Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Departament de Ciència Animal i dels Aliments

DARP-56-30065-2019

OPEN2PRESERVE

Presentació del projecte

Activitat finançada a través de l'Operació 01.02.01 de Transferència Tecnològica del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2022

Criar porcs sense escuat

En els últims anys s'ha vist una pressió política creixent per implementar les mesures relatives a la implementació de material manipulable a les granges de porcí i la prohibició del tall de cues rutinari estipulat en la Directiva 2008/120 / CE. Des de 2016, l'interès de la UE perquè la implementació de la normativa fos efectiva ha estat creixent, i s'han dut a terme auditories. En l'actualitat, a la UE ja s'han editat diverses guies per evitar la caudofàgia, i així facilitar el camí cap al compliment de la normativa. Entre elles destaquem el "Document sobre la gestió de les explotacions porcines per evitar la caudofàgia" (MAPAMA) i a Catalunya, es va publicar a l'abril de 2018, "L'informe tècnic per a la prevenció de la caudofàgia".

Tot i la pressió legislativa creixent, s'observen grans dificultats per part dels productors per poder implementar aquestes mesures. Les raons per les quals la gran majoria de les granges segueixen criant porcs amb la cua tallada són diverses, però la majoria convergeixen cap a un punt comú: la por d'assumir un risc substancial. EL primer risc està relacionat amb la naturalesa d'aquest problema de comportament: la caudofàgia (o mossegada de cues) és un problema multifactorial, sovint esporàdic i difícilment previsible. El segon risc està relacionat amb la supervisió dels animals: deixar de tallar cues implica tenir un molt bon maneig i més temps invertit en l'observació dels animals. El tercer risc està relacionat amb les despeses econòmiques que implica la prevenció de riscos de caudofàgia.

La manca de casos de granges exitoses en criar porcs sense escuat fa que els ramaders, els tècnics i els veterinaris siguin escèptics pel que fa a la implementació d'aquestes mesures a nivell comercial.

En aquesta secció descrivim el seguiment i l'experiència de granges comercials que han fet el pas a criar porcs sense les cues tallades.

Informació complementària