Portes amb missatges transformadors: la iniciativa de la Comissió d'Igualtat per a commemorar el 25N
Amb motiu del 25 de novembre, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones, la Comissió d’Igualtat de la Facultat de Comunicació de la UAB ha impulsat una acció que combina la reflexió i l’activisme per a visibilitzar i denunciar la violència de gènere.
Seguint les paraules inspiradores de Virginia Woolf, que defensava tenir sempre les mestres a mà per entendre, buscar respostes i actuar, la facultat ha fet una aposta per la memòria i la col·lectivització del saber feminista.
Durant tota la setmana vinent, tant la Facultat de Comunicació com la Biblioteca Hemeroteca General estaran empaperades amb cites de figures clau del feminisme, com Silvia Federici, bell hooks, Yayo Herrero, Marusia López, Chimamanda Ngozi Adichie o María Galindo. Aquestes autores ens portaran a recórrer els passadissos per aprofundir en el missatge que el col·lectiu feminista Las Tesis va fer universal: la culpa no és de les víctimes, sinó d’un sistema patriarcal que perpetua la violència.
“El patriarcado es un juez que nos juzga por nacer, y nuestro castigo es la violencia que ya ves. Es femicidio. Impunidad para mi asesino. Es la desaparición. Es la violación. Y la culpa no era mía, ni dónde estaba ni cómo vestía. Y la culpa no era mía, ni dónde estaba ni cómo vestía. Y la culpa no era mía, ni dónde estaba ni cómo vestía”.
A partir de lemes com aquest, les portes de les aules, despatxos, lavabos i estudis de la facultat es convertiran en espais per reflexionar i prendre consciència. Els cartells també inclouran els criteris elaborats pel Col·legi de Periodistes de Catalunya per tal de millorar el tractament de les violències masclistes als mitjans de comunicació. L’objectiu és empoderar les i els futurs comunicadors per abordar aquest tema amb rigor, responsabilitat i perspectiva feminista.
Des de la Comissió d’Igualtat es fa una crida a tota la comunitat universitària “a llegir les portes, per obrir-ne tantes com sigui possible”. Una acció que no només busca commemorar el 25N, sinó també sembrar llavors de canvi perquè, com a comunicadores i comunicadors, utilitzem les nostres eines per transformar la societat i erradicar el patriarcat.