Dissenyar i planificar
Durant el procés de dissenyar i planificar el teu projecte de ciència ciutadana, et recomanem que consultis aquests recursos, i si vols un assessorament més personalitzat, et posis en contacte amb el Hub de Ciència Ciutadana.
- García, F.S. et al. (2021). Finding What You Need: A Guide to Citizen Science Guidelines. In: , et al. The Science of Citizen Science. Springer, Cham. https://doi.org/10.1007/978-3-030-58278-4_21
- Recursos d'integritat cièntífica i Data Ethics in the Participatory Sciences Toolkit
- Citizen Science Toolkit: Need help to plan your intervention?
Fases del procés del projecte de recerca en el que es pot involucrar a la ciutadania
Identificació
1.1 Identificar les preocupacions de la ciutadania
1.2 Convertir el problema en una pregunta d'investigació
1.3 Construir i nodrir la comunitat
Co-disseny
2.1 Dissenyar de l'estudi per respondre a la pregunta d'investigació
2.2 Preparar les eines per recopilar dades
2.3 Donar veu a la ciutadania en els processos de presa de decisions
Implementació
3.1 Recopilar de dades
3.2 Anàlisi de les dades recopilades
3.3 Avaluació de l'impacte del projecte
Acció
4.1 Disseminació dels resultats
4.2 Co-creació, planificació i execució d'accions
4.3 Llegat
Depenent de les característiques del projecte, es pot involucrar a la ciutadania a una o a diverses fases del procés, oferint diferents nivells d'implicació, i vetllant perquè la seva participació la converteixi en generadora de coneixement científic.
HUB B-30
El HUB B-30 és una aliança per promoure la innovació del territori B30 sent
- una xarxa d'innovació oberta
- un ecosistema de co-ideació i co-creació
- un entorn facilitador de la innovació
- una iniciativa de competitivitat territorial
Comunitat de Living Labs
La UAB està en contacte i implementa projectes amb diversos Living Labs del territori (ViLab, Library Living Lab, BiblioLab, Laboratori Metropolità d’Ecologia i Territori de Barcelona (LET), Covadonga Urban Lab).
Els UAB Open Labs són ecosistemes d'innovació oberta per resoldre reptes socials del territori, amb un enfocament sistemàtic de co-creació entre els seus usuaris, ja siguin investigadors, empreses, societat civil o administració pública (els elements del model d’innovació de la Quàdruple Hèlix).
- El Disseny Lab és un espai obert de co-creació i d'experimentació. S’hi duen a terme activitats d’ideació, de fabricació i de prototipat ràpid, combinant màquines, mitjans tradicionals i avançats.
- El Digital Lab és un espai que ofereix tecnologies que permeten la digitalització de qualsevol element físic i sonor (veu, objectes, imatges, documents, moviment, etc.), la intel·ligència artificial, la visió per computador, la mineria de dades, el big data, la publicació de processos i resultats en un web.
COMTEC Centre
El COMTEC Centre és un sol espai obert amb tres funcions diferenciades:
- Àrea d’experimentació
- Àgora
- Àrea de creació-coworking.
L’ús és per a finalitats acadèmiques i de les biblioteques en el marc de la docència, la recerca i la transferència. Hi tenen cabuda activitats d’innovació docent, experimental, tallers, aprenentatge actiu, conferències, etc. adreçades a la comunitat universitària, docent i no docent.