Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Departament de Ciències de l'Antiguitat i de l'Edat Mitjana

La UAB homenatja Gemma Puigvert durant la inauguració del curs 20/21

08 oct. 2020
Compartir per Whatsapp Compartir per e-mail

Joan Carbonell va fer la laudatio de presentació de Puigvert en què va destacar la seva qualitat docent.

Inauguració de curs 20/21

La rectora de la UAB, Margarita Arboix, va agrair a tota la comunitat universitària la resposta donada davant la pandèmia de COVID-19 en l'acte institucional d'inauguració del curs 2020-2021, en què Gemma Puigvert ha rebut el II Premi a l'Excel·lència Docent i Joaquim Segalés va pronunciar la lliçó magistral "COVID-19: d'on venim, on som i on anem. Ciència, conspiració i infodèmia". La inauguració va tenir lloc l'1 d'octubre a la sala d'actes del Rectorat, amb un aforament restringit, alhora que va ser retransmès en directe pel canal de YouTube de la UAB.

Puigvert, directora del Departament de Ciències de l'Antiguitat i de l'Edat Mitjana, va ser presentada pel degà de la Facultat de Filosofia i Lletres, Joan Carbonell, com una docent que "sap que el coneixement es construeix raonant" i "condueix les classes amb l'entusiasme de qui descobreix el que està explicant alhora que ho explica, al mateix temps que els estudiants". Carbonell va afirmar també que es tracta d'una "professora excel·lent" i una gran coneixedora de la seva disciplina.

L'homenatjada, en la seva intervenció, va expressar el seu agraïment als seus familiars, amics, col·laboradors, mestres i alumnes, així com a la pròpia universitat, a la que ha felicitat per reconèixer l'activitat docent amb aquest guardó: "l'ensenyament de mala qualitat -va dir, citant George Steiner- és assassí". Puigvert, a més, va defensar la presencialitat com un valor "fonamental per a l'aprenentatge" per tot el que suposa d'estímul i interacció entre les persones, i va lloar el valor dels clàssics, que "serveixen per entendre qui som", tot fent al·lusions a multitud d'autors des de Sòfocles fins a Thomas Mann passant per Píndar, Lucreci o Boccaccio. Puigvert va tancar el seu parlament citant la cançó de bressol composada per Ara Malikian en record de les persones que han hagut de morir en soledat a causa de la pandèmia de COVID-19.

I sobre la pandèmia va versar la lliçó inaugural del curs que va pronunciar Joaquim Segalés, catedràtic del Departament de Sanitat i d'Anatomia Animals i investigador del Centre de Recerca en Sanitat Animal (IRTA-CRESA). Segalés va relatar els coneixements que ja es tenien sobre aquest tipus de virus -tot remarcant la diferència entre el virus i la malaltia, una confusió que, com va afirmar, es troba sovint als mitjans de comunicació- i va explicar la importància del concepte one health (una sola salut), que implica la interacció entre la salut humana i la d'altres espècies, per fer front a crisis com l'actual. El ponent va descriure els objectius la recerca que s'està realitzant per trobar "solucions terapèutiques i preventives" i va advertir que, tot i ser un factor imprevisible, "difícilment podrem tenir abans de dos anys una vacunació massiva".

Recupera el vídeo de la inauguració

Més informació de la inauguració del curs 2020/2021

Dins de