Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Departament de Comunicació Audiovisual i Publicitat

Èxit a l'activitat del Departament "Presenta la teva recerca"

04 oct. 2024
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

El passat dia 3 d'octubre cinc investigadors del Departament van presentar la seva recerca com a primer acte per impulsar el debat i vincles científics entre els docents i investigadors del Departament. Aquestes sessions, que portaran el títol de "Presenta la teva recerca", es repetiran els propers mesos i serà una de les activitats estables del Departament per fomentar una cultura d'investigació i transferència.

D'esquerra a dreta, els professors Belén Monclús, Xavier Ribes, Marta Narberhaus, Òscar Coromina i Emilio Fernández

La sessió va començar amb la presentació de la recerca de Belén Monclús i Xavier Ribes sobre "Intel·ligència Artificial i Ràdio", enmarcada en el Observatori de la Ràdio i el GRISS, el grup de recerca consolidat del Departament. El seu estudi estudia, a partir de l'inventari de eines d'IA, com s'integren en els processos professionals de la ràdio mitjançant una metodologia d'entrevistes.

L'Emilio Fernández va explicar els seus projectes de recerca englobats en el Institut de Recerca de l'Esport, que va fundar i dirigeix, centrats sobretot en les estratègies i pràctiques globals de les xarxes socials a l'esport.

Per la seva banda, la Marta Narberhaus, va presentar la recerca finançada amb la que està participant en la què incideixen sobre tot en una metodologia participativa audiovisual en educació secundària per a revertir les desigualtats de gènere.

L'Òscar Coromina, membre del GRISS, va fer una exposició de la seva recerca actual centrada en l'economia dels creadors de YouTube a Espanya i va destacar les dificultats per monetitzar que tenen els creadors de continguts a causa de la creixent pressió de l'algoritme per publicar més vídeos i més llargs, que fa molt petita el conjunt de creadors que poden viure com a YouTubers.

El fenomen del talent show a la televisió generalista europea va ser el tema de l'exposició de la futura doctora del departament i investigadora FPI i del Griss, Cristina Froilán. Va destacar com aquest format té unes característiques generals —és potser l'únic format que encara aplega a tota la família— però, que el context local i el tipus d'emissora, marquen diferències importants segons els països.

La sessió va ser un èxit d'assistència perquè a banda dels ponents van assistir els professors dels departament Rosa Franquet, Núria García, Matilde Delgado, Montse Bonet, Celia Andreu, Enric Fibla, Arnau Gifreu, Gustavo Oliveira i els estudiants de doctorat Di Jia y Alejandro Reyes.

La sessió va tenir lloc a l'aula 6 de la Facultat i va estar, organitzada per la Celina Navarro, Vicedirectora de recerca del Departament i moderada pel Director del Departament, Carles Llorens.

Dins de