Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Comitè de Bioseguretat

Cèl·lules i teixits

placa multipouets

Els cultius cel·lulars resulten del creixement in vitro de cèl·lules provinents d'organismes pluricel·lulars i són classificats com a agents biològics d'acord amb la definició establerta a l'article 2 del RD 664/97.

Les línies cel·lulars per si soles no constitueixen un risc per si mateixes, ja que no poden escampar-se, transferir material genètic per accident ni sobreviure fora d'un entorn estèril i controlat. Tanmateix, poden portar microorganismes patògens a causa de contaminació, transformació o recombinació, i ser cultivades en condicions diferents a les de l'organisme, fet que pot alterar l'expressió d'oncogens o proteïnes de superfície, activant virus latents o causant reorganitzacions genòmiques. Per aquestes raons, és essencial avaluar el nivell de risc associat a cada línia cel·lular.

Les línies cel·lulars poden estar contaminades per bacteris, fongs, micoplasmes, virus i prions, especialment per patògens de transmissió sanguínia. Així, tots els teixits i cèl·lules no fixats d'origen humà o de primats no humans s'han de tractar com a infecciosos i manipular-se en un Nivell de Contenció Biològica 2 (NCB2) com a mínim. A més, les cèl·lules tumorals poden ser un perill potencial en cas d'autoinoculació.

Tots els treballs s'han de dur a terme en una CSB i els residus s'han de processar, mitjançant autoclau o desinfecció química, abans de ser eliminats. Les tècniques o experiments amb cèl·lules del mateix manipulador (autòlogues) estan estrictament prohibides ja que els mecanismes de protecció immunitària estaran compromesos. A tot el personal se li ha d'oferir la possibilitat de vacunació contra l'hepatitis B i s'ha de realitzar una avaluació mèdica després d'un incident d'exposició.

Treballar amb cèl·lules

Informació complementària