Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Escola deDoctorat

La presidenta del CSIC, Eloísa del Pino, reclama més espai per a l'evidència científica en la política en una conferència a la UAB

04 març 2024
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

La presidenta del CSIC, Eloísa del Pino, ha analitzat la complexa relació entre ciència i política en una conferència organtizada per l'Escola de Doctorat amb motiu del Dia Internacional de la Dona. L'acte ha comptat també amb la intervenció del rector Javier Lafuente. Del Pino i Lafuente han assenyalat la necessitat de continuar treballant en totes dues institucions en l'aplicació de mesures i mecanismes per afavorir la igualtat entre les dones i els homes que en formen part.

Imatge del rector, la directora de l'Escola de Doctorat i la presidenta del CSIC
La directora del CSIC, Eloísa del Pino (esquerra), el rector de la UAB, Javier Lafuente i la directora de l'Escola de Doctorat de la UAB, Imma Ponte.

Eloísa del Pino, doctora en Ciències Polítiques i investigadora de l'Instituto de Políticas Públicas y Bienes Públicos del CSIC, ha assenyalat que “no ens podem permetre el luxe que els polítics ignorin l'evidència científica, i cal establir canals perquè aquesta evidència estigui darrere de les polítiques públiques”. Aquestes polítiques, a les quals es destinen cada any a Espanya 500.000 M €, “són el principal mecanisme de repartiment de poder d'una societat i no es poden dissenyar a partir d'intuïcions o d'interessos creats”. A partir d'un estudi sobre les decisions polítiques durant la pandèmia de covid-19 del qual és coautora, del Pino ha palesat les múltiples variables que influeixen en l'adopció d'aquestes polítiques i les dificultats per a la comunicació i l'entesa entre polítics i científics, amb maneres de treballar i terminis molt diferents. En aquest marc, “l'espai per a la ciència és força petit, però cal fer un esforç perquè hi sigui” per fer front a reptes com l'envelliment de la població, l'alimentació o el canvi climàtic en una societat cada vegada més instruïda, “i també per una qüestió d'eficiència i de rendició de comptes”.

La presidenta del CSIC ha destacat diversos canals i instruments per institucionalitzar els sistemes d'assessorament científic, necessaris per crear espais en els quals els polítics tinguin en compte la ciència, com les oficines C del parlament o la configuració de la nova oficina d'assessorament científic, que ha d'assegurar la presència d'un científic en cada ministeri que conegui bé l'ecosistema del seu àmbit d’expertesa. També ha posat en relleu mecanismes com fòrums conjunts, estratègies de divulgació, bases d'experts en obert o iniciatives de la societat civil.

Quant al CSIC, Eloísa del Pino ha manifestat que també ha d'adoptar polítiques informades per l'evidència sobre el paper de la dona. “Hem de reclamar ciència i evidència per aplicar-les també a les nostres organitzacions”, ha apuntat.

Javier Lafuente ha subscrit les paraules de la presidenta del CSIC i ha remarcat el compromís de la Universitat “per promoure la igualtat entre dones i homes que ha d'impregnar tots els àmbits i totes les etapes formatives”. La major presència de dones en el doctorat, que suposen el 56% dels doctorands, “s'esvaeix en la carrera acadèmica ja des de les primeres etapes”, per la qual cosa “cal aprofundir en l'anàlisi dels factors que subjacents per compensar aquest desequilibri de gènere”.

El rector ha finalitzat la seva intervenció posant en relleu les mesures i instruments que la UAB ha dut a terme per promocionar la igualtat d'homes i dones i com ha estat una universitat pionera en aquest àmbit. “Així i tot, la celebració d'aquesta jornada també ens recorda que aquest compromís encara no ha aconseguit tots els objectius. Cal continuar perseverant per donar visibilitat a les dones i corregir les diferents formes de desigualtat i discriminació existents”, ha conclòs.

Dins de