Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Facultat deCiències de la Comunicació

La Facultat de Ciències de la Comunicació acull el cicle de conferències ECOM-LAB

02 abr. 2025
Compartir a Bluesky Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

El passat 1 d’abril va tenir lloc el cicle de conferències ECOM-LAB, organitzat per les Assignatures d’Economia i pel Departament de Mitjans, Comunicació i Cultura.

imatge conferències ECOM-LAB
Georgina Ferri i Claudia Tornos durant les conferències ECOM-LAB

L’acte, sota el títol “Producció audiovisual: nous models de negoci i distribució” es va dur a terme a l’Aula Magna de la Facultat i  va estar a càrrec dels professors Anna Garnatxe i Albert Salord, així com de dues ponents molt destacades: Claudia Tornos (coordinadora de la producció executiva de Secuoya Producciones) i Georgina Ferri (periodista i directora de Betevé).

Claudia Tornos va iniciar la sessió amb una xerrada centrada en la gestió empresarial dins la indústria de la comunicació, prenent com a referència la seva experiència dins de Secuoya Studios. Aquesta empresa s’ha consolidat com un dels principals actors en la producció de continguts prèmium en espanyol per al mercat global, amb un ampli ventall de formats i gèneres que inclouen sèries de ficció, llargmetratges, documentals i programes d’entreteniment. A més a més, ofereix serveis de producció per a rodatges internacionals, esdevenint un aliat clau per a produccions americanes i europees.

Durant la seva intervenció, Tornos va aprofundir en les diferents àrees d’activitat d’una productora, destacant-ne les àrees de negoci i suport, els perfils professionals que hi treballen, els tipus de clients, el model de negoci, les llicències i els processos temporals d’una producció audiovisual.

A continuació, la ponència de Georgina Ferri va posar el focus en el cas de Betevé, mitjà que dirigeix des del desembre passat. La periodista va abordar el context actual de la comunicació, marcat per la fragmentació de les audiències, la tendència cap a l’omnicanalitat i l’auge de la intel·ligència artificial, la qual ha produït un canvi de paradigma en el món del periodisme.

Ferri va destacar que “més del 75% dels treballadors utilitzen la IA, entre els quals, el 45% ho ha començat a fer en els últims sis mesos”, i va assenyalar diversos beneficis de la seva implementació com l’estalvi de temps en un 90%, la millora del focus en tasques diàries (85%) o l’increment de la creativitat (84%).

Tot i això, malgrat els avantatges que aporta la IA, la periodista va insistir en la importància del paper dels periodistes com a garants de la verificació de la informació. “Amb la IA, els periodistes tenim una gran oportunitat com a creadors de contingut, però som els únics que podem verificar i contrastar les informacions. ChatGPT ens pot donar respostes, però no les fonts”, va afirmar.

D’aquesta manera, el cicle de conferències ECOM-LAB es va consolidar un cop més com un espai de debat i reflexió sobre els reptes i oportunitats del sector audiovisual, oferint als estudiants una visió àmplia i actualitzada de la indústria de la comunicació.

Dins de