Experimentació animal
Comitè d’Ètica en Experimentació Animal (CEEA)
El Comitè d’Ètica en Experimentació Animal (CEEA) és un subcomitè del CERec encarregat del benestar dels animals d’experimentació i altres finalitats científiques, incloent la docència, dels projectes que es desenvolupen a les instal·lacions usuàries d’animals d’experimentació a la UAB.
- Assessorar al personal que s’ocupa dels animals de temes en benestar animal per l’adquisició, allotjament, cura i utilització.
- Assessorar al personal sobre avanços tècnics i científics, per l’aplicació de les 3RS(reemplaçament, reducció i refinament).
- Assessorar sobre règims de reallotjament o adopció d’animals.
- Establir i revisar processos operatius interns respecte al control, la comunicació i seguiment de la informació relacionada amb el benestar dels animals.
- Avaluació dels projectes presentats d’acord amb els requisits ètics i legals (5/1995/Generalitat de Catalunya, 214/1997/Generalitat de Catalunya, el Real Decreto 53/2013, 86/609/CEE, 91/628/CEE y 92/65/CEE, Directiva 2010/63/UE) i tenint en compte:
- la idoneïtat del projecte,
- les mesures previstes per eliminar al màxim el dolor, sofriment o angoixa,
- utilització mètodes eutanàsics humanitaris
- la preparació i capacitació del personal que participa en el projecte
- Seguiment dels projectes tenint en compte l’efecte sobre els animals utilitzats.
Totes les persones de la UAB implicades en la recerca esmercen tots els seus esforços per minimitzar tant el nombre d'estudis amb animals com l'estrès causat als animals durant els procediments.
Amb aquesta finalitat, s'aplica el principi de les "tres erres" (reduir, refinar i reemplaçar) en el disseny i l’execució dels experiments. Així doncs, el nombre d'animals utilitzats en cada experiment es redueix al mínim requerit (reducció); l'execució dels experiments i la manipulació dels animals s'optimitzen de manera que els animals pateixen el mínim estrès possible (refinament); i, si es pot, els experiments amb animals se substitueixen per mètodes alternatius (substitució).
Aquesta aplicació va més enllà de la interpretació original , més centrada en l’aplicació de les "tres erres" només en el context de l'elecció dels mètodes i les tècniques. La Directiva 2010/63/UE relativa a la protecció dels animals utilitzats per a fins científics amplia el refinament per cobrir també tota la cria i la cura dels animals, és a dir, per garantir el refinament durant l’estabulació , la cria i la cura fins i tot si l'animal no està passant per un procediment científic. Ala UAB, en tots els procediments tots els animals per a fins científics són atesos per veterinaris amb experiència i cuidadors qualificats.
Compromesa amb l'aplicació de les “tres erres”, la UAB també difon i fomenta entre els seus investigadors les directrius ARRIVE (Animal Research: Reporting of In Vivo Experiments) que foren desenvolupades com a part d'una iniciativa del National Centre for the Replacement, Refinement and Reduction of Animals in Research (NC3Rs) per millorar el disseny, l'anàlisi i la divulgació de la recerca amb animals, maximitzant la informació publicada i minimitzant els estudis innecessaris.
El convenciment que la informació sobre l’ús dels animals per a experimentació i altres finalitats científiques o docents és una eina clau per a la comprensió no tan sols dels beneficis, sinó també dels perjudicis i les limitacions que comporta aquest tipus de recerca, ha motivat que la Confederació de Societats Científiques d'Espanya (COSCE) hagi promogut l’anomenada "Propuesta COSCE".
La UAB dona suport i s’adhereix a aquest acord de transparència sobre l’ús d’animals en experimentació científica que defensa que aquesta informació ha de ser realista tant en la descripció dels resultats com en l’impacte en el benestar animal i les possibles consideracions ètiques que aquesta pràctica comporta.
Amb aquest ferm convenciment, la UAB publica en aquest web la informació estadística relativa a la utilització d'animals, que inclou tant la informació sobre la severitat real dels procediments, com sobre el nombre d'animals i les espècies utilitzades en els procediments experimentals en els quals s’empren animals per a experimentació i altres finalitats científiques o docents dels quals són responsables els investigadors de la nostra universitat i altres centres adherits.
Al pertànyer a l’acord COSCE, també el comitè està adherit a la Asociación Europea para la Investigación Animal (the European Animal Research Association), EARA, que defèn els interessos de la investigació biomèdica i el desenvolupament sanitari a Europa. D’aquesta manera informa, educa i unifica la investigació amb animals i promou el debat transparent.