Recerques per aprendre de Filosofia i Lletres
La Facultat de Filosofia i Lletres, en col·laboració amb el Programa Argó de l’ICE de la UAB, organitza una sèrie de conferències per apropar el coneixement i la recerca que es fa a la universitat en l’àmbit de les humanitats i les ciències socials.
Dates: 27, 28 i 29 de gener de 2025.
Lloc: Sala de revistes de la Facultat de Filosofia i Lletres.
Plaçes limitades: 70 persones (per dia).
Adreçat a: alumnat de Batxillerat, CFGM i CFGS.
Activitat gratuïta.
27 de gener de 2025
- 10 h Benvinguda per part de l'equip de deganat.
- 10.15 a 11.15 h Conferència en el marc del Grau de Ciència, Tecnologia i Humanitats a càrrec de Xavier Roqué, professor del Departament de Filosofia; Núria Vallès, investigadora de l’Institut d’Investigació en Intel·ligència Artificial (IIIA-CSIC); Irene Estevan, alumna del grau que fa les pràctiques a l’Institut d’Investigació en Intel·ligència Artificial (IIIA-CSIC) i fa un TFG sobre robòtica; Marta de Saa, alumna del grau que fa les pràctiques a l’Institut d’Història de la Ciència (iHC-UAB) i fa un TFG sobre nous materialismes feministes; Daniel Luque, alumne del grau que fa les pràctiques a l’Institut d’Història de la Ciència (iHC-UAB) i fa un TFG sobre literatura comparada; Joel Navarro, alumne del grau que fa les pràctiques a la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona i fa un TFG sobre el concepte de vigilància panòptica a la literatura i el cinema; Berta Vidal, alumna del grau que fa les pràctiques a l’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA-CSIC) i fa un TFG sobre la sostenibilitat de la intel·ligència artificial.
- Títol: On som quatre anys després de la Sele?
El curs 2021/22 vam introduir un nou grau en Ciència, Tecnologia i Humanitats. Un grau pioner, únic, genuïnament interdisciplinari, que analitza les relacions entre la ciència i les humanitats. Aquest curs els primers alumnes que van triar aquest grau, alumnes que fa quatre anys eren on sou vosaltres, es graduaran. On són ara? Algunes d’elles i alguns d’ells ens explicaran molt breument a què dediquen el seu Treball Final de Grau o les seves Pràctiques, i podreu demanar-los directament com ha estat el seu camí fins aquí i com contemplen el seu futur.
- 11.15 a 11.45 h Descans.
- 11.45 a 12.45 h Conferència en el marc del Grau de Filologia Catalana: Estudis de Literatura i Lingüística a càrrec de Xavier Villalba, professor del Departament de Filologia Catalana
- Títol: Els artistes anònims dels diccionaris.
El Dr. Samuel Johnson, autor del primer gran diccionari modern (A Dictionary of the English Language) va dir un cop que "els diccionaris són com els rellotges: és millor tenir-ne un de molt dolent que no tenir-ne cap". En aquest taller d’una hora i mitja ens endinsarem en els diccionaris catalans com un arqueòleg en una excavació i descobrirem que són una font inesgotable d’informació no tan sols sobre la llengua sinó també sobre la societat i la cultura en què es creen. Hi trobarem errors, incoherències i prejudicis, però també una llengua viva, amb renecs i insults i alhora plena de poesia i saviesa popular. Aprendrem a veure com pensaven les persones que els van crear i ens posarem en la seva pell per crear definicions de mots que encara no apareixen al diccionari.
28 de gener de 2025
- 10 h Benvinguda per part de l'equip de deganat.
- 10.15 a 11.15 h Conferència en el marc del Departament de Prehistòria a càrrec de Raquel Piqué, professora del Departament de Prehistòria i Anna Homs, especialista en tècniques d’elaboració de cistells prehistòrics.
- Títol: Orígens de la cistelleria Prehistòrica.
L’ús de les fibres vegetals i materials llenyosos per la confecció de cistells i cordes es remunta a la prehistòria. Des de la recerca arqueològica més innovadora es pot interpretar quines van ser les tècniques i les matèries emprades des de temps remots i que sorprenentment són molt similars a les emprades per l’artesanat actual.
L’activitat estarà formada per dues parts:
- Una visita a una exposició sobre la Cistelleria Prehistòrica que estarà implantada a la Facultat de Filosofia i Lletres. Aquesta mostra proposa conèixer com eren els cistells i les cordes més antigues, com s’estudien i quin valor tenien aquestes pràctiques tecnològiques en les societats del passat, però també quin paper poden tenir en el món present.
- Una activitat pràctica demostrativa realitzada per una especialista sobre cistelleria que permetrà conèixer les matèries i tècniques més emprades a la prehistòrica.
- 11.15 a 11.45 h Descans.
- 11.45 a 12.45 h Conferència en el marc del Grau d’Antropologia social i cultural a càrrec de Laia Narciso professora del Departament d’Antropologia Social i Cultural, Charo Reyes (Antropòloga i recercaire del projecte Reinclugen, UAB) i Nicolás Hermansen (Institut del teatre, artista multidisciplinar)
- Títol: Empoderament de gènere de dones i nenes d'origen immigrant. Diàlegs entre ciència i art en el context d'una recerca antropològica participativa.
Aquesta activitat presentarà l’experiència sorgida en el marc del projecte europeu Reinclugen (EU Horizon-RIA, 2023-25), una etnografia organitzacional i col·laborativa amb entitats de la Societat civil, que pretén repensar el concepte d'empoderament de gènere, evocar debats sobre inclusió i trencar estereotips sobre les dones i les nenes d'origen immigrant. Fruit del treball s’ha creat l’exposició “Punts de Fuga”, una exposició multimodal (fotografia, so, vídeo, olfacte, tacte, text...) destinada a un públic adult divers que convida a replantejar les idees sobre la vida d’aquestes dones i, per efecte mirall, la d’una mateixa. Aquest taller exposarà parcialment l'exposició desenvolupada, i el seu procés de creació, incloent reflexions sobre les possibilitats i desafiaments de la col·laboració entre l'antropologia i l'art, en el context de la producció, la divulgació i la transferència de coneixement. Es convidarà als participants a simular el procés de treball d’entrevista elicitada amb fotografies i objectes, i realitzar una petita creació i reflexió pròpia.
29 de gener de 2025
- 10 h Benvinguda per part de l'equip de deganat.
- 10.15 a 11.15 h Conferència en el marc del Grau d’Estudis Socioculturals de Gènere a càrrec d'Ingrid Agud-Morell, professora del Departament de Teories de l'Educació, i Bruna Álvarez Mora, professora del Departament d'Antropologia Social i Cultural.
- Títol: Adolescents com a protagonistes: recerca feminista en educació sexual integral (des de la pedagogia i l'antropologia).
Sovint, els debats sobre educació sexual sorgeixen des de les preocupacions dels adults: violència sexual, pornografia, o riscos de les xarxes socials. Però, quina és la percepció de les persones joves? Quines són les seves inquietuds, curiositats i experiències? I, sobretot, què podem aprendre de les persones joves per construir una educació sexual realment significativa? Aquesta sessió es dividirà en dues parts. Una primera part on explorarem com les persones adolescents poden ser protagonistes d’un canvi transformador en l’educació sexual. Aportant la perspectiva de la recerca feminista, pedagogues i antropòlogues reflexionem conjuntament sobre com crear espais de diàleg que incloguin les perspectives de l'adolescència. Una segona part, consistirà en la visita de l'exposició: “Sexualitats i infàncies: construint sabers”, on s'exposen els materials de la recerca que hem realitzat amb els infants. Amb eines pràctiques i idees innovadores, redefinirem plegats l’educació sexual que necessitem com a comunitat. Un espai per qüestionar, aprendre i imaginar un futur millor. T'animes a formar part del debat?
- 11.15 a 11.45 h Descans.
- 11.45 a 12.45 h Conferència en el marc del Departament de Llengua Francesa i Romànica a càrrec d'Eduard Vilella Morato i Jordi Cerdà Subirachs, professors del Departament de Filologia Francesa i Romànica
- Títol: La nena que acaba sent noi. El motiu del transvestiment en la ficció medieval.
El transvestiment és un motiu que forma part de la narrativa més universal. La història de Mulan, per exemple, n'ha confirmat l’èxit a escala global. També a l’edat mitjana europea, trobem narracions en què una dona decideix amagar el seu gènere per esdevenir a ulls de tothom un home i ocupar així un lloc a la societat més privilegiat. Una de les novel·les més destacades centrada en aquesta motiu és l’anomenat Romanç de Silence. Silence, la protagonista, viu el conflicte entre Natura i Educació, entre el destí social del seu gènere, el femení, i l’aprenentatge dels rols de gènere que el converteixen en un home. Però, de més a més, el Romanç de Silence incorpora a la història el mag Merlí, el personatge que millor sintonitza amb la capacitat de transvestiment de la protagonista. Aquesta història i d’altres de similars, ens ajudaran a entendre com, des de la ficció de tots els temps, s’ha entès i explicat la performativitat i expressió de gènere i el seu impacte social.
Els centres seleccionats rebran una carta que compromís que requerirà la signatura de la direcció.