Un estudi assenyala la importància de la vigilància de les aigües residuals en la lluita contra les resistències antimicrobianes
Les aigües residuals poden contenir bacteris patògens i gens de resistència als antibiòtics? I, dins d'una ciutat, hi ha zones que presentin una càrrega més elevada de contaminants biològics?

Per aprofundir en aquestes preguntes, es va realitzar un estudi exhaustiu de la xarxa de clavegueram de la ciutat de Sabadell (Barcelona). Els resultats van revelar que el sector de l’Hospital Universitari Parc Taulí presentava la concentració més alta de gens de resistència als antibiòtics (RA). D’altra banda, també es van identificar algunes zones residencials com a possibles reservoris d'RA. Els resultats obtinguts subratllen l’important paper de la vigilància de les aigües residuals en la lluita contra les RA i la necessitat de desenvolupar estratègies més efectives de salut pública.
L’estudi va confirmar que les plantes de tractament d'aigües residuals redueixen els nivells de gens RA en un 93,3%. Malgrat això: S’haurien d’instal·lar plantes de tractament in situ a les zones amb els nivells més alts de contaminació? Aquesta pràctica podria reduir considerablement el risc de propagació de les RA. Gràcies al projecte europeu LIFE-GENESYS, en el què es desenvoluparà i instal·larà una depuradora al sector hospitalari, es podrà avaluar l’impacte d’aquesta estratègia innovadora.
L’article, publicat a la revista Science of the Total Environment (STOTEN), és fruit d’una col·laboració entre diversos grups de recerca i institucions.
Article de referència del Grup Patògens Bacterians de la Sang (IBB/I3PT):
Díaz-García C, Sánchez-Osuna M, Serra-Compte A, Karakatsanidou I, Gómez-Sánchez I, Fidalgo B, Barbuzana-Armas C, Fittipaldi M, Rosselli R, Vinyoles J, González S, Pich OQ, Espasa M, Yáñez MA. Mapping antimicrobial resistance landscape at a city scale sewage network. Sci Total Environ. 2025 Mar 25;974:179127. doi: 10.1016/j.scitotenv.2025.179127. Epub ahead of print. PMID: 40138908.
La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible
-
Salut i benestar