Genètica i Genòmica
Grups de Recerca
Estudi de l'estructura i la diversitat genètica de poblacions a través de caràcters morfològics i marcadors moleculars per establir programes de conservació. Implementació de programes de millora: gestió de la informació i avaluació de reproductors per definir estratègies òptimes de selecció.
Investigadores i investigadors
Joaquim Casellas Vidal
Jordi Jordana Vidal
Jesús Piedrafita Arilla
Marcel Amills Eras
Armand Sánchez Bonastre
Josep Maria Folch Albareda
Desenvolupament de marcadors i identificació de gens amb efectes sobre la producció i patologia animals. Genòmica estructural i funcional en espècies domèstiques. Anàlisi de l’expressió gènica.
Investigadores i investigadors
Marcel Amills Eras
Josep Maria Folch Albareda
Armand Sánchez Bonastre
Projectes
Anàlisi genòmica de la determinació genètica del rendiment de la llet, la composició i la condició corporal i la viabilitat en cabres Murciano-Granadina (CAPRAMUR)
L'objectiu principal d'aquest projecte és investigar l'arquitectura genòmica de la producció i conformació lleteres de cabres de la raça Murciano-Granadina mitjançant la realització d'una anàlisi d’associació genòmica basada en genotipus 50K i registres fenotípics de 1.200 individus. També s’analitzarà la distribució genòmica de la depressió endogàmica i la distorsió de la transmissió al·lèlica, dos paràmetres que tenen efectes importants sobre l'eficàcia biològica de les cabres.
Persones de contacte: Marcel Amills (Marcel.Amills@uab.cat)
Eines genòmiques per avaluar la capacitat reproductiva en el verro (GenBoRe)
L'objectiu principal del projecte GenBoRe és mapejar la base genètica, les diferències transcriptòmiques en esperma i les particularitats del microbioma espermàtic associades a caràcters reproductius en verro (qualitat seminal i fertilitat). L’objectiu final es la identificació de polimorfismes de DNA i desenvolupar un panell de marcadors genètics per a la selecció precoç dels garrins amb bones capacitats reproductives. Per assolir aquest objectiu s’usaran aproximacions basades en el genotipat d’alta densitat i la seqüenciació massiva.
Persones de contacte: Armand Sanchez (Armand.Sanchez@uab.cat)
Anàlisi òmica de caràcters reproductius en un encreuament dial·lèlic entre tres llinatges de porcs ibèrics (IBERomics)
Aquest projecte se centra en les anàlisis de l'eficiència reproductiva de les truges ibèriques, prenent com a punt de partida un disseny experimental que involucra a tres llinatges ibèrics diferents, aixó com els seus encreuaments F1. Les dades genòmiques, metabolòmiques i microbiòmiques massives es fusionen per construir xarxes biològiques on les diferents capes d'informació permeten caracteritzar de manera més completa i realista els mecanismes biològics implicats en la regulació i l’eficiència de la reproducció de la truja ibèrica.
Persones de contacte: Joaquim Casellas (Joaquim.Casellas@uab.cat)
Genòmica funcional, biologia de sistemes i microbiòmica aplicades a la identificació de reguladors genètics de caràcters de creixement, engreixament i qualitat de la carn en porcs (IbeReg)
El principal objectiu del projecte és la identificació i validació de QTLs, gens candidats i polimorfismes genètics per a caràcters de creixement, composició d’àcids grassos i qualitat de la carn en porcs. S’integraran diferents fons d’informació, incloent dades del transcriptoma de múscul, fetge i teixit adipós, genotipus de chips de SNPs de tot el genoma i registres fenotípics. Addicionalment, s’estudiarà la contribució de la composició del microbioma intestinal porcí sobre la determinació d’aquests caràcters.
Persones de contacte: Josep M. Folch (JosepMaria.Folch@uab.cat) i Armand Sanchez (Armand.Sanchez@uab.cat)