Actualitat
Resultats de la cerca
Mostrant coincidències amb:
Dos investigadors de l'Esfera UAB reben la subvenció Synergy Grant de l'ERC
Diego Blas, investigador ICREA a l’IFAE, i Kostas Kostarelos, investigador ICREA i professor distingit Severo Ochoa de l’ICN2, rebran les ajudes Synergy Grant de l’ERC per desenvolupar projectes de recerca en el marc del programa Horitzó Europa de la UE.
La temperatura del Roque de los Muchachos s'ha incrementat en vint anys el doble del que predeien els models climàtics
Les dades meteorològiques enregistrades al llarg dels últims vint anys pels sensors de les instal·lacions dels observatoris astronòmics del Roque de los Muchachos, mostren un increment d’1,1 ºC de la temperatura mitjana. L’anàlisi, liderada per investigadors de la UAB, mostra un increment de més del doble del pronosticat per a la mateixa zona, i ja supera el que s’esperava per als propers vint anys.
Martí Perarnau Llobet rep el premi Investigador jove en física teòrica
L’investigador del Departament de Física Martí Perarnau Llobet ha estat guardonat amb el premi Real Sociedad Española de Física-BBVA en la categoria d’Investigador jove en física teòrica. Perarnau s’ha incorporat recentment com a investigador Ramón y Cajal al Grup d’Informació Quàntica de la UAB.
Milloren la predicció de les emissions de gas metà dels aiguamolls costaners
Un estudi internacional liderat per la investigadora del Departament de Física Ariane Arias-Ortiz, publicat a Global Change Biology, ha analitzat els fluxos de gas metà de més d’un centenar d’aiguamolls costaners o marjals dels EUA. L’anàlisi ha identificat els factors ambientals clau que influeixen en les emissions de metà i ha permès elaborar el conjunt de dades estandarditzades més gran sobre les emissions de gasos d’efecte hivernacle en aquests ecosistemes. Amb aquests dades es podran comptabilitzar amb més precisió els gasos d'efecte hivernacle i millorar els models climàtics.
Primer dispositiu sense cablejat elèctric per fer aparèixer magnetisme en materials no magnètics
Investigadors de la UAB i l’ICMAB han aconseguit portar la tecnologia sense fils al nivell fonamental dels dispositius magnètics. L’aparició i control de les propietats magnètiques en capes de nitrur de cobalt (inicialment no magnètic) mitjançant voltatge, sense connectar la mostra a cablejat elèctric, publicada a Nature Communications, representa un canvi de paradigma que pot facilitar la creació de nanorobots magnètics per a biomedicina i sistemes de computació on els processos bàsics de gestió de la informació no requereixin cablejat.
Observen per primer cop a escala nanomètrica com els vidres es transformen en líquids en incrementar la temperatura
Investigadors de la UAB i de l’ICN2 han desenvolupat una metodologia que permet per primer cop observar al microscopi, en temps real, què succeeix quan els vidres s’escalfen i canvien a una fase líquida sotarefredada, l’anomenada transició vítria. La recerca, publicada a Nature Physics, és de gran importància per a la criopreservació de proteïnes, de cèl·lules i de teixits vius, per a la fabricació de fàrmacs i dispositius electrònics o per a l’enginyeria de teixits, on aquesta transició entre vidre i líquid té un paper clau.
El telescopi Euclid s'enlaira per explorar l'univers fosc
El telescopi Euclid de l'Agència Espacial Europea (ESA), amb participació de l'Institut de Física d'Altes Energies (IFAE), l'Institut de Ciències de l'Espai (ICE-CSIC) i el Port d'Informació Científica (PIC), al campus de la UAB, ha estat llançat a l’espai. La missió aportarà informació sobre la matèria i l’energia fosques.
La UAB participa en l'Aliança de semiconductors i xips de Catalunya impulsada per la Generalitat
La iniciativa público-privada tindrà l’objectiu de captar projectes d’empreses capdavanteres d’aquest sector, formar i atraure talent especialitzat, potenciar la recerca i la innovació i connectar l’ecosistema local al món.
La ministra Morant presenta a la UAB el Pla complementari d'astrofísica i física d'altes energies
La ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, ha presentat avui a la Facultat de Ciències de la UAB el Pla complementari d’astrofísica i física d’altes energies, que coordinarà l’IFAE.
La UAB organitza l'International Workshop on Computational Nanotechnology
La 22a edició del congrés tindrà lloc del 12 al 16 de juny de 2023 a la Casa Convalescència i servirà per presentar i debatre les solucions actuals i futures de la nanotecnologia computacional en la simulació de nanoestructures, nanomaterials i nanodispositius. Es tracta d’un camp eminentment interdisciplinari que implica àmbits com l’electrònica, l’enginyeria, la física, les matemàtiques aplicades, la química i la biologia. El termini per presentar-hi treballs i participar-hi ja és obert.