Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Departament d'Història Moderna i Contemporània

International Conference

17 set. 2024
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

En el marc del projecte de recerca Horizon Europe "Analysis of and Responses to Extremist Narratives" (ARENAS), els propers 25, 26 y 27 de setembre de 2024 se celebrarà en el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) el congrés Going Extreme: History, Narratives and the Threat to Democracy in Europe.

Programa i registration form: https://arenasproject.eu/international-conference-going-extreme-history-narratives-and-the-threat-to-democracies-in-europe/

InternationalConference_GoingExtreme_Forti

En els últims anys, cada vegada més les narratives extremistes estan tenint un impacte rellevant en les nostres societats. En un context que s'ha definit amb encert de policrisis, la difusió d'aquestes narratives està representant una seriosa amenaça per als valors democràtics i, possiblement, a llarg termini per la supervivència mateixa de les democràcies liberals i pluralistes. Resulta conseqüentment necessari comprendre més en profunditat com sorgeixen, com es transformen i com circulen les narratives extremistes.

Quines són les arrels històriques de les principals narratives extremistes que circulen en l'actualitat a Europa? Com s'han transformat durant l'últim segle? Com s'han adaptat als diferents contextos històrics i nacionals? Com circulen i com es difonen en el temps present en l'espai polític i en l'espai mediàtic?

Per a contestar a aquestes preguntes, el congrés s'obrirà la tarda del 25 de setembre amb un debat inaugural sobre democràcia, joves i extremismes en el qual participaran la ministra de Joventut i Infància, Sira Rego, l'exministre d'Universitats, Joan Subirats, i la periodista Milagros Pérez Oliva. Els dies 26 i 27 de setembre el congrés es desenvoluparà a partir de tres eixos temàtics: la nació, el gènere i la ciència. En cadascun, hi haurà una conferència i una taula rodona en les quals participaran especialistes de diferents països europeus, com, entre altres, Sara Farris, Alejandro Quiroga i Camil Ungureanu.

Un dels objectius principals del projecte ARENAS és no solament el d'analitzar les característiques i l'impacte de les narratives extremistes a Europa, sinó el de contrarestar la seva difusió, promovent un diàleg constructiu i oferint solucions i eines concretes als diversos agents socials per a enfortir les nostres democràcies. Aquest congrés és el primer pas d'un treball de recerca que es desenvoluparà fins a la primavera de 2027 i que involucra a dotze partners, tant acadèmics com de la societat civil, en nou països europeus.

Dins de