Animals d'experimentació
Nombrosos treballs de recerca requereixen l'ús d'animals com a models experimentals. Hi ha una legislació específica (Llei 5/95, Decret 214/97, RD 53/2013) l'objectiu de la qual és el benestar dels animals utilitzats o destinats a ser utilitzats amb fins experimentals, científics o educatius. Per assegurar la correcta aplicació de la legislació vigent, la UAB compta amb un Comitè d'Ètica a la Investigació (CERec) que supervisa i avalua tots els procediments de recerca que impliquen l'ús d'animals d'experimentació.
Treballar amb animals
El treball amb animals comporta certs riscos específics, com l'exposició a agents infecciosos (tant naturals com de laboratori), mossegades, esgarrapades, contusions, lesions per compressió, al·lèrgies i problemes físics com el soroll i la temperatura. Per evitar la propagació d'agents infecciosos al personal, és crucial considerar, en l'elecció d'equipament i l'elaboració de procediments, el risc de contaminació creuada entre els animals i la infecció accidental dels animals per paràsits i microorganismes.
Un dels riscos més habituals és el desenvolupament de reaccions al·lèrgiques en les persones a causa del contacte amb pèls, pell, llits o excrements d'animals. Aquestes reaccions poden aparèixer des del primer contacte o després de múltiples exposicions a l'al·lergen. Els símptomes poden oscil·lar entre una lleu erupció cutània i un atac d'asma sever. Es pot minimitzar l'exposició als al·lèrgens implementant mesures com la millora de la ventilació, l'ús de gàbies aïlladores i altres sistemes de confinament, així com l'ús d'equips de protecció respiratòria.
Els animals grans requereixen sistemes de confinament especials degut a la seva capacitat de portar una gran quantitat de microorganismes infecciosos. En un laboratori, la CSB és un dispositiu de confinament primari, mentre que un box actua com a barrera tant primària com secundària. El personal ha de vestir-se amb la indumentària i l'equip de protecció adequats abans d'entrar en un box contaminat. Els efluents es recullen i es dirigeixen cap a un sistema de descontaminació per ser tractats abans de la seva eliminació (NCBA3). A més, el personal ha de rebre formació específica per garantir el benestar dels animals i entendre les seves característiques generals, incloent el temperament, els instints i les particularitats físiques.
- Guia bàsica de bioseguretat per a treballar amb animals
- Animalario (guia tècnica del RD 664/97)
- Animal/Zoonotic Diseases, Center for Food Security and Public Health, Iowa State University
- Código sanitario para los animales terrestres (OMSA)
- Manual de las pruebas de diagnóstico y de las vacunas para los animales terrestres (OMSA)
- Association for Safety Assessment and Accreditation of - Laboratory Animal Care (AAALAC)
- BMBL6 section V. Vertebrate animal biosafety level criteria
Vídeos