El Consell Social aprova els criteris bàsics per a l'elaboració del Pressupost 2025 de la UAB
El Ple del Consell Social de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), reunit el 8 d’abril, ha aprovat els criteris bàsics per a l’elaboració del pressupost de la Universitat per a l’any 2025. La sessió ha servit també per obrir el debat entorn dels trets més rellevants de la proposta actual del pla triennal del Consell Social, d’acord amb l’article 47.2.a de la LOSU.

En la mateixa sessió, es va aprovar l’acta de la reunió anterior, celebrada el 6 de març. En compliment de l’article 47.2.a de la LOSU, el Consell Social va presentar al Ple els elements clau de la proposta del seu pla triennal d’actuacions. Aquest document estratègic, en procés d’elaboració des de 2024 amb l’assessorament d’una consultora externa, té per objectiu enfortir les relacions de la UAB amb el seu entorn i promoure el desenvolupament institucional de la universitat en col·laboració amb la societat.
Segons aquest article de la Llei Orgànica del Sistema Universitari (LOSU), correspon al Consell Social elaborar, aprovar i avaluar un pla triennal d’actuacions dirigit a fomentar les interrelacions entre la universitat, els seus antics alumnes i el seu entorn cultural, científic, professional, social i territorial. Aquesta normativa reforça el paper del Consell Social com a pont entre la universitat i la societat, i preveu sessions conjuntes amb el Consell de Govern per fer-ne seguiment i, si escau, modificar el pla.
També es van autoritzar diverses cessions d’espais a centres de recerca vinculats a la UAB. Es va aprovar la cessió d’ús de 30 m2 al Consorci Centre d’Estudis Demogràfics (CED), situats a la planta baixa de l’edifici E1, amb una durada de dos anys. Es va acordar també la renovació de la cessió de 240 m2 a la Facultat de Ciències per al Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), en el marc d’un nou projecte Severo Ochoa. Igualment, es va aprovar una ampliació d’espai de 46 m2 al soterrani de l’Edifici D per a l’Institut de Física d’Altes Energies (IFAE), per fer front a necessitats derivades del Port d’Informació Científica.
En l'àmbit de la transferència de coneixement, es va aprovar la formalització de contractes de llicència de patents amb les empreses AiQUOS, S.L. i Disrupt Therapeutics, S.L., així com la cessió de la titularitat d’una patent a favor d’un dels seus inventors. També es va ratificar la modificació dels estatuts del Consorci Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC).
D’altra banda, es va presentar el tancament provisional del pressupost de la UAB corresponent a l’exercici 2024 i es van aprovar els criteris bàsics per a l’elaboració del pressupost de 2025. A partir d’aquests criteris, la Gerència elaborarà l’avantprojecte de pressupost, d’acord amb la normativa i amb el seguiment del Consell Social.
Pel que fa a l’àmbit acadèmic, es van aprovar la creació del grau en Història i de dos màsters universitaris: Enginyeria de Telecomunicació i Nanociència Aplicada. Així mateix, es va aprovar la creació del programa de doctorat en Infermeria: Vulnerabilitats i Salut. Paral·lelament, es van acordar les extincions dels graus en Bioinformàtica i dels màsters en Direcció i Gestió de Centres Educatius i Biomedical Data Science.
En relació amb la formació permanent, el Ple va aprovar nous diplomes d’especialització i d’expert, entre els quals destaquen el diploma en Participació Ciutadana i Experiència de Pacient en Salut, i modificacions en la denominació de diversos títols propis.
Finalment, es va aprovar la destinació de finçament per a dos projectes estratègics en l'àmbit Universitat, Societat i Empresa: la "Sèrie d'informes d'estudis docents de la UAB" i el projecte "Creació d'un model de referència en realitat virtual dins la computació espacial".