Trobada d'actualització de didàctica de llengües estrangeres

Informació del calendari i del contingut de l'activitat

La pragmàtica i els components socioculturals a l’aula de llengua addicional

En un món cada vegada més interconnectat, el domini d’una llengua transcendeix la gramaticalitat del missatge. Comprendre la pragmàtica i els elements socioculturals que regeixen la comunicació és clau per a un aprenentatge significatiu i una comunicació amb sentit. Aquesta novena edició de la Jornada té com a objectiu explorar de quina manera aquests aspectes poden integrar-se a les aules de llengües addicionals des d’una perspectiva crítica i intercultural.

Proposem tres aproximacions a la complexitat que representa ensenyar i aprendre a desenvolupar aquests elements de la comunicació. La ponència inicial situarà el marc de reflexió general sobre què entenem per pragmàtica, una disciplina que se centra en els factors extralingüístics que determinen l’ús del llenguatge. La segona versarà sobre la necessitat de tenir present que els continguts socioculturals són els que ens permeten usar la llengua de manera adequada a les intencions i al context comunicatiu en què se situa. La tercera ponència proveirà els assistents d’eines útils per al treball de la pragmàtica i els components socioculturals a l’aula de llengües addicionals. Per acabar, la taula rodona final esdevindrà un espai de recapitulació i sistematització dels continguts de la jornada.

 

Adreçat a: professorat d'idiomes d'educació secundària i professorat d'EOI

Data: 15 de febrer de 2025

Lloc: Sala d’actes Oriol Bohigas de l’Ateneu Barcelonès (C/ Canuda, 6, Barcelona).

Horari: de 9 h a 14 h

Preu: 38€

Programa

  • 8:45 h Recepció
  • 9.00 h Presentació de la Trobada
  • 9.15 h Ponència (en castellà) 

La Pragmática en L2. Claves y estrategias para la enseñanza.

A càrrec de María Victoria Escandell-Vidal, Catedràtica de Lingüística General, Departament de Lingüística i Estudis Orientals, Universidad Complutense de Madrid.

En aquesta presentació s’introdueix la Pragmàtica com a disciplina que s’ocupa dels principis que regeixen l’ús del llenguatge en la comunicació. Es repassen els factors fonamentals que determinen l’adequació comunicativa i es fan alguns suggeriments per a la seva adaptació a l’aula.

  • 10.30 h Pausa cafè (inclòs en la inscripció)
  • 11.00 h Ponència

Què és el component sociocultural i quina influència té a l'ensenyament de llengües?

A càrrec de Lourdes Miquel, professora de l'Escola Oficial d’Idiomes.

El component sociocultural forma part de la competència comunicativa i ens ajuda a actuar de manera adequada a les diverses situacions de comunicació que anem vivint. Quan s'estudia una llengua estrangera es produeixen, per una banda, errors lingüístics però, també, problemes que ens aboquen als xocs culturals. L’objectiu de la conferència és conèixer quins són els elements que conformen aquest component i com estan lligats a la llengua.

  • 12.15 h Ponència

La competència sociolingüística i la competència pragmàtica al Marc Europeu Comú de Referència. Les integrem a la docència o deixem que es desenvolupin de manera natural?

A càrrec de Josep Maria Montcada Escubairó, Cap d’Àrea dels ensenyaments d’idiomes del Departament d’Educació i Formació Professional.

Aquesta presentació tractarà sobre la integració de la competència sociolingüística i la competència pragmàtica en la docència i l'avaluació segons l'enfocament del Marc Europeu Comú de Referència (MECR) i del seu Volum Complementari (VC). S'analitzaran algunes de les escales que ens proporcionen aquests documents i els aspectes clau que es van tenir en compte a l'hora de redactar-les. També s'estudiarà com un ensenyament dirigit pot millorar la comunicació efectiva i la comprensió intercultural dels estudiants i com la combinació d'estratègies comunicatives pot ser la clau per a un aprenentatge lingüístic més complet i integrador.

  • 13.15 h Taula rodona amb les tres persones convidades a la Trobada
  • 14.00 h Finalització de la Trobada

Certificació

Aquesta activitat està reconeguda com a Formació Permanent del Professorat pel Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya, amb una certificació total de 5 hores. 

Per obtenir la certificació haureu de signar als fulls corresponents, que trobareu a la secretaria de la Trobada. 

Matrícula

Matrícula oberta fins al 9 de febrer de 2025.

Per matricular-vos necessiteu un NIU (número d'identificació universitària de la UAB). Trieu l'opció que correspongui al vostre cas:

  • Matrícula amb NIU
    • en cas que no recordeu el NIU, podeu contactar amb nosaltres a través del correu electrònic ga.ice@uab.cat.
    • si el que no recordeu és la contrasenya, podeu generar-la de nou en aquest enllaç.

Inscripció amb NIU

  • Matrícula sense NIU

Inscripció sense NIU

 

Està previst realitzar fotografies durant la jornada.

Un cop formalitzada la matrícula, només es farà la devolució de l'import en els casos de malaltia greu o d'accident i sempre que no hagi començat l'activitat. El tràmit es farà mitjançant sol·licitud al Registre de la UAB, amb la documentació corresponent que acrediti la situació al·legada. 

Logotip UAB

                       Amb la col·laboració de l'EOI Barcelona Drassanes