La investigadora de la UAB Marina Martínez analitzarà les mostres lunars que portarà Artemis III
Marina Martínez, investigadora postdoctoral del Departament de Geologia, és la primera espanyola que forma part de l’institut SSERVI de la NASA.
Marina Martínez, investigadora postdoctoral al Departament de Geologia de la UAB, ha estat escollida per a formar part de l’equip de la NASA que investigarà les mostres de la Lluna procedents de la missió Artemis III, del Solar System Exploration Resarch Virtual Institute (SSERVI). La geòloga de la UAB ha esdevingut la primera espanyola seleccionada per la NASA per a formar part d’aquest institut de recerca.
La geòloga Marina Martínez, contractada amb una beca Margarita Salas per a desenvolupar la seva recerca postdoctoral al Departament de Geologia de la UAB, ha estat escollida com a investigadora del Solar System Exploration Resarch Virtual Institute (SSERVI) de la NASA per a participar en el projecte CASA Moon (Center for Advanced Sample Analysis of Astromaterials from the Moon and Beyond). El projecte pretén desxifrar l’origen, l’evolució i la història de l’escorça i el mantell lunars a partir de l’anàlisi de les mostres que portarà cap a la Terra la missió Artemis III a finals de 2025, la primera missió tripulada al satèl·lit després del programa Apollo.
Marina Martínez va participar, ara fa un any, en la proposta del projecte de recerca CASA Moon, liderat per la Universitat de Nou Mèxic, a Albuquerque (EUA), on va dur a terme la seva tesi doctoral. Actualment desenvolupa la seva recerca al Grup de Cristal·lografia i Mineralogia del Departament de Geologia de la UAB, que dirigeix la professora Mercè Corbella.
Examinar els processos que van formar la Lluna a partir de minerals rics en volàtils
El projecte CASA Moon té per objectiu examinar els processos fonamentals que han format la Lluna i altres cossos planetaris (per exemple, la diferenciació planetària), determinar millor l’origen i l’evolució de l’escorça lunar (per exemple, a partir de la solidificació de l’oceà de magma lunar i posterior modificació per impactes), i entendre els processos magmàtics de l’interior de la Lluna. A més, el projecte pretén traçar estratègies d’exploració de reserves endògenes d’elements volàtils (i d’aigua), com el fluor, el clor, el grup hidroxil, el carboni i el sofre.
En el marc del projecte, la doctora Martínez estudiarà l’origen i l’evolució dels reservoris volàtils lunars i investigarà el seu potencial per a la possible utilització dels subproductes derivats d’aquests recursos. Per a això, Martínez proposa analitzar la micro- i nano-estructura de fases minerals riques en volàtils procedents de la missió Artemis III mitjançant el microscopi electrònic de transmissió (TEM) i la radiació sincrotró, així com en mostres del programa Apollo que encara no han estat examinades.
“Investigar la (sub)microestructura de minerals rics en volàtils, com per exemple l’apatita, és important perquè permet revelar els processos i la naturalesa del magma que van formar la roca, com també la presència o no de fluids, ja siguin primaris (aquells que hi són en el moment en què es forma el mineral) o secundaris (fluids tardans que modifiquen el mineral original)”, explica la investigadora de la UAB. “Per exemple, l’apatita es tracta àmpliament a la literatura científica per a determinar-ne l’abundància d’elements volàtils de la font de la qual cristal·litza, ja que és capaç de captar aquests elements dins de la seva estructura cristal·lina; tanmateix, poc se’n sap sobre la seva (sub)microestructura”; a més “aquest mineral es troba en tots els ambients de formació, la qual cosa el fa molt útil com a traçador de processos”.
Un trajectòria vinculada a l’anàlisi de material extraterrestre
Marina Martínez és doctora en Ciències Planetàries per la Universitat de Nou Mèxic (EUA) (2021), llicenciada en Geologia per la Universitat Autònoma de Barcelona (2013) i màster en Astrofísica, Física de Partícules i Cosmologia per la Universitat de Barcelona (2015).
La seva carrera de recerca va començar a l’Institut de Ciències de l’Espai (CSIC-ICE) l’any 2013, quan va entrar a formar part del Grup de Meteorits, Asteroides i Cossos Menors del Sistema Solar (J.M. Trigo-Rodríguez, IP), on hi va estar vinculada fins al 2016. Com a assoliments destacats, la Marina va guanyar una beca de la European Mineralogy Union (EMU) per a cursar Mineralogia Planetària a la Universitat de Glasgow (Regne Unit, 2014), diverses beques de la Universitat de Nou Mèxic durant el seus anys de doctorat, una travel grant de la Meteoritical Society patrocinada per l’Agència Aerospacial d’Exploració Japonesa (JAXA) i, més recentment, la beca postdoctoral Margarita Salas. A més, la Marina va rebre el premi Wiley Award for an outstanding presentation a la 82nd Annual Meteoritical Society meeting a Sapporo (Japó, 2019).
La tesi doctoral de la Marina la va dirigir el Dr. Adrian Brearley i va obtenir una qualificació d’excel·lent cum laude. Va ser realitzada gràcies a les beques de la NASA guanyades pel Dr. Brearley i es va basar en tècniques microanalítiques en el camp de la mineralogia, petrologia i cosmoquímica de material extraterrestre. De la tesi doctoral se n’han derivat sis publicacions en revistes d’alt impacte sobre dos projectes diferents: (1) estudi de la interacció dels primers materials sòlids del sistema solar amb l’aigua primordial del disc i (2) estudi dedicat a entendre l’origen i natura dels components volàtils d’un sistema volcànic marcià.
Actualment, la Dra. Martínez està contractada amb una beca Margarita Salas com a investigadora postdoctoral al Departament de Geologia de la UAB i participa al projecte del Ministeri de Ciència i Innovació de la professora de la UAB Mercè Corbella. També està integrada al grup SGR de Mineralogia Aplicada, Geoquímica y Hidrogeología (MAGH) de la Facultat de Ciències de la Terra de la UB i forma part del Center for Advanced Sample Analysis of Astromaterials from the Moon and Beyond CASA Moon (Chip Shearer, IP), del SSERVI (NASA).
er de 2022.