Plantes
L'objectiu principal de la bioseguretat vegetal és protegir el medi ambient. Els fitopatògens i les males herbes poden causar efectes devastadors en l'agricultura i la biodiversitat, però també cal considerar els possibles impactes en les persones, com ara al·lèrgies, o en la comunitat que envolta.
La bioseguretat en el món de les plantes es focalitza principalment en dos camps, no excloents, que són: les plagues i les plantes transgèniques. Així, doncs, hi podem trobar espècies vegetals:
- tòxiques i verinoses;
- paràsites;
- exòtiques i/o invasores;
- infectades o infestades;
- transgèniques amb gens d'altres plantes, de microorganismes, d'animals o d’éssers humans.
mesures de biocontenció
Les plantes transgèniques tenen la capacitat de transmetre noves característiques a altres plantes. La biocontenció es dedica a impedir la propagació del material genètic a través dels òrgans vegetatius o reproductius, com ara llavors, pol·len, bulbs i rizomes. Com que la transmissió es realitza principalment a través del pol·len, és necessari que les plantes transgèniques siguin estèrils o que es cultivin en condicions confinades, com en una sala de cultius o un hivernacle, dissenyats per evitar la dispersió del pol·len per l'aire o per insectes. Per realitzar una selecció i ús adequats de les mesures de control en l'àmbit de la bioseguretat vegetal, es recomana consultar la guia Plant biosafety in research greenhouse. A Practical Guide to Containment. (2a edició 2008).