Tocats de Literatura

Contingut de l'activitat i informació del calendari
Amb l'objectiu de potenciar l'interès per la literatura catalana entre l'alumnat de Batxillerat i CFGS i enfortir els vincles entre el Departament de Filologia Catalana de la Universitat Autònoma de Barcelona i el professorat de secundària, us oferim, conjuntament amb el Programa Argó de l'Institut de Ciències de l'Educació, la possibilitat de participar en la Jornada Tocats de literatura 2025, que es desenvoluparà a la Facultat de Filosofia i Lletres i a la Facultat de Ciències de l'Educació el dijous 8 de maig de 2025, de 9.15 h a 14 h.
La jornada està adreçada a estudiants de 1r de Batxillerat i de CFGS.
Programa
- 09.15 h Recepció.
- 09.30 h Conferència a càrrec de Joan-Lluís Lluís, escriptor, a l’Auditori de la Facultat de Filosofia i Lletres. “La literatura com una rajola de xocolata”: L'ésser humà, per viure, necessita menjar, beure i sentir històries. O llegir-les. O mirar-les. La literatura és una de les maneres que tenim de compartir una cosa essencial: ficcions creades pel nostre imaginari i a destinació del nostre imaginari. Tots arribem pel nostre camí personal en la fruïció d'aquestes ficcions que ens regalen i que regalem.
- 10.30 h Pausa.
- 11.00 h Primera franja de tallers.
- 12.30 h Segona franja de tallers.
- 14.00 h Finalització dels tallers.
El professorat dels centres educatius haurà d’escollir dos tallers (un per la primera franja i un altre per a la segona franja):
Taller “Dels poemes visuals als vídeopoemes”, a càrrec de Salvador Comelles (professor del Departament de Filologia Catalana, UAB).
Les paraules i les imatges són vistes sovint com a llenguatges independents l'un de l'altre. Però el llenguatge verbal poques vegades apareix sol (encara que tanquem els ulls, per exemple, hi ha elements com les característiques de la veu, el to... que ens envien també altres missatges). Què passa si juguem a combinar imatges i paraules i reforcem, complementem o contrastem el que ens diuen unes i altres? En aquest taller veurem mostres de diferents èpoques i àmbits en què s’ha combinat un llenguatge verbal molt específic (el poètic) amb el llenguatge visual; veurem quins recursos s’hi utilitzen, quines lectures en fem, i assajarem de crear-ne alguna mostra amb els mitjans de què disposem.
Taller “El guió televisiu, una nova narrativa”, a càrrec de Carmen Ávalos del Pino (professora del Departament de Comunicació Audiovisual i Publicitat, UAB).
La cultura oral va donar pas a la cultura escrita i ara la cultura escrita deixa pas a la cultura de la imatge que se sustenta tant en l'oralitat com en l'escriptura.
Actualment, les millors sèries de televisió formen part de l'imaginari col·lectiu. L’existència d’una sèrie és possible perquè un escriptor –guionista– ho fa possible. El guió televisiu, una nova narrativa, pretén donar les nocions bàsiques sobre el món del guionatge, un món que s'alimenta de referents literaris, de l'actualitat, i també de les vivències i la mirada de l'escriptor sobre el món en el qual viu.
El taller exposarà els passos del procés creatiu: des de la creació de personatges fins a l’estructura del capítol. També hi haurà una part pràctica on l’alumne crearà la seva pròpia sèrie. Des de la tria del tema a tractar, la definició del protagonista, el conflicte inicial com a motor de la història i els girs argumentals necessaris per crear tensió narrativa.
El món és ple d’històries! Només cal descobrir-les i aprendre a explicar-les adequadament.
Taller “La cosa de la glosa”, a càrrec de Martí Ruiz (dinamitzador cultural).
Glosar és el terme que fem servir per denominar una pràctica que consisteix a cantar versos que s’improvisen al moment mateix d’interpretar-los a partir d’un patró mètric i de rima sobre una determinada melodia. El glosat o la cançó amb text improvisat no és un fet aïllat del nostre país. Moltes cultures del món comparteixen aquesta pràctica. En alguns indrets gaudeix d’un alt reconeixement de tota la societat i els seus actors hi tenen un lloc destacat. T'hi atreveixes?
Taller “El repte literari i musical al rap. Habilitats, recursos i praxi”, a càrrec d’Alba Martínez (membre de Versembrant).
Fins fa poc, el rap era considerat sovint un gènere -tant musicalment com literària- menor. L'objectiu de la sessió és desmuntar aquest mite: som davant d'un gènere poètic com qualsevol altre, que, com a tal, és l'art d'expressar, en paraules, el contingut espiritual propi mitjançant mots disposats segons la mètrica, però que a més incorpora el repte creatiu majúscul de fer-ho sobre una instrumental.
Discutirem breument sobre recursos fonètics, mètrics, literaris i sobre la seva inserció en l'element fonamental del rap: el beat. I assajarem la creació d'una estrofa i la seva interpretació per constatar que la hipòtesi que volem desmuntar és falsa: el rap no és fàcil, i pot ser i és ric i ample.
Places limitades: 30 estudiants per taller. S’assignaran les places per ordre de sol·licitud, tenint en compte l’aprofitament màxim de l’aforament de l’activitat.
Data: 8 de maig de 2025.
Horari: de 9.15 h fins a 14 h.
Lloc: La recepció i la conferència es faran a l’Auditori de la Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB. Els tallers es faran a la Facultat de Ciències de l'Educació de la UAB. (Campus Bellaterra).
Inscripcions: obertes fins al 6 de febrer.
Activitat gratuïta.
Els centres seleccionats rebran una carta de compromís que requerirà la signatura de la direcció.
Inscripció tancada