Jornada Argó de Geografia
Conflictivitat Territorial com a Problema Social Rellevant
Aquestes jornades estan organitzades pel departament de Geografia i l’ICE de la UAB i s'adrecen a professorat de secundària i d'universitat.
S'ofereixen dues opcions de matrícula:
- assistència a les activitats presencials organitzades durant dues tardes de dilluns (durada total de 8 hores).
- assistència a les activitats dels dos dilluns més una sortida en dissabte al matí, amb un aforament de 25 places (durada total d'11 hores).
Per tant, en el moment de fer la matrícula, s'ha d'escollir una de les dues opcions.
Lloc: Sala de Graus de la Facultat de Lletres de la UAB.
Data: dilluns 19 i 26 de febrer i dissabte 24 de febrer de 2024.
Horari: de 16 a 20 h els dilluns i de 10 a 13 h el dissabte.
Preu: 5€ (dos dilluns) + 5€ (dissabte).
Programa
Dilluns 19 de febrer de 2024
16 h Benvinguda.
16.15 h Conferència de Toni López, professor del departament de Geografia de la UAB i investigador del Centre d’Estudis Demogràfics: “Canvi urbà i gentrificació. Dinàmiques emergents en la transformació sociodemogràfica de Barcelona”.
Les grans ciutats del Sud d’Europa enfronten en l’actualitat nous reptes socials, incloent les creixents desigualtats derivades de la concentració de la població en determinades zones del territori en funció de les seves característiques socioeconòmiques. En aquest context han emergit els processos de gentrificació, que en els darrers anys han arribat amb intensitat a espais que fins ara no havien conegut dinàmiques de desplaçament residencial i substitució sociodemogràfica. Durant la presentació repassarem els principals desencadenants d’aquests processos a Barcelona i avaluarem el seu impacte en el territori. Analitzarem els canvis sociodemogràfics a escala de barri, subratllant les dinàmiques més recents, com l’atractiu creixent cap a persones altament qualificades de tot el món, amb perfils cada vegada més transitoris en un context d’hipermobilitat post-pandèmica, o la forta pressió turística.
17.15 h Torn obert de paraules.
17.45 h Conferència d’Alejandra Guerrero, doctoranda de la UAB: “Una aproximació posthumana als conflictes de l'aigua en el delta del Llobregat, un enfocament des de l'ecofeminisme crític”.
La necessitat de considerar els reptes del segle XXI sobre els conflictes territorials associats a l'aigua, implica reinterpretar la comprensió de la multiplicitat d’agents humans i no humans que cohabiten territoris complexos i en tensió. Així com, la necessitat de considerar la crisi global com una emergència que requereix des dels estudis geogràfics, reactivar i articular diàlegs amb altres trajectòries epistemològiques; redefinint així, les categories d'aproximació a l'aigua i al territori, com a agents de relació i no elements passius de dominació humana. En aquesta xerrada es presenta una recerca que proposa considerar el delta del Llobregat com una regió - laboratori, escenari i exemple de dràstiques transformacions associades al Capitalocè; on les dinàmiques territorials complexes, evidencien un alt grau de vulnerabilitat i una constant pressió metropolitana materialitzada en la impermeabilització i urbanització del sòl deltaic.
18.45 h Torn obert de paraules.
19.15 h Presentació d’una experiència d’aula a càrrec de Rosa Català de l’Institut Serra de Noet de Berga: “Espais viscuts, la ciutat de Berga com a base inicial d'una recerca qualitativa”.
20 h Cloenda.
Dilluns 26 de febrer de 2024
16 h Benvinguda.
16.15 h Conferència a càrrec de Sergi Saladié, professor del departament de Geografia de la Universitat Rovira i Virgili: "Bases per una transició energètica sostenible: models d'implantació de renovables". S’exposarà l'actual sistema de generació i consum elèctric en l'àmbit de Catalunya, basat en un model centralitzat fòssil i nuclear, i es plantejaran alternatives d’implantació d’energies renovables alineades amb la Llei 16/2017 del Canvi Climàtic, que promou un model descentralitzat basat amb renovables.
17.15 h Torn obert de paraules.
17.45 h Conferència a càrrec d’Oriol Porcel, doctorand i membre del grup de recerca APTA del Dept. de Geografia de la Universitat de Girona: “De la mobilització social a la preservació del paisatge". Es presentaran els resultats i avenços d’una recerca col·laborativa que analitza l’impacte que han tingut les mobilitzacions d’entitats i plataformes ambientals des dels anys 70 en la salvaguarda i protecció d’espais i indrets litorals d’especial valor paisatgístic tot al llarg del litoral espanyol. Igualment, es presentarà una recerca doctoral que té per objectiu analitzar i entendre com aquestes qüestions s’han integrat fins ara i poden integrar-se en la didàctica de la geografia en l’educació secundària en el marc del nou currículum.
18.45 h Torn obert de paraules.
19.15 h Presentació d’una proposta de programació de socials per a 3r d'ESO (Geografia Humana) de situacions d'aprenentatge a partir de problemes socials rellevants, a càrrec de Xavier Giner de l’Institut La Vall del Tenes.
20 h Cloenda.
Dissabte 24 de febrer de 2024
Sortida a Barcelona a càrrec de Toni López: Ruta per l’Eixample de Barcelona: Dinàmiques demogràfiques, mercat de l’habitatge i transformació urbana.
Punt de trobada: 10.00 h Plaça d’André Malraux (al costat de l’Estació d’Arc de Triomf).
Finalització: Aproximadament a les 13 h, al Parc de Joan Miró.
Recorregut d’uns 4 quilòmetres per diferents punts d’interès que reflecteixen les transformacions més recents dels usos del mercat de l’habitatge i les dinàmiques sociodemogràfiques actuals.
Aquesta activitat està reconeguda com a Formació Permanent del Professorat pel Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya. Activitat presencial. Per tenir dret a la certificació és obligatori assistir-hi el 80% de la durada de l'activitat en funció de la modalitat de matrícula escollida.
Un cop formalitzada la matrícula, només es farà la devolució de l'import en els casos de malaltia greu o d'accident, i sempre que no hagi començat el curs. El tràmit s'ha de fer a través d'una sol·licitud al Registre de la UAB, amb la documentació corresponent que acrediti la situació al·legada.