Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Institut deCiències de l'Educació ICE

Curs per professorat d'ensenyament secundari sobre bioseguretat

Bioseguretat secundaria

 

Modalitat: sessions en línia síncrones (videoconnexions)
Adreçat a: professorat de biologia d'educació secundària i de cicles formatius
Durada: 6 h
Calendari: 13, 20 i 27 de novembre de 2024
Horaris de sessions en línia síncrones: de 18 h a 20 h
Professorat: Jordi Barbé García, Susana Campoy Sánchez i Esther Julian Gómez
Preu: 17 €

*Aquest curs inclou sessions en línia a temps real, tingueu en compte els dies i les hores establertes per a les sessions.

 

Presentació

La recent pandèmia originada pel virus COVID-19 ha posat de manifest la importància d’una paraula que fins llavors se sentia poc en els mitjans de comunicació i en la vida quotidiana: la bioseguretat.

Aquest mot recull tots els conceptes i tècniques que tenen com objectiu salvaguardar la salut humana, animal i vegetal front microorganismes patògens, fent especial èmfasi en instal·lacions sanitàries, docents i de recerca en les que s’utilitzen o es troben aquests organismes.

És una evidència que en els currículums docents de l’ensenyament secundari, tant obligatori com post-obligatori, cada cop augmenten més els continguts i competències relacionades amb els microorganismes donada la seva importància sanitària i biotecnològica, així com també el seu us com a models experimentals de conceptes més globals dins de les diferents matèries associades amb la Biologia.

Aquest fet comporta l’increment, en els centres, de pràctiques docents en les que s’usen  aquest tipus d’organismes així com l’augment de treballs de recerca en els que l’alumnat es planteja analitzar i resoldre problemes relacionats directament amb la Microbiologia o bé emprant els microorganismes com a eina per corroborar les hipòtesis dels seus treballs.

Donat que el nucli de coneixement de la Bioseguretat és força recent, existeix la possibilitat que el professorat de secundària en general no hagi pogut formar-se en aquesta temàtica o bé que vulgui actualitzar-ne el seu coneixement.

 

Objectius

L’objectiu del pressent curs és doncs facilitar una formació essencial i actualitzada en bioseguretat al professorat de secundària perquè aquest tingui les eines i els coneixements necessaris per a poder minimitzar al màxim el possible risc biològic associat al treball amb microorganismes que es pugui desenvolupar en els centres educatius, tant dins de pràctiques docents reglades com durant les tutoritzacions de treballs de recerca que requereixin un treball experimental associat amb aquesta tipologia d’éssers vius.

 

Continguts

El contingut del curs es distribueix  en quatre  grans blocs amb les temàtiques de cadascun d’ells que s’indiquen a continuació:

 

BLOC 1, dimecres 13 de novembre, de 18 a 20 h

L’objectiu d’aquest bloc és comprendre que si no hi haguessin microorganismes patògens no caldrien aplicar mesures de bioseguretat. Per aquesta raó les qüestions que es desenvoluparan en aquest bloc seran:

i). Què fa que un microorganisme sigui patogen?

ii) Situacions en les que un microorganisme no patogen pot esdevenir patogen.

iii) Saber identificar quins microorganismes es poden usar en les pràctiques docents.

iv)  Entendre el risc que suposa l’ús de mostres de composició desconeguda.

 

BLOC 2, dimecres 20 de novembre, de 18 a 20 h

Com saber quines activitats es poden fer en un  laboratori docent?

En aquest bloc coneixerem els requisits dels diferents nivells de contenció biològica de les instal·lacions de bioseguretat que permeten el desenvolupament d’activitats amb microorganismes en funció del grup de risc biològic al que pertanyen i les activitats a realitzar.

 

BLOCS 3 i 4, dimecres 27 de novembre, de 18 a 20 h

Com s’han de gestionar els residus generats durant la docència pràctica amb microorganismes? Què fer en cas d’un incident durant l’activitat? Pautes d’actuació per prevenir aquests situacions .

La Bioseguretat en els treballs de recerca de Batxillerat.  

 

Metodologia

Al llarg de les diverses xerrades s’exposaran i valoraran exemples concrets de diferents circumstàncies relacionades amb la seguretat que es poden produir en el treball al laboratori amb microorganismes.

 

Matrícula

Matrícula oberta fins al 31 d'octubre de 2024.

 

Inscripció tancada

 

Un cop formalitzada la matrícula, només es farà la devolució de l'import en els casos de malaltia greu o d'accident i sempre que no hagi començat el curs. El tràmit es farà mitjançant sol·licitud al Registre de la UAB, amb la documentació corresponent que acrediti la situació al·legada.

 

Certificació

Aquesta activitat està reconeguda com a Formació Permanent del Professorat pel Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya amb una durada de 6h.

Per obtenir el certificat del Departament d'Educació es requerirà:

- L'assistència al 80% de les hores de connexió síncrones.

- La inscripció a través de la secció de formació de la XTEC (codi d'activitat: 9001190012).

 

Observacions i requeriments 

Condicions tècniques d’accés i de participació: 

  • Bona qualitat de la connexió a Internet
  • Coneixements bàsics suficients per a accedir a plataformes de videoconnexió (Teams, Zoom o Meet)