Actualitat
Resultats de la cerca
Mostrant coincidències amb:
Desenvolupen un material que imita com el cervell guarda la informació
Investigadors de la UAB han desenvolupat un material magnètic capaç d'imitar la manera com el cervell emmagatzema la informació. El material permet emular la sinapsi de les neurones i imitar per primer cop l’aprenentatge que es produeix durant el son profund.
Nous avenços en la comprensió de la transició vidre-líquid
Amb el pas del temps, els vidres es reestructuren cap a configuracions més estables que poden afectar les seves propietats. Atès que els vidres tenen moltes aplicacions pràctiques, conèixer com tenen lloc aquestes transicions és molt important. Personal investigador del Departament de Física de la UAB i de l'ICN2 explica com han estudiat els detalls de la transició vítria i han observat com la reestructuració per la qual el vidre transita a líquid no sempre és homogènia, depèn de la temperatura i no de l’estabilitat inicial del vidre.
Poesia, ciència, teatre i dansa es fusionen en un espectacle sobre l'univers poètic de David Jou
La Sala Teatre acull l’espectacle “Del caos a l’èxtasi”, una reflexió artística de David Jou, antic catedràtic de física a la UAB, sobre la complementarietat i la connexió existents entre les diverses vies de coneixement (mítica, religiosa, científica i artística) per explicar el funcionament del nostre univers.
"Algunes qüestions sobre el clima i els seus canvis"
El Dr. Josep Enric Llebot Rabagliati, impartirà la conferència Algunes qüestions sobre el clima i els seus canvis, el dia 7 de novembre amb motiu del dia de Sant Albert, patró de les Facultats de Ciències i Biociències.
Eugenio Coccia, nou director de l'IFAE
El Consell de Govern de l’Institut de Física d’Altes Energies (IFAE) ha nomenat el professor Eugenio Coccia com a nou director de l’Institut amb efectes a partir del 15 de novembre de 2022.
Un nou instrument per millorar l'estudi dels raigs gamma de l'Univers
Científics del Departament de Física de la UAB i del CERES han desenvolupat un nou concepte de LIDAR (Light Detection and Ranging) que permet mesurar amb més precisió la distància a la qual es troben diferents components de l'atmosfera. La nova eina pot millorar així l'estudi dels raigs gamma de l'Univers mitjançant els telescopis MAGIC des de l'Observatori del Roque de los Muchachos.
El desgel del permagel també incrementa l'emissió de gasos amb efecte d'hivernacle en els llacs àrtics
L’aigua subterrània que circula pel subsol a causa del desgel del permagel pot transportar diòxid de carboni i metà —gasos amb un potent efecte d’hivernacle— fins als llacs àrtics, la qual cosa incrementa els efectes del canvi climàtic. Aquest procés de transport de gasos fins als llacs, que culmina amb la seva emissió cap a l’atmosfera, s’ha quantificat ara per primer cop en un treball amb coautoria d'investigadors de la UAB publicat a Nature Communications.
L'IFAE lidera un projecte internacional per preparar el camí cap al telescopi Einstein
L'Institut de Física d´Altes Energies (IFAE), a la UAB, coordina el projecte INFRA-DEV ET-PP d'Horizon Europe orientat a la construcció d’un observatori europeu d’ones gravitacionals. El projecte tindrà una durada de quatre anys amb un pressupost total de 3,45 milions d’euros i està format per centres de recerca capdavanters d’11 països.
Demostració d'interaccions quirals en un sistema quàntic sintonitzable
Investigadors de l'ICFO i de la UAB, a Barcelona, aconsegueixen demostrar interaccions col·lectives quirals entre àtoms refredats a les temperatures més baixes de l'Univers. El resultat és un sistema quàntic sintonitzable que es comporta de manera diferent de la seva imatge especular i es descriu amb una teoria de gauge, un dels pilars de la Física moderna. La fita s'aplicarà a la computació quàntica de materials i es publica a Nature.
Ens deixa Jordi Garcia Orellana
Lamentem comunicar la mort, el dimarts 5 de juliol, de Jordi Garcia Orellana, investigador i secretari de l’ICTA-UAB i professor agregat del Departament de Física de la UAB.