Unitats
El Departament s’estructura en les unitats següents:
Unitats
La Unitat de Didàctica de la Música, forma part del Departament de Didàctica de l’Expressió Musical, Plàstica i Corporal que està adscrit a la Facultat de Ciències de l'Educació de la UAB. La seva funció és la de desenvolupar la docència a futurs professionals de l’ensenyament musical i desenvolupar línies de recerca al voltant de la Didàctica de la Música en tots els nivells educatius
En són membres el personal acadèmic i el personal investigador que està en formació, el personal d’administració i de serveis que hi està adscrit així com els estudiants de grau i de postgrau que desenvolupen tasques de recerca sota la responsabilitat d’un membre del personal acadèmic del Departament.
Les principals funcions són:
- Coordinar i impartir els ensenyaments que té assignats.
- Impulsar les activitats docents i de recerca del seu personal.
- Promoure i subscriure contractes en l’àmbit de la recerca i la transferència de tecnologia.
- Participar en els processos d’avaluació de la qualitat de la docència, la recerca i la gestió.
- Promoure contactes en l’àmbit de l’ensenyament de la música a totes les etapes educatives.
La importància de l’art en la cultura contemporània és del tot indiscutible, ja que totes les transformacions que aquesta experimenta estan directament vinculades amb els valors estètics i ètics del individu, formant així, un dels nuclis generadors de la nostra societat.
Al mateix temps, la plasticitat de la creació artística fa possible una educació integral des de les arts, facilitant el procés de formació de l’ésser humà des de l’infantesa i al llarg de tota la seva vida.
L’exploració crítica, interpretativa, creativa i expressiva que l’educació artística té com inherent en el seu procés d’aprenentatge és fonamental en el desenvolupament de l’ésser humà en totes les seves dimensions; i això és així, en l’enteniment de l’art com un element holístic, que integra totes les possibles maneres de representar i representar-se , i que fonamenta el valor crític i ideològic vers la cultura i l’educació visual i artística.
L’enteniment de les arts plàstiques com un nucli de formació interdisciplinari i transdisciplinari fa que multitud de disciplines es relacionin en la formació de l’alumnat, així, les tecnologies més comunes com la pintura, l'escultura, el dibuix, la fotografia o el vídeo formen part de projectes íntimament lligats amb la ciència, la literatura, l'antropologia, la sociologia… incloent discursos contemporanis que permetran abordar els temes claus del nostre present, per així, ajudar a construir futurs professionals capacitats per resoldre els reptes que la societat i l’educació imposen.
La Unitat de Didàctica de les Arts Plàstiques va ser creada en 1986 i formada per dos àrees de coneixement: Didàctica de l’Expressió Plàstica i Dibuix. Aquestes dues àrees han donat forma al cos del conjunt de la Unitat, així tant la investigació com la docència estan inscrites des de l’àmbit artístic, i resten instal·lades tant en l’activitat purament artística com en les seves aplicacions didàctiques.
El perfil del professorat abraça les competències i experiències artístiques professionals, les docents universitàries, les docents en educació infantil i primària, l’educació en museus i altres institucions, educació en la diversitat i la investigació en cinc línies bàsiques:
- Gènere i educació visual
- Comprensió crítica de les arts i la cultura visual
- Formació i desenvolupament visual a través de les arts
- Experimentació del currículum: arts, identitat i diversitat
- Projectes interdisciplinaris i transdisciplinaris en educació de les arts
És per aquests motius que independentment de la tasca docent i d’investigació, aquesta Unitat es caracteritza per una important participació en la transferència de coneixements, que passa a ser un dels trets definitoris del seu perfil.
Dins del marc de plans d’estudi universitaris, la Unitat de Didàctica de les Arts Plàstiques és de les poques d’Espanya i Catalunya que ofereix una menció en la titulació de Grau en Educació Primària, cosa que fa evidenciar el seu desig d’integració en els reptes que l’educació actual des de i en les arts reclama.
ASSOCIACIONS D'EDUCACIÓ ARTÍSTICA:
International Society for Education through Art (InSEA)
The National Society for Education in Art and Design (NSEAD)
National Art Educational Association (NAEA)
Col·legi de Doctors i Llicenciats en Belles Arts i Professors de Dibuix de Catalunya (COLBACAT)
La Unitat de Didàctica de l'Educació Corporal està composta actualment per persones especialitzades en diferents àmbits de la motricitat. El professorat d’aquesta unitat imparteix docència en el nou Màster Universitari de Recerca en Educació (especialitat d'Art, Cos i Moviment), en les titulacions de Grau d’Educació Primària, d’Educació Infantil i Educació Social, tenint una incidència rellevant en la Menció d’Educació Física dels mestres de Primària.
La participació en l’anterior Titulació de Mestre d’Educació Física (EF) des del curs 1993 ha permès que hagin sorgit 17 promocions de mestres especialistes en EF, que conjuntament amb l'alumnat de postgraus per a l'especialització en EF adreçats a mestres de Primària, ha permès arribar a la xifra aproximada de 1.100 professionals formats i acreditats en la nostra Facultat per a poder impartir docència d'EF. També s’ha realitzat, des del curs 98/99, el Postgrau de Desenvolupament Psicomotor de 0 a 8 anys, amb els què s’ha format a un gran nombre de psicomotricistes de l’àmbit educatiu.
A més de les activitats d'investigació, es duen a terme activitats formadores, entre les quals, cal destacar:
- Formació d'EF en altres especialitats de l’anterior Magisteri: Educació. Primària, Educació Musical, Llengua Estrangera, i Educació Especial.
- Formació d’Educació Corporal i Desenvolupament Psicomotor en l’anterior magisteri d'Educació Infantil.
- Organització i realització de vuit Postgraus d'EF i Esports a proposta de la Generalitat i de sindicats de l'ensenyament.
- Organització i realització de les edicions del Postgrau de Desenvolupament Psicomotor.
- Programa de doctorat EF i Esport: Didàctica i Desenvolupament Professional.
- Organització bianual, des de l'any 2002, de les Jornades de Reflexió: Psicomotricitat i escola.
- Coorganització del 5è Congrés Europeu de Psicomotricitat.
- Organització i participació en nombroses jornades, cursos, congressos i seminaris de Psicomotricitat, esport escolar, EF, etc.
- Creació i organització de les Activitats Físiques en el Medi Natural per a l'alumnat de la Facultat de Ciències de l'Educació.