Curs per professorat sobre ciència ciutadana i sostenibilitat
Formació per integrar la gestió de l’aigua i dels residus orgànics als centres educatius.

L'ICTA-UAB i l’Institut de Ciències de l’Educació de la UAB (ICE UAB), en col·laboració amb la Fundación Española de Ciencia y Tecnología y el Ministerio de Universidades i amb el suport de l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès i l’Associació Àmbit B30, organitzen un curs homologat per a professorat de primària i secundària sobre ciència ciutadana i sostenibilitat.
Aquest curs és resultat del projecte CCS-B30 (Ciència Ciutadana i Sostenibilitat en el territori de la B30), on es busca augmentar la percepció d’infants i adolescents sobre els impactes de l’ús de recursos naturals, mitjançant la implementació de projectes amb enfocament de ciència ciutadana en escoles i instituts. El projecte se centra en la gestió sostenible de l’aigua i dels residus orgànics (mitjançant el compostatge), sent aquests recursos amb els quals els i les alumnes interactuen en el seu dia a dia. S’ha dut a terme una prova pilot d’implementació de projectes educatius co-dissenyats amb el professorat en sis centres de Cerdanyola del Vallès que han treballat en tres combos escola-institut, treball que volem que es pugui mantenir i estendre a altres centres.
Va dirigit al professorat de primària i secundària, tant dels centres participants en la prova pilot com d’altres centres. L’objectiu és ajudar a adquirir les eines i els coneixements necessaris, tant de contingut tècnic com sobre ciència ciutadana en general, per a integrar aquest tipus de projectes en el currículum dels centres, adaptant els projectes a la realitat de cadascun d’ells.
A més de la part de contingut teòric, hi haurà una part de treball aplicat per a l’elaboració (o consolidació), amb el nostre suport, d’una situació d’aprenentatge segons els formats institucionals del Departament d’Educació i Formació Professional, que podreu utilitzar com a recurs pel futur.
El contingut del curs inclou:
- Ciència ciutadana a l’educació primària i secundària.
- Formació tècnica en sostenibilitat (I): Ús i gestió de l’aigua.
- Formació tècnica en sostenibilitat (II): Generació i gestió de residus orgànics.
- Disseny i consolidació dels projectes educatius (I).
- Disseny i consolidació dels projectes educatius (II).
Si hi esteu interessat/da, us convidem a inscriure-us-hi.
- Modalitat: Presencial
- A qui va dirigit: Professorat de primària i secundària.
- Preu: Gratuït
- Dates i horari: 22, 24 i 28 d’abril i 6 i 13 de maig de 2025, de 17.30 h a 19.30 h.
- Lloc: Sala Montseny (Z/022 & Z/023) Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB).
- Certificació: Se certificaran 15 hores. 10 hores presencials més 5 hores de treball autònom. Aquestes 15 hores estan reconegudes com a formació permanent pel Departament d’Educació i Formació Professional de la Generalitat de Catalunya.
- Per obtenir la certificació cal complir dues condicions indispensables:
- Superar les taques encomanades, amb una part de treball grupal i una part de treball individual.
- També caldrà assistir a un mínim d’un 80% de les sessions. Les faltes justificades, siguin per causes de força major o per salut no fan variar aquest mínim d’assistència requerida, tot i que sí que es tindran en compte si s’han justificat o no, a l’hora d’informar la causa de no assoliment del curs, i això serà tingut en compte pel Departament d’Educació i Formació Professional.
- Dates de matrícula: Fins al 6 d'abril de 2025. (màxim 5 persones per centre)
- Com realitzar la matrícula:
Atenció! Si disposeu de NIU, però no el recordeu, ens podeu enviar un e-mail a ga.ice@uab.cat tot indicant el vostre nom i cognoms així com el número de DNI.
La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible
-
Educació de qualitat