Matí de la Recerca
Contingut de l'activitat i informació del calendari
El pròxim 27 de setembre tindrà lloc al Campus de Bellaterra l'activitat Matí de la Recerca.
Què és el Matí de la Recerca?
Aquesta activitat s'emmarca en la Nit Europea de la Recerca, un esdeveniment públic dedicat a la divulgació de la ciència. El seu objectiu és apropar la recerca, la innovació i els seus protagonistes al públic de totes les edats de manera planera i divertida.
De 17 a 22 h la UAB ofereix un conjunt d’activitats: https://webs.uab.cat/nitrecercat/.
Us animem a consultar també el programa de la Nit Europea de la Recerca perquè hi ha la possibilitat que investigadors de la UAB vinguin al vostre centre educatiu a impartir xerrades i tallers https://webs.uab.cat/nitrecercat/la-universitat-va-a-lescola/
Programa Matí de la Recerca de l'ICE de la UAB
L’ICE de la UAB s’ha volgut sumar a aquesta iniciativa i ofereix un ventall d’activitats al Matí de la Recerca per a alumnat de Batxillerat.
A continuació, trobareu les activitats detallades per Facultats. Els centres educatius poden inscriure’s a totes les activitats del seu interès.
Escola d'Enginyeria
- 10 a 11 h
Conferència: “Quines són les tendències en el disseny dels satèl·lits de nova generació?”. A càrrec de Jordi Verdú (Departament de Telecomunicació i Enginyeria de Sistemes)
Xerrada sobre les noves tendències en el disseny d'algunes parts concretes d'un satèl·lit en el context de les noves constel·lacions que s'han desenvolupat durant els últims temps. La xerrada s’emmarca en el procés de disseminació i comunicació d'un projecte Europeu (www.sgan-next.eu). La xerrada conclourà amb els aspectes tecnològics més rellevants amb un segon objectiu que és atraure el seu interès per la matèria.
Conferència: “Intel·ligència Artificial: què és i per a què serveix?” A càrrec de Silvana Silva (Departament de Ciències de la Computació)
La Intel·ligència Artificial ja no és només un concepte de ciència-ficció; està aquí i ara, impactant i transformant la nostra vida quotidiana. Des de les nostres xarxes socials fins a sistemes de suport en la diagnosi mèdica, des dels videojocs fins als cotxes autònoms, la IA és present en una gran varietat de sectors. En aquesta xerrada, ens endinsarem en l’apassionant món de la intel·ligència artificial per entendre com funciona i per descobrir les increïbles oportunitats que ofereix, així com les limitacions i els reptes que planteja.
- 11.30 a 12.30 h
Visita guiada a l’Escola d’Enginyeria
Visita guiada al Centre de Visió per Computador
Facultat de Biociències
- 10 a 12.30 h (Conferència + tallers)
Conferència: De què parlen els bacteris? A càrrec de Daniel Yero (Departament de Genètica i Microbiologia)
Els bacteris, tot i ser organismes unicel·lulars, tenen la capacitat de comunicar-se entre ells mitjançant diferents mecanismes. Com es transmeten missatges els bacteris? Quins "llenguatges" utilitzen per distingir-se entre si? I, sobretot, quina influència té aquesta comunicació en la salut humana i l'ecosistema? Aquesta conferència et permetrà descobrir el fascinant món de la comunicació bacteriana i la seva importància en el nostre dia a dia.
Taller: La cura dels virus. A càrrec d'Inés López, graduada en Biotecnologia (2024).
Sabies que el nostre cos està habitat per una gran varietat de virus que conformen el viroma humà? Aquest taller et permetrà endinsar-te en aquest món invisible a través d'un joc de taula dinàmic i divertit. Descobreix el paper fonamental que juguen els virus en la nostra salut i trenca el mite que "tots els virus són dolents". Aprèn a distingir-los i entén com interactuen amb el nostre sistema immunitari!
Taller: Un tastet de les pràctiques a la Facultat de Biociències. A càrrec del Consell d'Estudiants de Biociències.
Experimenta com és el dia a dia dels estudiants de Biociències amb un circuit de sis activitats pràctiques. Entre elles, podràs observar mostres d’histologia al microscopi, cultivar plaques bacterianes, valorar àcids i bases, identificar espècies amb claus dicotòmiques, i fins i tot fer un experiment amb fluids no newtonians. A més, tindràs l'oportunitat de pipetejar com un autèntic científic en un gel d’electroforesi!
Estands informatius sobre els graus de Biociències. A càrrec del Consell d'Estudiants de Biociències.
Apropa't als nostres estands i descobreix els set graus que ofereix la Facultat de Biociències. Els nostres estudiants t'explicaran de primera mà com és el seu dia a dia i resoldran qualsevol dubte que tinguis sobre les opcions acadèmiques i les seves sortides professionals.
Facultat de Filosofia i Lletres
- 10 a 11 h
Conferència: “Obrir el cànon: la filologia com a eina de recuperació del llegat intel·lectual de les dones” A càrrec de Beatriz Ferrús, Alba Saura i Lucía Cotarelo (Departament de Filologia Espanyola):
Al llarg de la història, les dones han tingut vetat l'accés a la literatura, no sols perquè en èpoques passades mancaven de formació lletrada, sinó perquè la producció intel·lectual d'aquestes s'ha topat amb nombrosos obstacles i censures per raons de gènere. Malgrat això, van ser moltes les que van lluitar per exercir el seu dret de llegir i d'escriure o de convertir-se en professionals de les lletres. Aquesta xerrada explicarà com la historiografia literària treballa per recuperar els seus noms, reconstruir les seves xarxes i reivindicar el patrimoni intel·lectual que ens van llegar.
*Conferència en català i castellà.
Visita guiada als laboratoris d'Arqueologia (Laboratori d'Arqueobotànica, laboratori d'Arqueologia de l'Alta Muntanya (GAAM), Archaeom i CEPAP.
- 11 a 13.30 h
Conferència: “On som? Localitzem la nostra vida quotidiana en un mapa”. A càrrec de Laura Sala i Meritxell Gisbert (Departament de Geografia)
En geografia el component espacial és de gran importància. En aquesta activitat veurem que, encara que no ho sembli, tothom utilitza informació geogràfica en molts moments de la vida quotidiana (per jugar, desplaçar-se, fer esport, entre d’altres). En geografia, però, també l’utilitzem per analitzar dades per a la recerca. Per tal de captar la importància d’incorporar el component espacial de les dades, es portarà a terme una activitat pràctica sobre mobilitat. Aquestes dades poden revelar molta més informació si les posem sobre un espai, sobre un mapa. No et perdis com fer un mapa analògic i digital!
Part pràctica: representació en el mapa, anàlisi de resultats i mapa digital.
- 11.30 a 12.30 h
Conferència: “Com llegien, escrivien i comptaven, els Romans. Curiositats per sorprendre familiars i amics”. A càrrec de Joan Carbonell i Manils (Departament de Ciències de l'Antiguitat i de l'Edat Mitjana)
L’estudi minuciós de les fonts escrites conservades del temps dels romans (especialment les escrites en pedres, parets, papirs, ceràmica, etc.) ens aporten tota la informació necessària per saber amb seguretat com sonaven els fonemes (malgrat no tenir enregistraments!), quins tipus d’escriptura usaven (lletra de pal, lletra lligada, signes de puntuació), sobre quins materials escrivien, com i on llegien, com i amb què escrivien. I també la procedència dels números, com comptaven. I, si tenim temps, fins i tot com comptaven... el temps. Tot plegat, un munt de curiositats amb què podreu atreure l’atenció en reunions de familiars i amics, quan l’avorriment fa acte de presència.
Visita guiada als laboratoris d'Arqueologia (Laboratori d'Arqueobotànica, laboratori d'Arqueologia de l'Alta Muntanya (GAAM), Archaeom i CEPAP.
- 13 a 14 h
Conferència: “Coneixem els vius del passat a partir de la seva mort” . A càrrec de Jared Carballo i Jesús Brufal (Departament de Ciències de l'Antiguitat i de l'Edat Mitjana).
Aquesta activitat es divideix en dos parts, la primera en l'explicació i la visualització d'exemples d'espais funeraris en l'Antiguitat Tardana i l'Edat Mitjana, tant de ritual cristià com musulmà, i la segona en reconèixer les parts del cos humà i les principals característiques per discernir entre sexes, edats i, si és possible, identificar patologies fisiològiques.
Visita guiada als laboratoris d'Arqueologia (Laboratori d'Arqueobotànica, laboratori d'Arqueologia de l'Alta Muntanya (GAAM), Archaeom i CEPAP.
Data: 27 de setembre de 2024.
Lloc de realització: Campus UAB, Bellaterra (Cerdanyola del Vallès).
Places limitades. S’assignaran les places per ordre d'inscripció, tenint en compte l’aprofitament màxim de l’aforament.
Activitat gratuïta.
Els centres seleccionats rebran una carta de compromís que requerirà la signatura de la direcció.