Retenció de drets
En la legislació espanyola, els autors de les obres literàries, artístiques i científiques adquireixen de manera automàtica els drets d’explotació sobre la seva obra: drets de reproducció, distribució, comunicació pública i transformació. En el cas d’obres creades per personal investigador de la Universitat com a conseqüència de les funcions que li són pròpies, els drets d’explotació pertanyeran a la Universitat1 ,tot i que és habitual que aquests drets els gestionin directament els investigadors.
Aquests drets d’explotació, es poden cedir a tercers, de manera exclusiva o no exclusiva, o bé mantenir-los. Habitualment, aquests drets d’explotació es cedeixen en exclusiva a revistes científiques, el que implica que l’autor ja no pot reutilitzar ni compartir la seva obra.
La retenció d’aquests drets per part dels autors, en lloc de cedir-los en exclusiva a les editorials, permet als autors fer comunicació pública de les seves obres de manera immediata i permetre’n la seva reutilització, essent una mesura que contribueix a l’impuls de l’accés obert.
En aquesta línia, la Llei 14/2011, d’1 de juny, de la Ciència, la Tecnologia i la Innovació2 estableix l’obligació dels beneficiaris de projectes d’investigació (en el nostre cas, la UAB) de complir amb els requisits d’accés obert que disposin les convocatòries, pel que el personal investigador s’ha d’assegurar de conservar els drets de propietat intel·lectual necessaris per donar compliment als requeriments d’accés obert de les convocatòries de recerca.
Les llicències obertes permeten als autors mantenir els drets d’explotació i indicar els usos que permeten a tercers.
El Projecte Retain de SPARC Europe neix amb l’objectiu de facilitar la difusió del coneixement. Necessitem els drets per a publicar, compartir, adaptar i reutilitzar materials per a cobrir les necessitats d’investigació, educatives o multilingües. Els materials de suport que trobareu a continuació estan adreçats als diferents col·lectius implicats (investigadors, institucions, governs, ...) per ajudar-los a avançar en aquesta retenció de drets que és imprescindible per a que la ciència sigui oberta per defecte.
- ¿Conoces qué son la retención de derechos y las licencias abiertas? (Glosario)
- Acciones clave para el personal investigador: 6 pasos para retener tus derechos
- Acciones clave para responsables de políticas institucionales: 5 pasos para implementar una Política institucional en Retención de derechos
- Acciones clave para responsables de políticas nacionales de Ciencia Abierta: 4 pasos para implementar una Política nacional en Retención de Derechos y licencias abiertas
-----------------------------------------------------------------------------------------------
- Article 35 de la Llei 14/2011, d’1 de juny, de la Ciència, la Tecnologia i la Innovació. Article 51 Real Decret Legislatiu 1/1996, de 12 d’abril, pel que s’aprova el text refós de la Llei de Propietat Intel·lectual. Article 58.4 de la Llei Orgànica 2/2023, de 22 de març, del Sistema Universitari.
- L’article 37.3 de la Llei 14/2011, d’1 de juny, de la Ciència, la Tecnologia i la Innovació, estableix: “Los beneficiarios de proyectos de investigación, desarrollo o innovación financiados mayoritariamente con fondos públicos deberán cumplir en todo momento con las obligaciones de acceso abierto dispuestas en las bases o los acuerdos de subvención de las convocatorias correspondientes. Los beneficiarios de ayudas y subvenciones públicas se asegurarán de que conservan los derechos de propiedad intelectual necesarios para dar cumplimiento a los requisitos de acceso abierto”