Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Institut deCiències de l'Educació ICE

XVI Jornades Innovació a Etapa Educació Infantil HEM DEFUGIT D'EDUCAR? Reconnectem amb l'essència de la funció educativa

Jornada Infantil 2024

Informació del calendari i del contingut de l'activitat

La societat avança en un món cada vegada més complex, que incorpora mirades diverses, veus dissonants i noves formes vers l'acompanyament dels infants que ens fan repensar, posicionar l'acció educativa i actuar en conseqüència. Però quin és el sentit d'aquestes accions i reflexions? És suficient acompanyar? Responen a la necessitat actual? De qui són les necessitats? Són simplement modes? Models a seguir? Referents a tenir en compte?

Al llarg d'aquest temps la visió de l’infant, què necessita, com aprèn, com participa ha anat variant i vinculant-se a maneres d’educar i d’organitzar-se metodològicament diverses. Alhora, s'han anat incorporant terminologies que la gran majoria d'escoles fem servir per descriure aquesta acció educativa, però parant atenció a l'acció és evident que les interpretacions poden ser molt diverses i cada escola actua de manera diferent, creant així una identitat pròpia d'escola.

Des de l'equip de professionals de l’equip de treball de l’ICE de la UAB, Educació Infantil 0-6, reflexionem en relació aquestes concepcions, metodologies i terminologies per  trobar plegades coherència entre la necessitat de l'infant, l'acció educativa i els contextos familiars i socials. Respecte, cura, acompanyament, límits, lliure circulació, autonomia, coeducació… són alguns exemples d'aquests conceptes emprats de manera globalitzada, i sovint, poc aterrada; conceptes clau en la nostra funció educativa que massa sovint queden, com paraules buides que cal dotar de significat per tal d'entrar en consonància amb els nostres principis i les nostres accions per ser coherents amb l’essència de l’infant i l’educació.

 

Adreçat a: Docents i professionals relacionats amb l’etapa educativa 0-6

Data: 19 d’octubre de 2024

Lloc de realització: Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB

Horari: de 9 h a 18 h

Preu: 60 € (inclou l'esmorzar i el dinar)

Organització: Equip 0-6 de l’ICE de la UAB

 

Està previst realitzar fotografies durant la jornada.

Avís: Les sales d’experiències i de diàleg es van tancant en omplir-se l’aforament. En el moment de fer la inscripció es visualitzen les que encara disposen de places lliures.

 

PROGRAMA

  • 8.45 h Recepció.
  • 9.15 h Benvinguda institucional.
  • 9.30 h Hem defugit d’educar? Reflexions de Joan Carles Mèlich i posterior conversa amb Sílvia Blanch.

Joan Carles Mèlich és doctor en Filosofia i Lletres per la UAB, on exerceix de professor titular de Filosofia de l’Educació. Filòsof i escriptor.

Sílvia Blanch Gelabert és doctora en Psicologia de l'Educació, vicedegana de la Facultat de Ciències de l’Educació de la UAB, on és professora del grau d’Educació Infantil.

  • 11 h Pausa cafè (inclòs en la inscripció)
  • 11.30 h Sales d’experiències - 1r torn (Haureu de triar un espai de la llista següent en el moment de la inscripció):

1. La funció del mestre envers el moviment i el cos, a càrrec de Mar Pérez, EBM Joaquim Blume de Sabadell, i d'Eva Bru, Escola Ítaca de Terrassa.

2. La relació amb les famílies, a càrrec de Maria Rodríguez Brassó, EBM Cabusset de El Prat de Llobregat, i de Núria Garriga i Olga Conde, Escola Sant Ignasi Manresa.

3. Els agrupaments interedats, a càrrec d'Aina Alegret, Espai familiar La casa petita de Vilafranca del Penedès, i d'Eva Orteu, Escola bosc A Cau de Bosc.

4. Dotar de significat els espais exteriors, a càrrec de Marta Secall, EBM Xiquets i xiquetes de Valls, i d'Anna Garcia i Beatriu Rodríguez, Escola Bellaterra de Cerdanyola del Vallès.

5. La cura de l’equip educatiu, a càrrec d'Esther Santanera, EBM La Morera de Barcelona, i de Míriam Pérez, Escola Nova de Cervelló.

6. Donar valor a la literatura, a càrrec de Maria Martínez, EBM Sol solet de El Prat de Llobregat, i dePatrícia Cabero, Escola Charles Darwin de El Prat de Llobregat.

  • 13 h Sales d’experiències - 2n torn (Haureu de triar un espai de la llista següent en el moment de la inscripció):

1. La funció del mestre envers el moviment i el cos, a càrrec de Mar Pérez, EBM Joaquim Blume de Sabadell, i d'Eva Bru, Escola Ítaca de Terrassa.

2. La relació amb les famílies, a càrrec de Maria Rodríguez Brassó, EBM Cabusset de El Prat de Llobregat, i de Núria Garriga i Olga Conde, Escola Sant Ignasi Manresa.

3. Els agrupaments interedats, a càrrec d'Aina Alegret, Espai familiar La casa petita de Vilafranca del Penedès, i d'Eva Orteu, Escola bosc A Cau de Bosc.

4. Dotar de significat els espais exteriors, a càrrec de Marta Secall, EBM Xiquets i xiquetes de Valls, i d'Anna Garcia i Beatriu Rodríguez, Escola Bellaterra de Cerdanyola del Vallès.

5. La cura de l’equip educatiu, a càrrec d'Esther Santanera, EBM La Morera de Barcelona, i de Míriam Pérez, Escola Nova de Cervelló.

6. Donar valor a la literatura, a càrrec de Maria Martínez, EBM Sol solet de El Prat de Llobregat, i de Patrícia Cabero, Escola Charles Darwin de El Prat de Llobregat.

  • 14.15 h Dinar (inclòs en la inscripció)
  • 15.30 h Diàlegs (Haureu de triar un diàleg de la llista següent en el moment de la inscripció):

1. Steam’at. “Si li agrada el maquillatge, deixa que es maquilli. Si li agrada la moda, deixa que s’arregli. Però si no li agrada ni una cosa ni l’altra, deixa-la tranquil·la” (Chimamanda Ngozi Adichie), a càrrec de Laura Girbau, mestra i directora al CRP del VOC VI.

2. La presència de l'adult i el concepte de gradualitat per a una veritable autonomia, a càrrec de Romina Pérez, pedagoga especialitzada en primera infància i professora associada al Departament de Didàctica i Organització Educativa de la UB.

3. Ho he fet bé? La mirada docent en els processos de creació artística, a càrrec de Laura Casany i Dimas Fàbregas. Laura Casany és mestra d'educació infantil i primària a l'Escola La Immaculada de Vilassar de Dalt.  Dimas Fàbregas és mestre de visual i plàstica i director de l'escola la Immaculada de Vilassar de Dalt, formador i facilitador en processos de transformació educativa.

4. Afavorir l’educació científica des de les primeres edats: la mirada de la persona adulta, a càrrec de Montserrat Pedreira, mestra, doctora en Educació i investigadora del Grup de Recerca en Construcció del Coneixement de la UVic-UCC. Directora del Grau en Mestre d’Educació Infantil de la Facultat de Ciències Socials de Manresa (UVic-UCC). Creadora dels espais de ciència per a nens Niu de ciència (MCNB), Explora 0-6 (mNACTEC) i Lab 0_6 Umanresa.

5. Heus aquí una veu que canta i conta: elements imprescindibles per al desenvolupament del llenguatge, a càrrec de Marta Roig, diplomada en Biblioteconomia i Documentació i Màster en Biblioteca escolar i promoció de la lectura. Des del 2019, és la secretària tècnica de l’IBBYcat Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil.

6. La infància darrere les pantalles, a càrrec de Francisco Villar, llicenciat en Psicologia per la UB i especialitzat en Psicologia Clínica a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron de Barcelona. És doctor en Psicologia per la UAB i actualment treballa al  Servei de Psiquiatria i Psicologia de l’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona.

 

  • 17.15 h Acte de cloenda a càrrec d’Anna Llombart Anton.
  • 18 h Finalització de la jornada.

 

Matrícula

Matrícula oberta fins al 13 d'octubre de 2024.

Per matricular-vos necessiteu un NIU (número d'identificació universitària de la UAB). Trieu l'opció que correspongui al vostre cas:

  • Matrícula amb NIU
    • en cas que no recordeu el NIU, podeu contactar amb nosaltres a través del correu electrònic ga.ice@uab.cat.
    • si el que no recordeu és la contrasenya, podeu generar-la de nou en aquest enllaç.

Inscripció amb NIU

  • Matrícula sense NIU

Inscripció sense NIU

 

Aquesta activitat està reconeguda com a Formació Permanent del Professorat pel Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya, amb una certificació total de 8 hores. Per obtenir la certificació haureu de signar el full d'assistència a l'inici de la jornada.

Un cop formalitzada la matrícula, només es farà la devolució de l'import en els casos de malaltia greu o d'accident i sempre que no hagi començat l'activitat. El tràmit es farà mitjançant sol·licitud al Registre de la UAB, amb la documentació corresponent que acrediti la situació al·legada.