Els espais oberts de muntanya del sud d’Europa es troben immersos en processos de canvi d’ús del sòl i en conseqüència es detecta una intensa modificació del paisatge. L'èxode rural i la reducció del pasturatge, a causa de la davallada de la cabana extensiva, està afectant especialment a les pastures, manifestant-se en una ràpida colonització i expansió d'arbustos i en processos extensos de repoblament natural, que originen la pèrdua de biodiversitat, l'homogeneïtzació del paisatge, l’acumulació de biomassa vegetal combustible i l’augment del risc d’incendi, una amenaça elevada i permanent en l'actual escenari de canvi climàtic.
Els paisatges oberts europeus van evolucionar sota un règim natural d'incendis i herbivorisme i avui dia poden ser reproduïts per pràctiques de maneig sostenibles. Les cremes prescrites i el pasturatge guiat es presenten com a dues opcions clau.
L'objectiu del projecte OPEN2PRESERVE és connectar els actuals coneixements científics interdisciplinaris, amb la tecnologia i la pràctica per tal d’implementar i valoritzar tècniques combinades que garanteixin la preservació dels serveis ecosistèmics vinculats als espais oberts d'alt valor natural.
Aquest objectiu té tres objectius específics: i) combinar el pasturatge dirigit amb la crema prescrita de material llenyós: herbivorisme píric; ii) pasturar amb animals de races autòctones i iii) identificar solucions innovadores de valorització dels productes que permetin assegurar la rendibilitat del model de gestió i fer palès el valor del patrimoni natural del territori.
El projecte planteja la posada a punt de diferents experiències pilot regionals, basades en la combinació de herbivorisme guiat i cremes controlades. En totes les experiències es busca oferir solucions innovadores, que garanteixin la viabilitat econòmica de l'aposta i puguin servir d'exemple i capacitació per a la realització d'iniciatives similars a nivell local i regional.
De març del 2018 fins al 31 de desembre de 2021
Contacte: J. Plaixats (josefina.plaixats@uab.cat) i RM. Canals (rosarmcanals@unavarra.es)