Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Departament de Geografia

Taller: "Visualització de dades i pràctiques cartogràfiques aplicades a la recerca geogràfica amb perspectiva de gènere"

Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Detalls de l'event

Els propers dilluns 6 i dimecres 8 de maig  el Grup de Recerca de Geografia i Gènere organitza el taller : "Visualització de dades i pràctiques cartogràfiques aplicades a la recerca geogràfica amb perspectiva de gènere", a càrrec de Núria Font, investigadora postdoctoral a la Universitat Pompeu Fabra.

 

Objectiu del taller

Explorar de manera aplicada el potencial de les eines visuals i cartogràfiques per a la recerca en geografia i gènere i les decisions a prendre per a incorporar aquestes tecnologies als nostres projectes, siguin quins siguin els nostres coneixements en Sistemes d’Informació Geogràfica i visualització de dades. 

Dia 1- Pràctiques visuals i cartogràfiques creatives per a la recerca geogràfica amb perspectiva de gènere

En aquest bloc ens centrem en les propostes i exemples que s'han dut a terme des de diferents posicions i disciplines per aprofitar el poder crític i propositiu dels mapes més enllà dels Sistemes d'Informació Geogràfica i de les limitacions que ens imposen. Hi ha exemples molt interessants de recerca qualitativa on els mapes i les visualitzacions no només són interessants com a resultat de la recerca, sinó que també són útils per estimular els records i la participació, com a estratègia inclusiva a l’hora de recollir i visualitzar dades, narratives i emocions associades a llocs concrets o com a forma de pensar geogràficament en l'espai i visibilitzar les experiències de manera més relacional i complexa. En aquest taller aplicarem algunes d’aquestes propostes i estratègies visuals creatives a dos casos concrets.

Dia 2- Innovacions i eines digitals aplicades a la recollida, tractament i visualització de dades geogràfiques

En aquest bloc ens apropem als SIG, mapes web i altres plataformes digitals des d’una perspectiva oberta i propositiva. Com ens poden ajudar les tecnologies digitals actuals a la recerca en geografia i gènere? Quines són les principals limitacions metodològiques i epistemològiques que ens podem trobar? Quines altres propostes alternatives podem fer servir per a superar aquestes limitacions i incorporar els avantatges d’aquestes tecnologies a la nostra recerca d’una manera compatible amb els objectius i necessitats de la recerca amb perspectiva de gènere? En aquest taller explorarem de manera pràctica algunes eines i plataformes (Relief maps, AtlasCine, QualNotes, Storymaps, entre altres) que ens ofereixen noves oportunitats per utilitzar i complementar les tecnologies SIG existents a l’hora de recollir, analitzar i visualitzar dades geogràfiques qualitatives i quantitatives.


Atenció! El segon dia es recomanable portar ordinador portàtil.

L'activitat està vinculada al Programa de Doctorat en Geografia.