Actualitat
Resultats de la cerca
Mostrant coincidències amb:
Conferències al voltant de la Ciència. Premis Nobel 2022
05 12 2022
Un any més, i amb motiu dels Premis Nobel atorgats l’any 2022, les Facultats de Ciències i Biociències celebren les “Xerrades al voltant de la Ciència”. L’esdeveniment tindrà lloc el proper 13 de desembre a les 13:00 hores a la sala d’Actes de les Facultats de Biociències i de Ciències.
Nous avenços en la comprensió de la transició vidre-líquid
03 11 2022
Amb el pas del temps, els vidres es reestructuren cap a configuracions més estables que poden afectar les seves propietats. Atès que els vidres tenen moltes aplicacions pràctiques, conèixer com tenen lloc aquestes transicions és molt important. Personal investigador del Departament de Física de la UAB i de l'ICN2 explica com han estudiat els detalls de la transició vítria i han observat com la reestructuració per la qual el vidre transita a líquid no sempre és homogènia, depèn de la temperatura i no de l’estabilitat inicial del vidre.
"Algunes qüestions sobre el clima i els seus canvis"
25 10 2022
El Dr. Josep Enric Llebot Rabagliati, impartirà la conferència Algunes qüestions sobre el clima i els seus canvis, el dia 7 de novembre amb motiu del dia de Sant Albert, patró de les Facultats de Ciències i Biociències.
Un nou instrument per millorar l'estudi dels raigs gamma de l'Univers
11 10 2022
Científics del Departament de Física de la UAB i del CERES han desenvolupat un nou concepte de LIDAR (Light Detection and Ranging) que permet mesurar amb més precisió la distància a la qual es troben diferents components de l'atmosfera. La nova eina pot millorar així l'estudi dels raigs gamma de l'Univers mitjançant els telescopis MAGIC des de l'Observatori del Roque de los Muchachos.
L'IFAE lidera un projecte internacional per preparar el camí cap al telescopi Einstein
09 09 2022
L'Institut de Física d´Altes Energies (IFAE), a la UAB, coordina el projecte INFRA-DEV ET-PP d'Horizon Europe orientat a la construcció d’un observatori europeu d’ones gravitacionals. El projecte tindrà una durada de quatre anys amb un pressupost total de 3,45 milions d’euros i està format per centres de recerca capdavanters d’11 països.
Demostració d'interaccions quirals en un sistema quàntic sintonitzable
10 08 2022
Investigadors de l'ICFO i de la UAB, a Barcelona, aconsegueixen demostrar interaccions col·lectives quirals entre àtoms refredats a les temperatures més baixes de l'Univers. El resultat és un sistema quàntic sintonitzable que es comporta de manera diferent de la seva imatge especular i es descriu amb una teoria de gauge, un dels pilars de la Física moderna. La fita s'aplicarà a la computació quàntica de materials i es publica a Nature.
Els telescopis MAGIC detecten l'explosió nuclear d'una estrella vampir
19 04 2022
Un equip de recerca que s'integra a la col·laboració MAGIC, un consorci internacional amb la participació de la UAB, ha detectat raigs gamma de molt alta energia procedents d'una estrella nova recurrent a la Via Làctia. Els resultats d'aquestes observacions i els nous descobriments sobre aquestes explosions estel·lars han estat publicats recentment a la revista Nature Astronomy.
Proposen utilitzar l'òrbita de la Lluna per detectar ones gravitacionals
17 03 2022
Investigadors de la UAB, l'IFAE i l'University College de Londres proposen utilitzar les variacions en la distància entre la Terra i la Lluna, que es poden mesurar amb una precisió de tant sols un centímetre, com a un nou detector d'ones gravitacionals en un rang de freqüències que els dispositius actuals no poden detectar. La investigació, que podria obrir les portes a la detecció de senyals de l'univers primigeni, ha estat publicada a Physical Review Letters.
Reprodueixen artificialment les funcions d'aprenentatge i oblit del cervell amb sistemes magnètics
17 02 2022
Una recerca liderada per personal investigador del Departament de Física de la UAB ha aconseguit emular capacitats neuromòrfiques d’aprenentatge utilitzant fines capes d’òxid de cobalt. L’experiment, realitzat al Sincrotró ALBA, és un nou pas cap als ordinadors inspirats en el cervell.
El projecte MetaMagIC explorarà les propietats magnètiques de les metasuperfícies
10 02 2022
El Projecte “Magnetic Metasurfaces for sustainable Information and Communication Technologies” (MetaMagIC), coordinat per l'ICMAB-CSIC i amb participació de la UAB, investigarà l'eficiència i sostenibilitat dels dispositius magnètics utilitzats actualment en les Tecnologies de la Informació i la Comunicació.