La UAB i la formació de docents de secundària en Bioseguretat
La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha ofert un curs híbrid en línia sobre Bioseguretat, dirigit al professorat de secundària i de cicles formatius.
Aquest curs tracta especialment especialment de les matèries de Biologia i afins per capacitar els docents sobre les normatives i bones pràctiques de laboratori que cal tenir en compte a l’hora de treballar amb microorganismes a l'aula.
El curs va estar proposat pel Dr. Jordi Barbé al Institut de Ciències de l’Educació (ICE) de la UAB, qui el va organitzar en considerar que era una activitat formativa molt necessària per tot aquell professorat de secundària, batxillerat i cicles formatius interessat en dur els microbis a les aules.
El curs, que ha estat impartit per les Dras. Susana Campoy, Esther Julián i el mateix Dr. Jordi Barbé del nostre Departament, ha consistit en tres sessions els dies 13, 20 i 27 de novembre de 18:00 a 20 h i ha estat estructurat en quatre blocs temàtics.
El primer ha fet èmfasi en les causes per les que un microorganisme és virulent i la importància que les característiques de l’hoste tenen sobre el grau de patogènia d’una determinada espècie microbiana.
El segon bloc s’ha centrat en els requisits dels diferents nivells de contenció biològica i dels grups de risc biològic, així com en la planificació d’activitats amb microbis segons els nivells de Bioseguretat requerits.
Els blocs tercer i quant han tractat sobre la gestió adequada de residus derivats de pràctiques amb microbis i la necessitat de disposar de protocols davant d’incidents en els laboratoris. En aquests dos blocs també s’ha analitzat com tractar la Bioseguretat en el marc d’un Treball de Recerca de Batxillerat.
L’èxit del curs es pot mesurar per la xifra dels assistent que ha estat de 43 persones. Tots elles han reconegut la necessitat de rebre formació en Bioseguretat per poder adaptar el treball pràctic amb microbis a les aules amb els requisits adequats. El professorat que ha participat en un 80% al curs ha rebut un certificat de Formació Permanent del Professorat, avalat pel Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya.