Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Institut deCiències de l'Educació ICE

VI Jornades Coeducació. ELS BONS TRACTES. Contra les violències... COEDUCA!

Informació del calendari i del contingut de l'activitat

En aquestes VI Jornades de Coeducació organitzades pel grup de Coeducació de l’ICE de la UAB hem volgut centrar-nos en la tasca coeducativa com una estratègia central en l'eliminació de les violències masclistes.

Comptarem inicialment amb la presència de la Fundació Vicki Bernadet, que inaugurarà la jornada amb la participació de la Pilar Polo

Continuarem amb la presentació de  bones pràctiques educatives, fent una mirada transversal a totes les etapes amb la presència de diferents centres educatius del Vallès Occidental.

Per acabar, comptarem amb la Rosa María San Gabriel Alcolea, magistrada jutge degana del Jutjat de Menors de Barcelona, que tancarà les jornades apropant-nos al paper de l’àmbit judicial en el treball amb menors. 

Des de l’escola, que és des d’on podem actuar com a professionals de l’educació, centrem els esforços per ajudar a eliminar les violències a les aules i a la nostra societat. 

 

Adreçat a: Docents i professionals de totes les etapes educatives

Data: 5 d'abril de 2025 

Lloc: Institut Montserrat Roig, carrer Cervantes 46, 08221 Terrassa

Horari: de 9 h a 14 h

Preu: 29 €

Programa

  • 9.00 h  - 9.30 h Presentació de les Jornades
    • Carlos Moriana Garrido, coordinador de l’equip ICE Coeducació.
    • Edelmira Rosa Badillo Jiménez, directora de l’ICE de la UAB.
  • 9.30 h - 10.45 h Abordem els abusos sexuals infantils.

La protecció i el benestar dels infants i joves depenen en gran mesura de la prevenció, detecció i actuació davant l’abús sexual i infantil a tots els nivells i àmbits, amb especial atenció als col·lectius vulnerables i en risc d’exclusió social.

Pilar Polo Polo, responsable de relacions institucionals de la Fundació Vicki Bernadet.Formadora al voltant dels protocols d’actuació en casos de sospita d’abús sexual infantil.

  • 10.45 h - 11.15 h  Pausa - Cafè
  • 11.15 h - 11.30 h Concert Rock In.

L’alumnat de l'Institut Escola Feixes ens acosta al projecte Rock In, una proposta que té com a objectiu la sensibilització musical de l’alumnat de secundària. 

  • 11.30 h  - 12.30 h Coeduquem: una conversa de bones pràctiques.

Espai de conversa on es compartiran bones pràctiques dins del món educatiu. Amb l’experiència de tres centres, un d’infantil i primària, un de secundària i un altres de cicles, coneixerem de primera mà accions amb clau de coeducació, que poden afavorir espai d’aprenentatge no violents, positius i més igualitaris per la infància i l’adolescència.

- Una experiència a l’Escola Collserola (Cerdanyola del Vallès) INFANTIL - PRIMÀRIA.

- Una experiència a l’Institut Can Periquet (Palau de Plegamans) ESO.

- Una experiència a l’Institut Ribot i Serra (Sabadell). Formació professional.

- Equip ICE Coeducació. Mar Zaurín Quer i Mar Mena Ariño.

 

  • 12.30 h - 13.30 h Un vermut amb la degana

Rosa María San Gabriel Alcole, Magistrada del Jutjat de menors 3 de Barcelona.

Júlia López Quintana, Equip ICE Coeducació.

Com actua el sistema judicial davant les violències d’infants i joves des dels diferents àmbits, l’atenció, la recuperació i la reparació?

«La restauració de la bretxa entre la persona traumatitzada i la comunitat depèn, en primer terme, del reconeixement públic del fet traumàtic, i després, de la realització d’algun tipus d’acció comunitària. Un cop es reconeix públicament que una persona ha estat ferida, la comunitat ha d’actuar per assignar responsabilitat pel mal causat i reparar la ferida. Aquestes dues respostes, reconeixement i restitució, són necessàries per reconstruir el sentit d’ordre i justícia de la supervivent.» —Judith Herman, 2015.

  • 13:30h Tancament de les Jornades a càrrec de l’equip ICE Coeducació.

Certificació

Aquesta activitat està reconeguda com a Formació Permanent del Professorat pel Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya, amb una certificació total de 5 hores. 

Per obtenir la certificació haureu de signar als fulls corresponents, que trobareu a la secretaria de la Trobada. 

Matrícula

Matrícula oberta fins al 30 de març de 2025.

Per matricular-vos necessiteu un NIU (número d'identificació universitària de la UAB). Trieu l'opció que correspongui al vostre cas:

  • Matrícula amb NIU
    • en cas que no recordeu el NIU, podeu contactar amb nosaltres a través del correu electrònic ga.ice@uab.cat.
    • si el que no recordeu és la contrasenya, podeu generar-la de nou en aquest enllaç.

Inscripció amb NIU

  • Matrícula sense NIU

Inscripció sense NIU

Està previst realitzar fotografies durant la jornada.

Un cop formalitzada la matrícula, només es farà la devolució de l'import en els casos de malaltia greu o d'accident i sempre que no hagi començat l'activitat. El tràmit es farà mitjançant sol·licitud al Registre de la UAB, amb la documentació corresponent que acrediti la situació al·legada.