Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Facultat deCiències de la Comunicació

Joves de pobles catalans creen vídeos sobre el canvi climàtic

18 des. 2024
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Un grup de recerca de la UAB ha presentat al Festival del Videominut una nova proposta de narrativa propera i positiva per actuar contra l’emergència climàtica

imatge del festival del videominut
Estudiants deL'IES Cassà de la Selva durant el Festival

El grup de recerca Comress-IncomUAB, de Comunicació i Responsabilitat Social, de la Universitat Autònoma de Barcelona, ha celebrat aquest divendres el Festival del Videominut, amb les creacions de joves d’instituts catalans d’àrees rurals sobre la seva percepció de com poden actuar contra el canvi climàtic en els seus entorns.

El projecte d’alfabetització climàtica, anomenat Joventut rural i narratives del canvi climàtic, ha comptat amb el suport de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (Convocatòria Joan Oró 2024). A les xarxes, el projecte s’anomena YEN, sigles de YouthEcoNarratives.

S’han compartit unes 30 creacions dels i les joves participants, de 14-16 anys, alumnes dels instituts de Tecnificació d’Amposta (Montsià), de Cassà de la Selva (el Gironès) i del Pla de l’Avellà de Cabrera de Mar (Maresme). El projecte de Comress-IncomUAB els ha format en narratives sobre el canvi climàtic i l’alumnat ha produït vídeos d’un minut sobre el canvi climàtic, amb els seus telèfons mòbils (o els de la família).

Tot i que les narratives encara se centren molt en les conegudes tres R, apreses de petits (reduir, reutilitzar i reciclar), la proposta de Comress és començar a mirar el nostre entorn de manera proactiva i plantejar discursos i creacions positives que proposin accions possibles per ser resielents en l’escenari d’emergència climàtica que afrontem.

La recerca ha estat liderada per Carme Ferré-Pavia, del departament de Mjtans. Comunicació i Cultura, Luisa Martínez i Iliana Ferrer, totes dues del departament de Comunicació Audiovisual i Publicitat de la UAB. Els altres col·laboradors han estat els doctorands Karen Abrego i Andrés Silva. El projecte YEN es va començar el 2023 i té ampliacions a Nova Zelanda i el Brasil.

Dins de