Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Institut de Biotecnologia i de Biomedicina

Sumant esforços per canviar el futur del Parkinson

11 abr. 2025
Compartir a Bluesky Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

El Grup d’Enginyeria de Proteïnes i Nanomedicina, i el Grup de Plegament de Proteïnes i Malalties Conformacionals fan recerca en l'àmbit de la malaltia del Parkinson

Imatge portada: cervell i títol

Avui, #DiaMundialDelParkinson, volem recordar la importància de la recerca per millorar la vida de les persones afectades per aquesta malaltia neurodegenerativa.

A l’IBB, dos grups de recerca treballen activament en aquest àmbit: el Grup d’Enginyeria de Proteïnes i Nanomedicina, i el Grup de Plegament de Proteïnes i Malalties Conformacionals.

El Grup d’Enginyeria de Proteïnes i Nanomedicina col·labora amb la Dra. Marta Martínez-Vicente (VHIR) i la Dra. Maria Jesús Vicent (CIPF) en el desenvolupament d’una nanoplataforma innovadora per administrar proteïnes terapèutiques al cervell, amb l’objectiu de restaurar el flux autofàgic, un procés cel·lular clau alterat en el Parkinson. Aquest projecte compta amb el finançament de la Fundació La Caixa - CaixaResearch (HR22-00602), CaixaImpulse (CI24-20222),  AGAUR – Indústria del Coneixement (2024PROD00073) i Ministeri de Ciència i Innovación (PID2021-127983OB-C22). 

Al Grup de Plegament de Proteïnes i Malalties Conformacionals, investiguen noves teràpies per combatre el #Parkinson des de l’origen. Desenvolupen immunoteràpies — una estratègia revolucionària que ja ha transformat el tractament del càncer — per aplicar-la també a la malaltia de Parkinson. Les seves dues línies principals són: (1) Anticossos dissenyats mitjançant intel·ligència artificial que actuen de manera específica sobre l'origen de la malaltia i (2) Vacunes terapèutiques per entrenar el sistema immunitari a reconèixer i eliminar les proteïnes tòxiques que causen el Parkinson. La seva recerca està finançada per AGAUR (2024PROD00124), el Ministeri de Ciència i Innovació (PID2022-137963OB-I00) i la UAB (2022POC_UAB_Peptide).

La ciència és clau per fer un pas endavant en el diagnòstic i el tractament d'aquesta malaltia neurodegenerativa i estem convençuts que la ciència pot canviar el futur del #Parkinson. 

#Neurociència #CiènciaCatalana #SalutMental

La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible

  • Salut i benestar

Dins de