La Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació organitza l'Espaiciència, on els visitants poden participar en multitud de tallers i demostracions científiques. Investigadors de la UAB dirigeixen sengles activitats divulgatives dins de l'Espaiciència sobre traducció, psiquiatria, telecomunicacions, biologia, psicologia, prehistòria i física.
El grup TransMedia Catalonia, sota el paraigües de la xarxa de transferència AccessCat, presenta una activitat pensada perquè les persones que hi participin puguin experimentar de primera mà les barreres que hi pot haver als videojocs per a diferents perfils d’usuari. Alhora, es presentaran solucions accessibles a aquestes barreres.
El taller que ens proposa el grup de Recerca Translacional en Neurociència del Comportament consisteix en conèixer i fer un tastet de com apliquem les noves tecnologies digitals a la recerca en l'envelliment saludable i de malalties neurodegeneratives, tant a nivell de recerca bàsica com clínica.
La Unitat de logística i aeronàutica de la UAB posarà a disposició dels participants dos simuladors, un simulador de vol i un de gestió de tràfic. Els participants podran interactuar amb aquests simuladors, on hi haurà un pilot i coneixedors de les eines de simulació que guiaran l'experiència.
Com evoluciona una malaltia infecciosa? Com interaccionen els patògens amb el seu hoste? Què podem fer enfront de les resistències antibiòtiques? Al grup de Biologia de Sistemes de la Infecció de la Universitat Autònoma de Barcelona estudiem els mecanismes de patogènesi bacterians. Utilitzem aproximacions matemàtiques, tecnologies òmiques i models d’infecció in vitro per a identificar les interaccions entre els bacteris patògens i el nostre propi cos amb la finalitat de desenvolupar nous antimicrobians.En aquest taller us convidem a descobrir l'origen i la problemàtica de les resistències antibiòtiques. Constarà d’una part pràctica on experimentareu de primera mà com es treballa en un laboratori de bioquímica i aprofundireu en els sorprenents mecanismes microbians que generen les resistències. Si ets un entusiasta de la recerca bioquímica i vols explorar els enigmes del món microscòpic, no dubtis a visitar el nostre estand. T’hi esperem!
Amb el suport de tècnics del nostre laboratori, el públic podrà utilitzar un escàner 3D per crear rèpliques d’objectes arqueològics, i provar reconstruccions virtuals de escenaris arqueològics amb ulleres de realitat virtual.
Unitat de Biologia Cel·lular i Genètica Mèdica oferirà una activitat amb microscopis òptics on es podrà observar diferents preparacions cel·lulars i histològiques fins a una magnificació de 1000x (mil augments) per identificar estructures subcel·lulars.
Cerca i observació de restes de granes i pol·len (matèria orgànica) existent en el sòl de diferents jaciments arqueològics. A través d'aquest taller, sabrem quina era la dieta dels i les nostres avantpassats, us hi atreviu?
El Grup d'Òptica del Departament de Física organitza una activitat on s'explica en què consisteixen diversos fenòmens òptics -els colors, la difracció, la fluorescència, la reflexió o la polarització- i s'experimenta amb la llum per a descobrir què és i com es comporta.