Vectors virals
Els virus s'han revelat com un dels mitjans més eficaços per transferir informació genètica a cèl·lules eucariòtiques. Per aquest motiu, els biòlegs moleculars han invertit grans esforços en modificar-ne el genoma per fer-los més segurs (incapacitat de replicació, atenuació), tot mantenint la seva habilitat per transferir i expressar material genètic recombinant. Això ha convertit els vectors virals en una eina clau en la investigació biomèdica, tant per a treballs in vitro (cultius cel·lulars) com in vivo (animals de laboratori, teràpia gènica). No obstant això, és crucial ser conscients que les millores en la bioseguretat dels vectors virals i la seva facilitat d'adquisició no han de menyscabar l'aplicació de pràctiques de seguretat, una precaució que s'ha de mantenir.
Treballar amb vectors virals
Els virus que són la base dels vectors virals poden pertànyer al grup de perillositat 1, com ara el virus adenoassociat o el baculovirus, al grup 2, com l'adenovirus, l'herpesvirus o el poxvirus, i fins i tot al grup 3, com el VIH. Habitualment, el nivell de bioseguretat necessari per manipular vectors virals és NCB2, encara que això pot canviar depenent del procediment experimental, com ara la producció a gran escala o la inoculació en animals, o de l'activitat biològica del transgen, com un oncogen o una biotoxina.
Per a una correcta avaluació del risc s’haurà de considerar:
- el grup de perillositat del virus parental no modificat;
- el grau de modificació realitzada per obtenir el vector defectiu;
- la funció dels gens virals inactivats;
- el rang d’hoste i pseudotipat;
- la seva capacitat i eficiència per integrar-se en el genoma de la cèl·lula hoste;
- la funció del transgen.
El CBS proporciona al personal investigador de la UAB que utilitza vectors virals, un curs virtual específic i materials informatius molt útils per a una adequada avaluació del risc en cada situació. Dins d'aquests materials, es destaquen les fitxes tècniques de patògens (FTP) i les fitxes informatives de bioseguretat per a diversos vectors virals, disponibles totes a la intranet de la UAB.
- Viruses and Viral Vectors (Stanford University).
- Lentiviral Vectors (Canadian Biosafety Guideline 2019).
- Lentivirus Vector Fact Sheet (ABSA).