Organització
Modul Organitzció
El Consell de Departament és l’òrgan col·legiat de govern del Departament
COMPOSICIÓ
El Consell de Departament està integrat per:
- Tot el personal acadèmic doctor.
- Una representació del personal acadèmic no doctor, en una quantitat equivalent al vint per cent del col·lectiu esmentat a la lletra a).
- El personal investigador en formació que desenvolupi la seva activitat de recerca sota la responsabilitat del personal acadèmic del Departament, en una quantitat equivalent al cinc per cent del col·lectiu esmentat a la lletra a). Són personal investigador en formació l’alumnat de doctorat, les persones que gaudeixen d’una beca d’investigació i les persones amb contracte d’investigació predoctoral.
- Una representació de l’alumnat de postgrau no inclòs a la lletra c) que desenvolupi tasques de recerca sota la responsabilitat del personal acadèmic del Departament, en una quantitat equivalent al cinc per cent del col·lectiu esmentat a la lletra a).
- Una representació del personal d’administració i serveis adscrits al Departament en una quantitat equivalent al deu per cent del col·lectiu esmentat a la lletra a).
FUNCIONS
Les funcions del Consell de Departament són:
- Elaborar i aprovar el reglament.
- Convocar les eleccions a director o directora.
- Elegir i revocar el director o la directora.
- Aprovar la relació i la distribució i l’execució de les despeses.
- Aprovar la memòria anual de les seves activitats.
- Elaborar els informes que siguin de la seva competència i, especialment, els relatius a la creació de nous departaments, així com la creació, la modificació o la supressió de titulacions i dels seus corresponents plans d’estudis, quan afectin temes relatius a les seves àrees de coneixement o especialitats.
- Aprovar la programació i coordinació de la tasca docent del departament i proposar els programes de doctorat.
- Formular a la junta de facultat els suggeriments que estimi oportuns en relació amb els plans d’estudis.
- Instar la creació d’instituts universitaris d’investigació i d’altres centres de recerca.
- Organitzar cursos d’especialització o de divulgació, seminaris i cicles de conferències, dins de les seves àrees de coneixement i especialitats i fomentar la coordinació d’aquestes activitats amb altres departaments.
- Promoure la formalització de contractes amb entitats públiques o privades per dur a terme treballs científics, tècnics o artístics.
- Proposar la convocatòria de places de professorat amb vinculació permanent, de professorat contractat i d’ajudants.
- Proposar per ser designats els membres de les comissions de selecció del personal docent i investigador, funcionari i contractat.
- Proposar la contractació de professorat emèrit i visitant.
- Proposar la contractació de personal, a l’efecte de recerca, per efectuar treballs temporals o específics.
- Crear comissions.
- Assumir qualsevol altra competència que li atribueixin els Estatuts i la resta de normes aplicables.
El Consell pot delegar a la Direcció del Departament i/o a la Comissió Executiva les funcions previstes a les lletres b), f), g), h), j), k), l), m), n), o), p) de l’art. 10 del Reglament del Departament. No es podran delegar en cap cas les funcions previstes a les lletres a), c), d), e), i) i q) de l’art. 10 del Reglament del Departament.
Cada vegada que es renovi la Direcció del Departament aquest podrà sol·licitar al Consell que delegui a ella i/o a la Comissió Executiva les competències que consideri pertinents, d’acord amb el que estableix el paràgraf anterior. Un cop acordada una delegació competencial aquesta tindrà una vigència inicial d’un any i es prorrogarà automàticament d’any en any fins que es renovi la Direcció del Departament, excepte que el Consell de Departament acordi el contrari.
Les resolucions administratives adoptades per delegació han d’indicar aquesta circumstància de manera expressa.
TIPUS DE REUNIONS I REGLES DE FUNCIONAMENT
El Consell de Departament es reuneix, en règim ordinari, un mínim de dues sessions els mesos de juny i desembre. Les sessions extraordinàries es poden convocar per iniciativa de la Comissió Executiva, de tres unitats com a mínim o d’un terç dels membres del Consell de Departament, i sempre en els períodes lectius.
Perquè la constitució del Consell sigui vàlida, a més del director o directora i del secretari o secretària, o persones que en facin la substitució en cas d’absència, s’exigirà el quòrum següent: el cinquanta per cent i el trenta per cent dels membres, en primera i segona convocatòria, respectivament. La segona convocatòria tindrà lloc mitja hora més tard que la primera.
Les reunions del Consell de Departament han de ser convocades, amb indicació del dia, hora, lloc i ordre del dia, amb una antelació de set dies hàbils, llevat dels casos en què el director o directora consideri oportuna la convocatòria d’urgència, supòsit en què s’hauran de convocar com a mínim amb quaranta vuit hores d’anticipació.
La convocatòria s’haurà de comunicar individualment a través de mitjans electrònics a totes les persones que integren el Consell de Departament, facilitant l’accés als documents que s’han de sotmetre a deliberació.
Les reunions del Consell de Departament es poden convocar, celebrar les seves sessions, adoptar acords i remetre actes tant de manera presencial com a distància. En les sessions que es celebrin a distància, els seus membres poden estar en llocs diferents sempre que s’asseguri per mitjans electrònics, considerats també com a tals els telefònics i els audiovisuals, la identitat dels membres o les persones que els supleixin, el contingut de les seves manifestacions, el moment en què aquestes es produeixen, així com la interactivitat i intercomunicació entre ells en temps real i la disponibilitat dels mitjans durant la sessió. Entre d’altres, es consideren inclosos entre els mitjans electrònics vàlids el correu electrònic, les audioconferències i les videoconferències
La Comissió Executiva és la comissió delegada del Consell de Departament que du a terme les tasques de gestió ordinària del Departament així com les altres funcions que li delegui el Consell.
COMPOSICIÓ
La Comissió Executiva del Departament està constituïda per:
- El director o la directora del Departament.
- El secretari o la secretària del Departament.
- El coordinador o la coordinadora de cadascuna de les unitats.
- El gestor departamental
FUNCIONS
La Comissió Executiva exerceix les funcions següents:
- Les assignades per l’ordenament al Departament i que no hagin estat assignades a un altre òrgan.
- Les propostes d’acord amb un altre òrgan.
- La proposta de contractació de professorat.
- L’avaluació extraordinària del professorat.
- L’aprovació dels mestratges, diplomatures de postgrau i cursos de formació continuada, i també les inscripcions de tesis i de treballs de recerca i de tercer cicle.
La Comissió Executiva pot delegar totes les funcions que li són pròpies.
TIPUS DE REUNIONS I REGLES DE FUNCIONAMENT
Les reunions de la Comissió Executiva, que poden ser ordinàries o extraordinàries, han de ser convocades, amb una antelació de set dies hàbils, amb expressió del dia, hora, lloc i ordre del dia, llevat dels casos en què el director o directora consideri oportuna la convocatòria d’urgència, supòsit en què només caldrà que les persones que la integren hagin rebut la convocatòria amb una anticipació mínima de 24 hores. En aquest darrer cas, el primer punt de l’ordre del dia serà la ratificació de la urgència de la reunió i si no s’aconsegueix s’haurà d’aixecar la sessió.
Les reunions de la Comissió Executiva es poden celebrar presencialment o a distància, en els mateixos termes previstos pel Consell de Departament.
Perquè la constitució del Comissió Executiva sigui vàlida, a més del director o directora i del secretari o secretària, o persones que en facin la substitució en cas d’absència, s’exigirà el quòrum següent: el cinquanta per cent i el trenta per cent dels membres, en primera i segona convocatòria, respectivament. La segona convocatòria tindrà lloc mitja hora més tard que la primera.
Les convocatòries de la Comissió Executiva han de ser trameses pel director o directora per mitjans electrònics a tots els membres del Departament, i s’hi han de fer constar els punts a tractar en l’ordre del dia. Els membres del Departament que no formen part de la Comissió Executiva poden fer arribar al director o directora el seu parer sobre aquests punts, i també la documentació que considerin que pot ser rellevant per a prendre decisions.
En cas de votació, els acords s’adopten per majoria simple, sense perjudici dels acords que segons previsions específiques hagin d’adoptar-se per majoria qualificada.
De cada reunió de la Comissió Executiva el secretari o secretària n’aixeca acta. L’acta ha d’incloure necessàriament la relació de persones assistents i absents, l’especificació del lloc i moment en què s’ha celebrat, l’ordre del dia, els punts principals de els deliberacions, el contingut dels acords adoptats i els punts que qualsevol membre de l’òrgan demani expressament que constin a l’acta. En cas que un acord es sotmeti a votació, s’ha d’indicar el nombre exacte de vots favorables i contraris i d’abstencions que es produeixin.
L’acta de la sessió es pot aprovar a la mateixa reunió o a la immediatament posterior. El Secretari o secretària elaborarà l’acta i la remetrà per mitjans electrònics als membres de la Comissió Executiva, que podran manifestar per la mateixa via la seva conformitat o objeccions al text; disconformitat, a efectes de la seva aprovació; entenent-se, en cas afirmatiu, aprovada a la mateixa reunió.
Els acords adoptats per la Comissió Executiva s’han de donar a conèixer a totes les persones que integren el Departament el dia següent a la celebració de la sessió corresponent, pels mitjans habituals de difusió d’informació del Departament.
Directora
Carolina Gala Durán - Catedràtica de Dret del Treball i la Seguretat Social
Secretari
Daniel Vallés Muñio - Professor Titular d'Història del Dret i de les Institucions
Coordinadora de postgraus i doctorats
Roser Martínez Quirante - Professora Titular de Dret Administratiu
El director o directora del Departament exerceix les funcions de direcció i gestió ordinària i té la representació del Departament.
ELECCIÓ I MANDAT
El director o directora del Departament és elegit pel Consell de Departament, i nomenat pel rector o rectora, entre el professorat doctor amb vinculació permanent, sempre que la seva candidatura hagi tingut prèviament el suport d’un terç dels membres del Consell de Departament, d’acord amb la normativa general de la UAB.
Per poder ser director o directora del Departament cal, a més, tenir dos anys d’antiguitat a la Universitat Autònoma de Barcelona.
La convocatòria d’eleccions a la direcció del Departament correspon al Consell o, per delegació d’aquest, a la Direcció o a la Comissió Executiva, i s’ha de fer com a mínim seixanta dies abans que expiri el seu mandat. Ha d’anar acompanyada del calendari electoral, tot respectant les fases del procés electoral, llevat de la publicació i difusió del cens, i els terminis que s’estableixen al Reglament electoral de la UAB. El Consell de Departament ha de reunir-se en sessió extraordinària per a l’elecció de la direcció, i aquesta ha de constituir l’únic punt de l’ordre del dia.
En cas que no es presenti o no sigui escollida cap candidatura la direcció del Departament passarà a ser exercida per les persones que coordinen les unitats que el composen d’acord amb l’ordre que determini el sorteig que a aquests efectes s’haurà de dur a terme en el marc de la Comissió Executiva. La reunió d’aquest òrgan serà convocada pel director o directora abans que s’esgoti el seu mandat. En qualsevol moment d’aquest període en el qual la direcció del Departament l’assumeixin les coordinacions de les diferents unitats es pot presentar una candidatura i s’haurà de procedir a la convocatòria d’eleccions en un període màxim de trenta dies hàbils.
El mandat del director o directora és de tres anys, renovable per elecció per un sol període consecutiu.
FUNCIONS
Són competències del director o directora del Departament:
- Representar el Departament.
- Dirigir, coordinar i supervisar l’activitat del Departament, i, en especial, la responsabilitat de l’organització de les activitats docents
- Convocar, presidir i elaborar l’ordre del dia de les reunions del Consell de Departament i la Comissió Executiva, i executar-ne els acords.
- Administrar les partides pressupostàries
- Supervisar les tasques del personal d’administració i serveis adscrit al Departament.
- Proposar al rector el nomenament i el cessament dels càrrecs del seu equip i d’altres càrrecs del Departament.
- Vetllar perquè es compleixin les disposicions aplicables al Departament.
- Vetllar perquè els membres del Departament compleixin els seus deures i els siguin respectats els seus drets, d’acord amb les normes específiques que els regulin.
- Donar el vistiplau a les sol·licituds de permisos del professorat del Departament.
- Informar i signar les sol·licituds d’acolliment al pla de professorat emèrit i honorari.
- Responsabilitzar-se dels recursos informàtics, dels recursos destinats a recerca i dels serveis informàtics de gestió del Departament.
- Complir i fer complir la normativa de prevenció de riscos laborals i vetllar per l’aplicació de les directrius del Pla de Prevenció en l’àmbit de les seves competències.
- Aprovar l’informe anual de les activitats preventives elaborat pel coordinador o la coordinadora del districte amb la col·laboració del Servei de Prevenció.
- Convocar els processos electorals en el seu àmbit d’actuació.
- Assumir qualsevol altra competència que puguin atribuir-li les lleis o els Estatuts o aquelles que li deleguin altres òrgans.
EQUIP DE DIRECCIÓ
L’Equip de Direcció està format pel director o directora, el secretari o secretària, el coordinador o coordinadora de postgraus i doctorats i altres càrrecs addicionals que en el seu cas proposi el director o directora i siguin aprovats per la Comissió Executiva.
El secretari o secretària del Departament, que ho és també del Consell de Departament i de la Comissió Executiva, és la persona fedatària dels actes o acords que emanen d’aquests òrgans i, com a tal, estén acta de les sessions dels dos òrgans i custodia la documentació del Departament.
Correspon al secretari o secretària del Departament:
- Vetllar per la legalitat formal i material de les actuacions de l’òrgan col·legiat, certificar les actuacions d’aquest i garantir que es respectin els procediments i les regles de constitució i adopció d’acords.
- Aixecar actes de les sessions de la Comissió Executiva i del Consell de Departament.
- Dur a terme les funcions d’assistència al desenvolupament de les funcions del director o directora que li siguin encomanades.
- Col·laborar amb el director o directora i la Comissió Executiva en l'organització de l'activitat del Departament.
Les funcions de la coordinadora o coordinador de postgraus i doctorats són:
- Representar al Departament en temes relacionats amb postgraus i doctorats.
- Supervisar el procés d’elaboració dels programes de doctorat del Departament.
- Altres tasques relacionades amb les anteriors
El Consell d’Unitat és l’òrgan superior de representació de la unitat.
COMPOSICIÓ
El Consell d'Unitat està compost per tot el personal acadèmic doctor i per una representació dels diferents sectors de la comunitat universitària, en la mateixa proporció que el Consell de Departament. L’elecció de la representació d’aquests sectors es durà a terme d’acord amb les regles fixades pel Consell de Departament.
FUNCIONS
Són funcions dels consells d’unitat:
- Elegir el coordinador o coordinadora de la unitat.
- Acordar la proposta de pla docent anual de la unitat.
- Acordar la proposta sobre les places de professorat i criteris per a la selecció del personal que es considerin adients per a cobrir les seves necessitats de docència, que s’ha de sotmetre a debat i aprovació dins el Consell de Departament.
- Elaborar informe previ, que haurà de ser favorable, respecte a les decisions que afectin a la plantilla permanent de la unitat.
- Aprovar el projecte de despeses i la liquidació del centre de cost de la unitat.
- Informar de la creació, modificació o supressió de plans d'estudis quan afectin a titulacions impartides per la unitat.
- Elaborar propostes sobre afers relacionats amb la unitat.
- Acordar la persona que proposi la unitat per formar part de comissions, tribunals de selecció i altres òrgans i entitats de la Universitat en representació de la unitat.
- Qualsevol altre que li sigui atribuïda.
TIPUS DE REUNIONS I REGLES DE FUNCIONAMENT
El Consell d’Unitat es pot reunir amb caràcter ordinari o extraordinari. Les sessions ordinàries s’han de convocar un mínim de dues vegades l’any. Les sessions extraordinàries es podran convocar per iniciativa del coordinador o coordinadora o per iniciativa d’un terç dels seus membres. En aquest darrer cas, la petició de convocatòria es sotmet a les mateixes exigències que les previstes pel Consell de Departament.
Les convocatòries de les reunions del Consell d’Unitat, amb el corresponent ordre del dia, han de ser comunicades a totes les persones que integren la unitat en un termini previ de set dies hàbils, llevat de les convocatòries d’urgència, supòsit en què només caldrà que les persones que integren el Consell d’Unitat hagin rebut la convocatòria com a mínim vint-i-quatre hores abans de celebració de la reunió. En aquest darrer cas, el primer punt de l’ordre del dia serà la ratificació de la urgència de la reunió i si no s’aconsegueix s’haurà d’aixecar la sessió.
De les sessions del Consell d’unitat el secretari o secretària n’aixecarà acta. L’acta ha d’incloure necessàriament la relació de persones assistents i absents, l’especificació del lloc i moment en què s’ha celebrat, l’ordre del dia, els punts principals de els deliberacions, el contingut dels acords adoptats i els punts que qualsevol membre de l’òrgan demani expressament que constin a l’acta. En cas que un acord es sotmeti a votació, s’ha d’indicar el nombre exacte de vots favorables i contraris i d’abstencions que es produeixin.
Els acords que hagin estat adoptats per part d’aquest Consell seran tramesos als membres de la unitat, a la Direcció del Departament i també als òrgans de la Universitat que els requereixin per exercir les seves funcions.
L’acta de la sessió es pot aprovar a la mateixa reunió o a la immediatament posterior. El Secretari o secretària elaborarà l’acta i la remetrà per mitjans electrònics als membres del Consell d’Unitat, que podran manifestar per la mateixa via la seva conformitat o objeccions al text; disconformitat, a efectes de la seva aprovació; entenent-se, en cas afirmatiu, aprovada a la mateixa reunió.
Respecte a quòrums per a la vàlida constitució del Consell d’Unitat, a la forma de celebració i al desenvolupament de les reunions, a l’adopció d’acords i a qualsevol altre aspecte relatiu a les reunions del Consell d’Unitat que no s’hagi regulat expressament, es seguiran les mateixes regles previstes pel Consell de Departament.
Unitat de Dret Administratiu: Dra. Roser Martínez Quirante
Unitat d’Història del Dret i de les Institucions: Dr. Josep Cañabate Pérez
Unitat de Dret Financer i Tributari: Dra. Montserrat Peretó García
Unitat de Dret del Treball i de la Seguretat Social: Dra. Helena Ysàs Molinero
Unitat de Dret Internacional i Relacions Internacionals: Dra. Montserrat Pi Llorens
Unitat de Dret Romà: Dra. Dra. Núria Coch Roura
El coordinador o coordinadora d’unitat és la persona que representa la unitat i s’encarrega de la seva organització i gestió.
L’elecció del coordinador o coordinadora d’unitat es du a terme, en sessió extraordinària, per majoria simple dels membre en ple de la unitat, d’entre el professorat doctor amb vinculació permanent de la unitat. En cas que cap candidat obtingui majoria simple, els professors amb vinculació permanent assumiran la coordinació en funcions, de forma rotatòria i per ordre d’antiguitat, durant un termini màxim de sis mesos, durant els quals caldrà convocar una nova elecció a la coordinació.
El mandat del coordinador o coordinadora d’unitat és de dos anys, renovable per un sol període consecutiu, excepte que el Consell de Departament, atenent a les particulars circumstàncies d’una unitat, autoritzi més renovacions.
La revocació del coordinador o coordinadora pot ser proposada per un terç dels membres del Consell d’Unitat. La presentació de la proposta obliga el Consell d’Unitat a reunir-se en un termini màxim de deu dies. Després del debat, es fa la votació de la proposta, que s’aprova si obté el vot favorable de la majoria absoluta dels membres.
La dimissió del coordinador o coordinadora s’haurà de comunicar a la direcció del Departament, que haurà de nomenar a altre dels membres de la unitat com coordinador o coordinadora en funcions. Aquest o aquesta haurà de convocar el Consell d’Unitat en un període de deu dies per procedir d’acord amb el que disposa l’art. 23.2 del Reglament del Departament.
En cas d'absència, malaltia o qualsevol altre impediment puntual, el coordinador o coordinadora poden ser substituïts per la persona a qui deleguin d’entre el professorat doctor amb vinculació permanent a la unitat. Quan aquesta substitució sigui superior a un mes, s’haurà de comunicar a la direcció del Departament i als membres del Consell d’Unitat, i en cap cas no podrà perllongar-se més de sis mesos consecutius, superats els quals es produirà el cessament automàtic del coordinador o coordinadora i es procedirà d’acord amb el previst a l’apartat anterior.
Reglament, acords i actes del departament .