Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Institut deCiències de l'Educació ICE

XIII Jornada les Matemàtiques entre la Secundaria i la Universitat

Jornada les Matemàtiques

Informació de l'activitat

XIII Jornada Les Matemàtiques entre la Secundària i la Universitat

A la trobada que hem organitzat enguany en el marc del Programa Argó de l'ICE en col·laboració amb el Departament de Matemàtiques de la UAB es tractarà de "Pensar matemàtiques amb l’ordinador”. Ja fa molts anys que els ordinadors s’utilitzen en l’ensenyament de les Matemàtiques, inicialment per a poder mostrar com fer càlculs més enllà del que podem fer a mà, i, després, amb l’aparició dels software que permet fer gràfiques i els manipuladors algebraics, com a complement al que es pot fer a classe. En aquestes jornades ens plantegem si es pot usar l’ordinador a l’aula com a ajuda per pensar matemàtiques: experimentar, fer conjectures, visualitzar dades per tal de veure’n patrons, o, fins i tot, verificar que certs arguments o demostracions són correctes. Ens proposem veure com podem utilitzar software com el GeoGebra, R o el Lean a l’aula per tal que els nostres alumnes descobreixin nous aspectes de les matemàtiques i agafin confiança i seguretat, tant a la secundària, el batxillerat com els primers cursos de la universitat.

Aquesta jornada va dirigida a professorat de secundària i d’universitat.

Lloc: Sala d'Actes de la Facultat de Ciències de la UAB

Dates: dimarts, 21 de Novembre i 28 de Novembre de 2023

Preu: 5 €

 

Programa

Dimarts 21 de novembre de 2023

  • 16:30 Ponència “Representació gràfica de models epidemiològics a càrrec de Giulia Binotto, postdoc Departament de Matemàtiques de la UAB.

Els models matemàtics aplicats al camp de la biologia i, en particular, de l'epidemiologia tenen actualment un gran interès a causa del brot generat per la COVID-19. Tot i això, el seu estudi per descriure la propagació d'una malaltia té una llarga història. Es remunta a la investigació sobre la inoculació de la verola duta a terme per Bernoulli al segle XVIII. Des de llavors s'han considerat tant models deterministes com estocàstics i s'han tingut en compte molts factors: agents infecciosos, mode de transmissió, períodes de latència, immunitat temporal o parcial, períodes de quarantena, etc.

En aquesta xerrada presentarem un model epidemiològic estocàstic de tipus SIR, és a dir, on la població es divideix en tres diferents classes: Susceptibles, Infectats i Recuperats, respectivament. A part de l'estudi analític que se'n pot dur a terme, la realització d'algunes simulacions ens permet obtenir una millor interpretació del model. El nostre objectiu serà mostrar com les representacions gràfiques ens poden ajudar en aquesta tasca.

  • 17:30 Torn obert de paraules.
  • 18:00 Ponència "Geogebra amb Bombolles de Sabó”. A càrrec d’Enric Castellà i Xavier Espàrrech, Escola Freta de Calella.

Utilitzem les propietats de les bombolles de sabó per calcular superfícies mínimes i representar-ho amb GeoGebra. Les bombolles són un context molt motivador per aprendre matemàtiques. Es plantejarà el problema de construir una carretera de recorregut mínim per connectar 3 ciutats, la qual cosa farà aparèixer el punt de Fermat. Es pot resoldre amb el sabó, i després ho representem amb el GeoGebra. Repetirem l'experiment per 4 ciutats i es discutiran les possibles solucions, incidint en l'aparició de l'angle 120º quasi a tot arreu. Seguirem amb 5 i 6 punts, per acabar fent un petit tastet del que pot passar amb políedres.

  • 19:30 Torn obert de paraules.
  • 20:00 Cloenda.

 

Dimarts 28 de novembre de 2023

  • 16:30 Ponència “Ensenyant formalització a través de LEAN”, a càrrec de Marc Masdeu, professor del Departament de Matemàtiques de la UAB.

En els últims dos anys he estat utilitzant l'assistent de demostracions LEAN per introduir estudiants de diversos nivells al món de la formalització. Explicaré com vam ensenyar la geometria de Hilbert a estudiants de 4t d'ESO i Batxillerat fent servir aquest llenguatge, i com també l'hem fet servir amb estudiants de diferents cursos de matemàtiques a la UAB, sota el programa "Lean a l'Aula". Veurem com s'interactua amb aquest sistema a la pràctica, i entre tots formalitzarem alguna demostració.

  • 17:30 Torn obert de paraules.
  • 18:00 Taula rodona. “La intel·ligència artificial a l’aula, problema o oportunitat?”.

Coordinadora de la taula rodona: Natalia Castellana, professora del Departament de Matemàtiques de la UAB

Marc Masdeu, professor del Departament de Matemàtiques de la UAB

Marc Caelles, professor de Matemàtiques a l’Escola Sant Gregori de Barcelona.

  • 19:30 Torn obert de paraules.
  • 20:00 Cloenda.

 

Aquesta activitat està reconeguda com a Formació Permanent del Professorat pel Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya. Activitat presencial. Per tenir dret a la certificació és obligatori assistir-hi el 80% de la durada de l'activitat.

 

Inscripció tancada

 

Un cop formalitzada la matrícula, només es farà la devolució de l'import en els casos de malaltia greu o d'accident, i sempre que no hagi començat el curs. El tràmit s'ha de fer a través d'una sol·licitud al Registre de la UAB, amb la documentació corresponent que acrediti la situació al·legada.