Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Institut deCiències de l'Educació ICE

Jornada Argó de Biociències

Jornada Argó de Biociències

Microplàstics i els seus Efectes sobre Organismes Vius

Aquesta jornada, que el Programa Argó de l'ICE organitza en col·laboració amb la Facultat de Biociències de la UAB, va dirigida a professorat de secundària de Biologia especialment interessat a analitzar un dels temes socials i ambientals més actuals i urgents d’avui en dia: l’acumulació de plàstics de diverses mides i composició química al medi i, en conseqüència, als organismes vius. Les Jornades tenen com a objectiu presentar resultats de treballs de recerca actualment en marxa que estan sent desenvolupats per grups de recerca de la Facultat, i que busquen determinar els efectes dels microplàstics i dels nanoplàstics en la salut dels organismes vius. Tot reflexionant al voltant d’aquestes qüestions, aquesta xerrada té la finalitat de presentar l’estat actual al voltant de la problemàtica associada a la contaminació per microplàstics i nanoplàstics (MNPLs), per tal d’oferir als assistents els elements amb els quals poder assumir una postura crítica. Les jornades conclouran amb la presentació d’una proposta de treball per alumnat de secundària que té l’objectiu de dissenyar una campanya de conscienciació sobre l'impacte dels plàstics per reduir-ne l'ús i minimitzar-ne els impactes. Les Jornades ofereixen al professorat la possibilitat d’actualitzar continguts i d’obtenir idees per utilitzar tant en l’ensenyament de la biologia, com per l’elaboració de treballs de recerca associats a la mateixa.

Lloc: Sala d’Actes de la Facultat de Biociències

Data: dimarts 10 i 24 d’octubre de 2023

Horari: de 16.30 a 19 h

Preu: 5€

Programa

Dimarts, 10 d'octubre de 2023

  • 16.30 h - Conferència 1Contaminació per plàstics, una crisi mundial que posa en risc la salut del medi ambient, els animals i les persones, a càrrec d' Alba Hernández Bonilla; professora, investigadora i directora del Departament de Genètica i Microbiologia de la UAB.

Tones de partícules de plàstic de mida inferior a cinc mil·límetres, els anomenats microplàstics i nanoplàstics (MNPLs), contaminen actualment els aliments, els sòls, les aigües i l'aire de tot el món, posant en risc la salut del medi ambient, els animals i les persones, que hi estan exposats de manera inevitable.

Tot i que darrerament s’han posat en marxa diverses iniciatives legislatives encaminades a reduir aquesta contaminació, l’impacte que han tingut en la situació a nivell global ha sigut molt petit. Noves estratègies més valentes són, per tant, necessàries, però no tenen lloc en el panorama actual degut a que encara hi ha moltes qüestions al voltant d’aquesta problemàtica que no entenem amb prou detall: quin és l’origen dels MNPLs? Som capaços de quantificar els seus nivells en el medi ambient? I en les persones? Quins efectes produeixen aquestes partícules dins l’organisme? I com? S’acumulen en els essers vius amb el temps, donant lloc a nous efectes? A quines limitacions ens hem d’enfrontar quan volem estudiar-les al laboratori? Els participants també tindran l'oportunitat de conèixer de primera mà alguns dels estudis (juntament amb els resultats) que s'estan desenvolupant en el context del Projecte PlasticHeal, que ha rebut finançament del programa de recerca i innovació Horitzó 2020 de la Unió Europea sota el acord de subvenció No 965196, i que estudia els efectes perjudicials de l’ exposició a nanoplàstics en la salut de les persones.

Els micro- i nanoplàstics, petits fragments de plàstic de mides inferiors als 5 mm, es troben presents en quantitats creixents al medi ambient com a conseqüència de la pol·lució per plàstics. Poden ser ingerits inadvertidament per les persones a través de l’aire, l’aigua i el menjar. De fet, molt recentment s’ha detectat la seva presència en la sang i altres teixits del cos humà, així com en la llet materna i la placenta. D’altra banda, estudis en diferents espècies animals, tant in vitro com in vivo, han posat de manifest una sèrie d’efectes nocius dels micro- i nanoplàstics. Totes aquestes dades han aixecat la preocupació que l’exposició continuada als micro- i nanoplàstics puguin comportar riscos per a la fertilitat humana, no tant sols en les generacions actuals sinó també en les futures.

  • 18.15 h - Torn de preguntes i Taula rodona

Dimarts, 24 d'octubre de 2023

Les acumulacions massives de plàstics en diferents entorns ambientals han despertat interès i alarma social i ha provocat que els científics posin el focus en intentar entendre com aquests plàstics es degraden i en com s’incorporen i acumulen a les xarxes tròfiques. Els organismes aquàtics interaccionen tant amb els plàstics com amb els seus productes de degradació. Nosaltres estem especialment interessats en avaluar com aquests interfereixen en la seva fisiologia parant especial atenció en els efectes potencials en el sistema immunològic i en el reproductor i focalitzant-nos en els plàstics més petits, els nanoplàstics. Els nanoplàstics són la fracció nanomètrica dels plàstics, la que ens costa més veure i avaluar, i la que té un efecte potencial més nociu per la salut humana i animal per que penetra més fàcilment en les estructures biològiques. Amb un abordatge multidisciplinari i col·laborant amb diversos grups de recerca volem entendre com afecten els nanoplàstics a les espècies aqüícoles de cultiu que consumim habitualment.

  • 17.15 h - Torn de preguntes
  • 17.30 h - Conferència 4: Enllaça’t al residu mínim, a càrrec de Núria Pérez, professora de Ciències a l’Institut Narcisa Freixas i Cruells de Sabadell i membre Equip EduglobalSTEMEsther Cano, professora de Ciències a l’Institut La Serreta de Rubí i membre Equip EduglobalSTEM ICE UAB i Mariona Escoda, membre Equip EduglobalSTEM ICE UAB. 

Es tracta d’un projecte per alumnat de 4rt d’ESO sobre la problemàtica dels residus realitzat per l'equip EduglobalSTEm de l'ICE UAB. El context inicial que es presenta són varies notícies d’actualitat i dues bosses mostra d’ecosistemes diferents, una de la platja i l’altra de la muntanya. A partir d’aquí es vol reconèixer la diversitat de materials de la qual poden estar fets els residus.  S’indagarà en les propietats dels materials per caracteritzar-los, fent especial èmfasi amb la seva síntesi i biodegradabilitat. Es tractarà les propietats dels materials relacionant-los amb el tipus d’enllaç químic, la seva composició i la seva estructura interna. Com a producte final, l’alumnat haurà de realitzar una noticia futurista, sobre el tema dels residus. Es pretén que la noticia serveixi per conscienciar de la situació en la que ens podem trobar ben aviat si no entenem que els residus no desapareixen.

  • 18.15 h - Torn de preguntes i Taula rodona

Aquesta activitat està reconeguda com a Formació Permanent del Professorat pel Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya. Activitat presencial. Per tenir dret a la certificació és obligatori assistir-hi el 80% de la durada de l'activitat.

 

Inscripció tancada

Un cop formalitzada la matrícula, només es farà la devolució de l'import en els casos de malaltia greu o d'accident, i sempre que no hagi començat el curs. El tràmit s'ha de fer a través d'una sol·licitud al Registre de la UAB, amb la documentació corresponent que acrediti la situació al·legada.