Ángel Puyol i David Casacuberta reben 72.000 euros per un projecte compartit relacionat amb la COVID
El projecte d'investigació presenta una visió ètica dels algoritmes que decideixen l'ingrés a l’UCI o geolocalitzen als afectats per COVID-19,
El projecte d'investigació "Detecció i eliminació de biaixos en algoritmes de triatge i localització per a la COVID-19", una visió ètica dels algoritmes que decideixen l'ingrés a l’UCI o geolocalitzen als afectats per COVID-19, ha estat un dels 4 seleccionats per la Fundació BBVA, d’un total de 107, a la convocatòria d'Ajuts a Equips d'Investigació Científica sobre SARS-CoV-2 i COVID-19, en l'àmbit de les Humanitats. La investigació, dirigida per Angel Puyol, professor del Departament de Filosofia, rebrà una subvenció de 72.098 euros. En la investigació hi participa, també, el professor David Casacuberta.
Aquest projecte generarà un protocol que permeti realitzar una auditoria ètica dels algoritmes utilitzats en la COVID-19 per prioritzar l'ingrés en unitats de cures intensives (UCI) i per establir -mitjançant geolocalització per telèfon mòbil- el grau d'infiltració del virus en una zona específica. Els autors raonen que els algoritmes faciliten la presa de decisions, però els seus resultats poden ser injustos per dos tipus de biaixos: d'una banda no tenen informació completa (per exemple, hi ha més dades sobre homes que dones o no estan prou representades certes minories o situacions socioeconòmiques); i, d'altra banda, les decisions sobre les quals es crea el sistema d'aprenentatge automàtic no eren justes de sortida (per exemple, l'equip sanitari responsable va decidir no ingressar la gent gran en considerar que tenien menys probabilitats de sobreviure). En el cas de les UCI es tracta de millorar les decisions quan en lloc de prioritzar cal racionar; i, en el de la geolocalització, d'evitar discriminació, manca de privacitat i abusos de poder.
El premi s'emmarca en la convocatòria especial d'Ajuts de la Fundació BBVA dotada amb un total de 2,7 milions d'euros, en la qual s'han concedit quatre ajuts en Biomedicina; quatre en Big Data i Intel·ligència Artificial; quatre en Ecologia i Veterinària; quatre en Economia i Ciències Socials; i quatre en Humanitats.