Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Departament de Física

Actualitat

Resultats de la cerca

  • IMG_NOT_111022_LIDAR_UABDivulga

    Un nou instrument per millorar l'estudi dels raigs gamma de l'Univers

    Científics del Departament de Física de la UAB i del CERES han desenvolupat un nou concepte de LIDAR (Light Detection and Ranging) que permet mesurar amb més precisió la distància a la qual es troben diferents components de l'atmosfera. La nova eina pot millorar així l'estudi dels raigs gamma de l'Univers mitjançant els telescopis MAGIC des de l'Observatori del Roque de los Muchachos.

  • PermagelValentiRodellas

    El desgel del permagel també incrementa l'emissió de gasos amb efecte d'hivernacle en els llacs àrtics

    L’aigua subterrània que circula pel subsol a causa del desgel del permagel pot transportar diòxid de carboni i metà —gasos amb un potent efecte d’hivernacle— fins als llacs àrtics, la qual cosa incrementa els efectes del canvi climàtic. Aquest procés de transport de gasos fins als llacs, que culmina amb la seva emissió cap a l’atmosfera, s’ha quantificat ara per primer cop en un treball amb coautoria d'investigadors de la UAB publicat a Nature Communications.

  • IMG_NOT_UAB_090922_IFAE_TelescopiEinstein

    L'IFAE lidera un projecte internacional per preparar el camí cap al telescopi Einstein

    L'Institut de Física d´Altes Energies (IFAE), a la UAB, coordina el projecte  INFRA-DEV ET-PP d'Horizon Europe orientat a la construcció d’un observatori europeu d’ones gravitacionals. El projecte tindrà una durada de quatre anys amb un pressupost total de 3,45 milions d’euros i està format per centres de recerca capdavanters d’11 països.

  • IMG_NOT_100822_Quirals

    Demostració d'interaccions quirals en un sistema quàntic sintonitzable

    Investigadors de l'ICFO i de la UAB, a Barcelona, aconsegueixen demostrar interaccions col·lectives quirals entre àtoms refredats a les temperatures més baixes de l'Univers. El resultat és un sistema quàntic sintonitzable que es comporta de manera diferent de la seva imatge especular i es descriu amb una teoria de gauge, un dels pilars de la Física moderna. La fita s'aplicarà a la computació quàntica de materials i es publica a Nature.

  • IMG_NOT_WEB_060722_JordiGarciaOrellana

    Ens deixa Jordi Garcia Orellana

    Lamentem comunicar la mort, el dimarts 5 de juliol, de Jordi Garcia Orellana, investigador  i secretari de l’ICTA-UAB i professor agregat del Departament de Física de la UAB.

  • IMG_NOT_WEB_UBA_AndreasWinter

    Andreas Winter rep el Carl Friedrich von Siemens Award

    El professor del Departament de Física Andreas Winter ha estat guardonat amb el premi Carl Friedrich von Siemens Award de la Alexander von Humboldt Foundation, per les seves contribucions a l'àmbit de la informació quàntica.

  • IMG_NOT_UAB_190422_MAGIC_explosion

    Els telescopis MAGIC detecten l'explosió nuclear d'una estrella vampir

    Un equip de recerca que s'integra a la col·laboració MAGIC, un consorci internacional amb la participació de la UAB, ha detectat raigs gamma de molt alta energia procedents d'una estrella nova recurrent a la Via Làctia. Els resultats d'aquestes observacions i els nous descobriments sobre aquestes explosions estel·lars han estat publicats recentment a la revista Nature Astronomy.

  • IMG_NOT_UBA_170322_OrbitaLLuna

    Proposen utilitzar l'òrbita de la Lluna per detectar ones gravitacionals

    Investigadors de la UAB, l'IFAE i l'University College de Londres proposen utilitzar les variacions en la distància entre la Terra i la Lluna, que es poden mesurar amb una precisió de tant sols un centímetre, com a un nou detector d'ones gravitacionals en un rang de freqüències que els dispositius actuals no poden detectar. La investigació, que podria obrir les portes a la detecció de senyals de l'univers primigeni, ha estat publicada a Physical Review Letters.

  • IMG_NOT_UAB_170222_FuncionsCervellSistemesMagnetics

    Reprodueixen artificialment les funcions d'aprenentatge i oblit del cervell amb sistemes magnètics

    Una recerca liderada per personal investigador del Departament de Física de la UAB ha aconseguit emular capacitats neuromòrfiques d’aprenentatge utilitzant fines capes d’òxid de cobalt. L’experiment, realitzat al Sincrotró ALBA, és un nou pas cap als ordinadors inspirats en el cervell.

  • IMG_NOT_UAB_100222_METAMAGIC

    El projecte MetaMagIC explorarà les propietats magnètiques de les metasuperfícies

    El Projecte “Magnetic Metasurfaces for sustainable Information and Communication Technologies” (MetaMagIC), coordinat per l'ICMAB-CSIC i amb participació de la UAB, investigarà l'eficiència i sostenibilitat dels dispositius magnètics utilitzats actualment en les Tecnologies de la Informació i la Comunicació.